Medimagazin logo

Estetik kaygılar beyaz dolguya talebi arttırdı

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Diş Hekimliği Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Emre Özel, halk arasında "cıvalı dolgu" adıyla bilinen amalgam dolguların artık tercih edilmediğini belirterek, "Günümüzde insanlar rahat gülümsemek için beyaz dolguyu tercih ediyor" dedi.
Estetik kaygılar beyaz dolguya talebi arttırdı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Özel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dolguda kullanılacak adeziv maddelerin doğru seçilmesi gerektiğini, iyi teşhisin ardından yapılacak röntgen incelemesinin dolguda önemli olduğunu söyledi.

Beyaz dolguların yaygınlaştığını, estetik durumun ön planda tutularak bunların tercih edildiğini dile getiren Özel, "Hastalarımız, toplum içinde rahat gülmek istiyor, eliyle ağzını kapatmak istemiyor. Beyaz dolguların teknolojileri çok ilerledi. Güvenli şekilde bunu yapabiliyoruz. Yeni nesil beyaz dolguların en büyük avantajı estetik ve doğal renkte olması. Beyaz dolguların düşmesi neredeyse yok denecek kadar az. Bu da ciddi bir avantaj. Teknolojisi ilerlediği için de azı dişlerinde rahatlıkla kullanabiliyoruz" diye konuştu.

Özel, Türkiye'de özel ve devlet hastanelerinde ağırlıklı olarak beyaz dolguların kullanımının yaygınlaştığını vurgulayarak şöyle konuştu:

"Halk arasında 'cıvalı dolgu' adıyla bilinen amalgam dolgular artık hekimler tarafından pek tercih edilmiyor. Hastalar, beyaz dolguları en az 5 yıl kullanabiliyor. Bunun 8-10 yıla çıkması hastanın bakımına bağlı. Ağzına iyi bakan biri dolgunun ömrünü uzatır. Özellikle dolgu yapılan dişte fındık ve antep fıstığı kırılmıyorsa ömür uzar. Amalgam dolguda kullanım süresi 10-15 seneyi aşanlar oluyor ama estetik olmaması gibi nedenlerden dolayı hastalarca tercih edilmiyor. Günümüzde insanlar rahat gülümsemek için beyaz dolguyu tercih ediyor. Hastalarımız artık beyaz ve estetik dolgu talebiyle bize müracaat ediyor."

Özel, günde en az 2 kez diş fırçalanması gerektiğini kaydederek, "Fırçalamalar 3-5 dakika arasında olacak. Bunlardan biri kesinlikle gece yatmadan önce olmalı. Uykuda tükürük akış miktarı azalır. Tükürük azalınca uzun vadede diş çürüklerine yol açıyor. Gargara kullanımı önemli. Antibakteriyel özellikleri olduğu için bundan istifa edilmeli. Sağlıklı dişler için 6 ayda bir diş hekimine kontrole gidilmesi önemli" ifadesini kullandı.

diş sağlığı
civali dolgu
doç. dr. emre özel
amalgam dolgu
estetit diş
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir