Medimagazin logo

Sağlık Personeli Çalışma Saatleri hakında genelge

Sağlık Bakanlığı, sağlık hizmetlerinin kesintisiz ve herhangi bir aksaklığa sebebiyet verilmeksizin yürütülmesi için sağlık kurumlarındaki çalışma saati ve düzenine ilişkin bir genelge yayımladı. Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün 3 Ağustos 2010 tarihli ve 2010/55 sayılı genelgesi;
Sağlık Personeli Çalışma Saatleri hakında genelge
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

T.C.

SAĞLIK BAKANLIĞI

Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü

 

Sayı : B.10.0.THG.0.10.02/010.06-31259 03.08.2010

Konu : Sağlık Personeli Çalışma Saatleri

 

GENELGE

2010 / 55

 

 

Bilindiği üzere 30/01/2010 tarihli ve 27478 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 5947 sayılı Üniversite ve Sağlık Personelinin Tam Gün Çalışmasına ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına dair Kanunun 19/a. maddesi 30 temmuz 2010 tarihinde yürürlüğe girmiş ve 2368 sayılı Sağlık Personelinin Tazminat ve Çalışma Esaslarına Dair Kanun belirtilen tarih itibarıyla yürürlükten kalkmıştır.

 

Buna göre, 30 Temmuz 2010 tarihi itibariyle sağlık personelinin haftalık çalışma süresinin, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 99 uncu maddesi uyarınca haftalık 40 saat olarak uygulanması gerekmektedir. Bakanlığımıza ait hastanelerde çalışma saatlerinin tespitinde de 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun “günlük çalışma saatlerinin tespiti” başlıklı 100 üncü maddesinin ve 13/01/1983 tarihli ve 17927 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliğinin çalışma düzeni ve saatleri ile ilgili maddelerinin dikkate alınması icab etmektedir.

 

- Mezkur Yönetmeliğin 38 inci maddesinde, “Yataklı tedavi kurumlarında tüm personelin mesai başlama ve bitiş saatleri, hizmetin ve mahallin özelliği ve kurum personel kadrosu göz önüne alınarak ilgili kanunlara göre Valilikçe belirlenir. Hastane baştabipleri, sağlık hizmetlerinin sürekliliği ve kesintiye uğramaması amacıyla personel sayısını da dikkate alarak vardiya ve nöbet gibi hizmetlerde farklı çalışma saatleri belirleyebilir.” hükmü,

 

- 37 nci maddesinde ise, “Yataklı tedavi kurumlarında çalışmalar günün 24 saatinde kesintisiz devam eder. Normal mesai saatleri dışındaki hizmetler, acil vakaların muayene ve tedavisini acil ameliyat ve müdahalelerin yapılmasını ve yatmakta olan hastaların bakımlarının devamını kapsar.” hükmü yer almaktadır.

 

Aynı yönetmeliğin 12 inci maddesinde, poliklinik muayene başlama ve bitiş saatlerinin baştabiplikçe belirlenerek duyurulacağı ve belirlenen saatler içerisinde kesintisiz olarak sürdürüleceği, 14 üncü maddesinde ise acil hizmetlerin 24 saat süre ile kesintisiz olarak yürütüleceği hükme bağlanmıştır.

 

Yukarıda belirtilen ilgili mevzuat hükümleri uyarınca, sağlık hizmetlerinin 24 saat kesintisiz olarak verilmesi esas olup bu doğrultuda;

 

1- Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliğinin 38 inci maddesi gereğince sağlık kurumlarında çalışan tüm personel Valilikçe belirlenen saatlerde mesaiye başlayacak ve mesaiyi tamamlayacaktır.

 

2- Baştabiplikçe gerekli tedbirler alınmak ve düzenlemeler yapılmak kaydıyla hizmeti  kesintiye uğratmayacak şekilde, saat 12 ilâ 14 arasında öğle yemeği ve istirahati için personele münavebeli olarak bir saatlik dinlenme süresi (öğle tatili) verilecektir. Ancak bu süre içerisinde personel kurumdan ayrılmayacak, ihtiyaç duyulması halinde ilgili personel göreve davet edilebilecek ve göreve davet edilen personel de davete icabet edecektir.

 

3- Kurum yönetimleri, personelin kurum içinde öğle yemeklerini yiyebilmeleri ve istirahatlerini yapabilmeleri için gerekli tedbirleri alacaklar ve uygun mekânlar oluşturacaklardır.

 

4- Nöbet hizmetleri ile vardiyalı çalışma ve benzeri çalışma uygulamaları, Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliğinin ilgili maddeleri, Bakanlığımızca bu konuda daha önce yayınlanmış düzenleyici işlemlere uygun olarak herhangi bir aksaklığa sebebiyet verilmeksizin sürdürülecektir.

 

5- 2368 sayılı Sağlık Personelinin Tazminat ve Çalışma Esaslarına Dair Kanun hükümlerine dayanılarak daha önce Bakanlığımızca yayımlanmış bulunan tüm genelge ve benzeri genel yazılar yürürlükten kaldırılmıştır.

 

Bilgilerini ve Bakanlığımıza ait sağlık kurumlarındaki çalışma saati ve düzenine ilişkin olarak, ilgili mevzuat ve işbu Genelge hükümlerine göre hareket edilmesini, sağlık hizmetlerinin kesintisiz ve herhangi bir aksaklığa sebebiyet verilmeksizin yürütülmesinden ve takibinden il sağlık müdürleri ve ilgili kurum yöneticilerinin birlikte sorumlu oldukları hususlarında gereğini önemle rica ederim.

 

 

Prof.Dr.Nihat TOSUN

Bakan a.

Müsteşar

DAĞITIM:

A Planı

çalışma saatleri
mesai saatleri
genelge
Yorum (3)
serdar akdağ
üsküdar antunizade marmara hastanesinde 01 01 2007tarihinde işe başladım burda ne yazıkki yapılmaması gereken şeyleri yaptım aspire yaptım hastaya altını temizledim yeri geldi sonda taktım mecburi taki hastane taşınana kadar pendik kaynarcada yeni yapılan marmara hastanesine gectik 09 2010 tarihinde burdada servisteydim yapılmaması gereken şeyleri bana sorla yaptırmak istediler yapmadıgım gerekceyle işime son verildi artı hiç bi haklarımda verilmedi120 145 yakın temizlik şirketine baglı personenler vardiyalı 45saat nöbet tutuyolar hala yatan hasta servisinde geregin yapılmasını istiyorum saygılarımla.serdar akdag?
5
Cevapla
hemşire
yeni düzenlemeyle geçtigimiz 12 saatlik şiftlerin bizleri madur ettigini yazmak istiyorum yetkililer neden elini taşın altına koymuyor gelin üniversite hastanelerinde çalışma şartlarımızı görün sonra bu insanlar sabah 8-akşam 8 çalışsın diyin yıprandık tükendik birşeyler yapın artk!
9
Cevapla
Gül sunan
Mesai düzenlemesi yaparken haftalık 40saat zorunlu çalışma mı düzenlenmeli yoksa kamu sağlık çalışanı olarak aylık toplam mesai saati baz alınarak mi yapılmalı dır?
2
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir