Makarnanın yararları 'mutabakat' altına alındı
5. Dünya Makarna Konferansı sonrasında kabul edilen mutabakat bildirgesinde, makarnanın sağlıklı karbonhidrat bileşenlerine sahip olduğu ve diyet içinde güvenle tüketilebileceği kaydedildi.
Makarnanın yararları 'mutabakat' altına alındı
19 Aralık 2015 - AA Yeşim Sert Karaaslan

Fransa, Yunanistan, İtalya ve ABD'nin de aralarında bulunduğu ülkelerin katılımıyla düzenlenen 5. Dünya Makarna Konferansı sonrasında kabul edilen mutabakat bildirgesinde, makarnanın sağlıklı karbonhidrat bileşenlerine sahip olduğu ve diyet içinde güvenle tüketilebileceği bildirildi.

Makarna Sanayicileri Derneği'nin (AIDEPI) de üyesi olduğu Uluslararası Makarna Organizasyonu'nun (IPO) ev sahipliğinde, İtalya'nın Milano şehrinde düzenlenen "5. Dünya Makarna Konferansı"nda, makarnanın insan sağlığındaki ve sağlıklı diyet uygulamalarındaki yeri ele alındı.  

Konferansta Türkiye'yi, Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği (TMSD) Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Külahçıoğlu ve Yönetim Kurulu üyeleri ile Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) bürokratları Cihan Soyalp ve Necat Börekçi temsil etti.

"Makarnanın kalorisi ayarlanabilir"

TMSD Yönetim Kurulu Başkanı Külahçıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bildirgede tüm beslenme unsurlarını barındıran dengeli diyetin, tek tip besin türünü içeren diyetten daha önemli olduğunun vurgulandığını dile getirerek, şunları kaydetti:

"Bildirgede, makarnanın sağlıklı karbonhidrat bileşenlerine sahip olduğu ve birçok diyet içinde güvenle tüketilebileceği sonucuna ulaşılarak, imza altına alındı. Bildirgede, makarnanın doğru bir karbonhidrat ürünü olarak diyetlerde yer alması gerektiği vurgulandı. Sağlıklı diyetin, mutlaka karbonhidrat, yağ ve protein içermesi gerektiğinin altı çizildi. Pek çok klinik çalışmanın da ortaya koyduğu, obezite nedeninin karbonhidratlar değil, gereğinden fazla alınan kaloriler olduğu doğrulandı."

Külahçıoğlu, obezite ve diyabetin dünyada yaygınlık gösterdiği dönemde, bildirgede "makarna yemekleri ve diğer kan şekeri seviyesi açısından düşük gıdaların, özellikle çok kilolu insanlarda kan şekerini ve kiloyu kontrol etmeye yardımcı olabildiğinin" ifade edildiğine dikkati çekti.

Yorum yazmak için tıklayınız

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan Medimagazin veya medimagazin.com.tr sorumlu tutulamaz.

Bu konuya yorum yazılmamıştır.
SON HABERLER
#MedimagazinHİT (HAFTALIK)
#MedimagazinHİT (AYLIK)
İLANLAR
İlan Tarihi Detay Kategori
ETKİNLİKLER
Tarih Etkinlik Kategori Yer
24/05-25/05 Marmara Odyoloji Günleri-2019 DİĞER İSTA
25/05-25/05 Vaskülitlere Multidisipliner Yaklaşım ROMATOLOJİ İSTA
25/05-26/05 MS'de Sağlıklı Yaşam Sempozyumu NÖROLOJİ İZMİ
30/05-31/05 5.Nadir Görülen Hastalıklar Sempozyumu NÖROLOJİ İSTA
26/05-01/06 Hastane İnfeksiyonları Eğitim Programı 2019 ACİL TIP ANTA
12/06-14/06 37. Zeynep Kamil Jineko-Patoloji Kongresi KADIN... İSTA
13/06-15/06 9. Solunum Zirvesi GÖĞÜS... ISPA