Medimagazin logo

SGK'dan FTR uygulamaları hakkında Genelge

Kaynak: SGK
SGK'dan FTR uygulamaları hakkında Genelge
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Sayı : B.13.2.SGK.0.11.01.03 11.11.2010

 

 

Konu : 2010/96 sayılı Genelge

 

GENELGE 2010/124

 

Bilindiği üzere, 25.03.2010 tarihli, 27532 sayılı Mükerrer Resmi Gazetede yayımlanarak 01.04.2010 tarihinden itibaren yürürlüğe giren 2010 Yılı Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) ile 2008 yılında yayımlanan SUT’un, fizik tedavi ve rehabilitasyon işlemleriyle ilgili hükümlerinde bazı değişiklikler yapıldığından, Kurumumuzca, Sosyal Güvenlik Kurumu Özel Sağlık Hizmeti Sunucularından Sağlık Hizmeti Satın Alma Sözleşmesi kapsamında hizmet satın aldığımız özel sağlık hizmeti sunucularının günlük yapabileceği fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamalarının tespitinde uyulması gerekli usul ve esasların neler olduğu hususu 2010/96 sayılı Genelgede açıklanmıştı.

 

Bu defa, Türkiye Fizyoterapistler Derneği tarafından Kurumumuz aleyhine Danıştay 10. Dairesinde 2009/4931 esasına kayden açılan davada verilen yürütmenin durdurulması isteminin reddine ilişkin karara davacı tarafından yapılan itiraz sonucu verilen ve Kurumumuza 11.10.2010 tarihinde tebliğ edilen itirazın kabulü yürütmenin durdurulması yolundaki Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunun 01.07.2010 tarihli, 2010/500 sayılı kararında; dava konusu Genelgenin fizyoterapistler dışındaki diğer sağlık personeline ilişkin kısmının yürütmesinin durdurulmasına karar verildiği belirtilmektedir.

 

2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 28 inci maddesinde “Danıştay, Bölge İdare Mahkemeleri, İdare ve Vergi Mahkemelerinin esasa ve yürütmenin durdurulmasına ilişkin kararlarının icaplarına göre idare, gecikmeksizin işlem tesis etmeye veya eylemde bulunmaya mecburdur” hükmü doğrultusunda; 2010/96 sayılı Genelgenin fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamaları ile ilgili bölümü yeniden düzenlenmiştir.

 

Buna göre;

2010 yılı Sağlık Uygulama Tebliğinin; EK-9/A listesi içerisinde yer alan işlemler, fizik tedavi ve rehabilitasyon uzman hekimi veya bu hekim gözetiminde gerçekleştirilecektir. Yine 2010 yılı Sağlık Uygulama Tebliğinin, EK-9/A listesi (A) ve (B) grubu içerisinde yer alan işlemler için aynı seansta en fazla bir hastanın fizik tedavi ve rehabilitasyon işlemi, EK-9/A listesi (C) ve (D) grubu içerisinde yer alan işlemler için de aynı seansta en fazla iki hastanın fizik tedavi ve rehabilitasyon işlemi gerçekleştirilebilir.

 

Tam zamanlı çalışan her bir fizik tedavi ve rehabilitasyon uzman hekimi için fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulaması 2010 yılı SUT’unun, “fizik tedavi ve rehabilitasyon tanı listesi” başlıklı EK-9/A bölümünde yer alan (A) ve (B) grubu içerisindeki işlemler için saat başına 2 (iki) seans olmak üzere günlük en fazla 16 (onaltı) seans; (C) ve (D) grubundaki işlemler için ise saat başına 10 (on) seans olmak üzere günlük en fazla 80 (seksen) seans ile sınırlıdır. Yarı zamanlı çalışan hekimler için günlük yapılabilecek fizik tedavi ve rehabilitasyon seans sayısı da saat başına aynı şekilde hesaplanacaktır.

 

Bu Genelge 11.11.2010 tarihi itibariyle yürürlüğe girecektir.

Bilgi edinilmesini ve gereğini rica ederim.

 

M. Emin ZARARSIZ

Kurum Başkanı

DAĞITIM : Gereği İçin:

 

Bilgi İçin: Merkez ve Taşra Teşkilatına Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına Sağlık Bakanlığına

sgk'dan
ftr
uygulamaları
hakkında
genelge
Yorum (23)
FATİH ALTINTAŞ
ÇOK DA İYİ OLMUŞ, ELİNİZE SAĞLIK SGK YÖNETİCİLERİ. ŞU FİZYOTERAPİSTLERİN YAPTIĞINA BAKIN YA; NEYMİŞ EFENDİM BİZ FTR DIŞI DİĞER DOKTORLARLA ÇALIŞMAK İSTİYORUZ MUŞ,, ÇALIŞIN, AMA SİZ DR DEĞİLSİNİZ, HASTA TEDAVİ EDEMEZSİNİZ. O ZAMAN SAĞLIK MEMURLARI VE HEMŞİRELER İĞNE VURUYOR DİYE, EKSTRA TALEPTE BULUNSUNLAR..OLMAZ FİZYOTERAPİST ARKADAŞLAR OLMAZ, ARTIK ...............................SİZLER YARDIMCI SAĞLIK PERSONELİSİNİZ VE FTR DOKTORUNUN VERDİĞİ TEDAVİYİ UYGULAMAK ZORUNDASINIZ, BU KADAR BASİT
0
Cevapla
hasan temizkan
ya türkçe söylüyoruz ama hala anlaşılmıyor.çok bilgili nöroloji doktoru bizi lise mezunu insanlarla kıyasladığınızın farkındamısınız bilmem.ayrıca çok biliyorsunuz ya şu diyetisyen ve psikologların nasıl bağımsız çalışabildiğinide bize bi anlatında anlayalım.teşekkürler.biz çifte standarttan şikayetçiyiz.onlar lisans mezunu bizde lisans mezunuyuz aradaki bu fark ne hadi anlatın buyurun..
0
Cevapla
M.D
sayın fatih bey.habere bak bi de yoruma bak.:) bu konuda bi haberisiniz.zaten yasa bu şekilden daha beterdi.şimdi iyileştirildi.istekler devam etmiyor değil.farklı hekimlerle çalışma isteği hala devam etmektedir.siz kendişahsınızda istemyo olabilirsiniz.amenna.bunun bu durumda ii olacağnı düşünmek sizin ŞAHSİ fikrinizdir.direkt olarak çalışmayı öneren kdc,ortopedist nöroloji,kadın doğum uzm. var.o zaman nasıl olcak.siz doktorsunuzda onlar değilmi:)
0
Cevapla
ahmet ay
fatih bey sanırım yanlış anlamışsınız ama bahsedilen dava bizim lehimize sonuçlandı fizik tedavi hekiminin kontrolünde çalışma konusunu başka bir platformda tartışmaktayız. İnşallah bu hakkıda elde ettikten sonra yorumda bulunursunuz. Nöroloji branşı birlikte çlışmak istediğimiz branşlardan bir tanesi aynı zamanda ama sanırım siz bu konuda çok istekli değilsiniz yarın sabah vizitte hastalarınızın kas iskelet sistemi açısından bir değerlendirin nasıl geriye gittiklerini görün ve ardından bu insanların lokomotor sisteminin aktif kalması için burada bir fizyoterpist olsa bu kadar olurmuydu deyin yada ihtiyacı olduğunu düşündüğünüz bir yatan hata için fizik tedavi hekimini bir çağırın bakalım gelecek mi yada gelince fizyoterapist gönderirim demekten başka ne yapacak
0
Cevapla
Bayram
Mesleğimiz açısından hayırlı olsun temennisi ile başlamak istiyorum. Bu genelge ve danıştay kararı meslek gruplarının haklarının elinden alınamayacağı ile ilgili yoksa fizyoterapistlik mesleği ile ilgili kötü değil iyi bir haber... Şu konuya dikkat çekmek isterim. İlk olarak şunu çok merak ediyorum, acaba neden bir mesleğin yaptığı işi başka bir meslek grubu tarafından sadece genelge veya hizmet içi eğitim verilerek yapılabileceği görüşü, sıcak ilgi ile karşılaşılanıyor veya bunu savunabilen sağlık insanları çıkıyor. Bunu anlamak gerçekten çok zor. Sayın nör.uzmanı arkadaşa sormak istiyorum, pratisyen hekimlere 15 günlük hizmet içi eğitim ile nör.uzmanlığı verilse tepkisi nasıl olur acaba. Gerçi bunu kabul edebilir nede olsa pratisyen hekimde tıp okumuş. O zaman Şöyle soralım hemşirelere yada fizyoterapistlere hizmet içi eğitimle nör. uzmanlığı verilse nasıl karşılar.. Bu sorunun cevabı sanırım sorunu çözecektir. Herkese iyi çalışmalar
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir