Medimagazin logo

Hemogram testleri için kan alma kılavuzu yayınlandı

Genel sağlık durumu, tedavinin etkisi, hastalık sürecinin değerlendirilmesi ve birçok hastalığın tanı süreçleri için kullanılan tam kan sayımı (hemogram) testlerinde yaşanan hataları en aza indirgemek için ‘Tıbbi Laboratuvarlarda Kan Sayımı Kılavuzu: Preanalitik Değişkenlerin Etkisi’ kılavuzu yayınlandı.
Kaynak: DHA
Hemogram testleri için kan alma kılavuzu yayınlandı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

BD Türkiye’nin desteğiyle Türk Biyokimya Derneği Preanalitik Evre Çalışma Grubu tarafından hazırlanan kılavuz, hemen hemen tüm laboratuvar testlerine eşlik eden ve kişinin genel sağlık durumu ve varsa hastalıkları hakkında fikir veren tam kan sayımı (hemogram) testlerinin preanalitik evrede doğru uygulanmasına odaklanıyor.

Tam kan sayımı testini etkileyen değişkenlerin bilinmesi, preanalitik aşamada yapılan hatalar konusunda sağlık çalışanları üzerinde farkındalık yaratılması ve konu ile ilgili talimatların oluşturulması, uygulanması amacıyla hazırlanan kılavuz, tüm tıbbi laboratuvar çalışanları, hemşireler, flebotomistler, öğrenciler, araştırmacılar için kullanışlı, uygulanabilir bir referans kaynak olma niteliği taşıyor.

"Tam kan sayımı testini etkileyen değişkenlerin bilinmesi önem taşımaktadır" 

Kılavuz ile ilgili bilgiler veren Doç. Dr. Mehmet Şeneş, “Genel sağlık durumunu belirlemek; anemi, enfeksiyon, enflamasyon, kanama bozukluğu veya kanser gibi kan hücrelerini etkileyen çeşitli hastalık durumlarını teşhis etmek veya iyileşme durumunu takip etmek için yapılan tam kan sayımı testleri, biyokimya laboratuvarlarında yapılan analizler içerisinde ölçümü en çok yapılan testler arasında yer alıyor. Bu nedenle sayısal olarak preanalitik hatalardan en çok etkilenen testlerden birisi konumunda.

Öte yandan tam kan sayımı testleri, Kovid-19 pozitif hastaların takibinde de Sağlık Bakanlığı tedavi algoritması içerisinde yer alıyor. Bu yüzden daha sağlıklı ve güvenilir sonuçlar için tam kan sayımı testini etkileyen değişkenlerin bilinmesi, preanalitik hataların önlenebilmesi büyük önem taşımaktadır. Türk Biyokimya Derneği olarak, bu kılavuz ile bu preanalitik evrede yapılan hataları en aza indirmeyi amaçlamaktayız. Kılavuzu referans kaynak alan iyi uygulamalar ile hastaların teşhis ve tedavi süreçlerine daha fazla katkı sağlanacağına, uzun vadede maliyet bakımından daha verimli laboratuvar çalışmalarının yapılacağına inanıyoruz” diye konuştu.

Kılavuz, kan alma sürecinde dikkat edilmesi gereken hususlar, tüp ve iğne seçme kriterleri, numunelerin transferi, depolanması, numune ret kriterleri, hata kaynakları ve iyi uygulamalara dair bilgiler içeriyor. Kılavuza Türk Biyokimya Derneği’nin internet sitesi üzerinden ulaşılabiliyor.

hemogram
kan sayımı
tıbbi laboratuvar
preanalitik
Yorum (1)
hasan akdağ
--asm'ye--gelen hastaların okuması daha faydalı olacak.Şöyleki asm lerde tahliller ücretsiz olduğu için hastalar kendi kendilerine tahlil istiyorlar bu istekleri yapılmadığı zaman tartışma çıkarıyorlar ve en sonunda da aile hekimliğinden kaydını aldırıp değiştiriyorlar aile hekimi maddi zarara uğruyor. Bu durum hemen tüm asm lerde yaşandığına eminim çözümü yok ücretsiz olduğu için bunlar oluyor hasta kendi kafasına göre daha kapıdan içeri girer girmez ben tahlile geldim diyor. Okulda hocalarımızın öğrettiği hikaye--fizik muayene --ve gerekirse tetkitler sıralaması gerçekte tam tersi yönde uygulanıyor hasta otorite yani doktorun yerine kararlar alıyor. Bu tarz hastalar çok ve bu tavırları özellikle asm de sergiliyorlar , hastanede gıkları çıkmaz.
5
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir