Medimagazin logo

1.5 milyar TL'lik ilaç pazarı kavga çıkardı, SGK yurtdışından getirme karar aldı

Kanser başta olmak üzere yurtdışından getirilen 1.5 milyar TL'lik ilacın oluşturduğu pazar, kavga çıkardı. Hakkında soruşturma başlatılan TEB, Rekabet Kurulu'nda savunma yapmadı. SGK ise yurtdışından ilaç getirme kararı aldı
Kaynak: HABERTÜRK - DENİZ ÇİÇEK
1.5 milyar TL'lik ilaç pazarı kavga çıkardı, SGK yurtdışından getirme karar aldı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Yurtdışından getirilen 1.5 milyar TL'lik ilacın oluşturduğu pazar, kavga çıkardı. Rekabet Kurulu, kanser başta olmak üzere yurtdışından ithal edilen bu ilaçları getirme yetkisinin sadece Türk Eczacıları Birliği'nde (TEB) bulunması nedeniyle soruşturma açmıştı. Habertürk'ten Deniz çiçek'in haberine göre, soruşturmada, dün Rekabet Kurulu'nda sözlü savunma toplantısı yapılması kararlaştırıldı.

TOPLUM İÇİN REKABETE AÇILSIN

TEB, soruşturmaya tepki olarak sözlü savunma toplantısına katılmadı. Rekabet Kurulu'nun soruşturma heyeti, TEB'in yurtdışından ilaç temin pazarında hakim durumda olduğuna dikkat çekerek birlik için idari para cezası talep etti. Rekabet Kurulu, kararını 7 Aralık'ta açıklayacak. sağlık Bakanlığı, 2013'te 29 ecza deposuna da yurtdışından ilaç getirme hakkı tanımış, TEB, Danıştay'a dava açmıştı. Danıştay, Sağlık Bakanlığı'nın bu kararının yürütmesini durdurmuştu. TEB, Danıştay'ın bu kararı üzerine, Rekabet Kurulu'nun soruşturmasının ortadan kalktığını savunuyor.

Sözlü savunma toplantısına katılan şikayetçi İlaç Dağıtım Merkezi'nin Yönetim Kurulu Başkanı Burhan İsen, TEB'in yurtdışından ilaç temininde tekel konumunda olduğunu belirtti. Bu ilaçların toplum için önemine işaret eden İsen, bu alanın rekabete açılmasını istedi.

'TEB YETERSİZ KALIYORDU'

Sağlık Bakanlığı yetkilileri, TEB'in tek başına bu ilaçları getirmekte yetersiz kalması nedeniyle şikayetler aldıklarını belirterek "Bunun üzerine 29 ecza deposuna onay verdik. TEB, yürütmeyi durdurma kararı alınca şu anda bu konuda tek yetkili yine TEB oldu. Çözüm için kanun değişikliği gerekiyor" dedi.

'BİZ GETİRİP PTT İLE DAĞITACAĞIZ'

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) yetkilileri, yurtdışından ilaç getirme kararı aldıklarını belirtirken, "Yıl sonunda faaliyete geçecek dağıtım merkezi kuruyoruz. PTT ile dağıtım yapacağız" ifadesini kullandı.

yurtdışı ilaç
sgk
turk eczacilari birligi
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir