Medimagazin logo

Danıştay fizyoterapistlerin hakkını verdi

Dört gruba ayırmak suretiyle A ve B grubuna dahil olan hastaların fizyoterapistler tarafından; C ve D grubuna dahil hastaların ise fizyoterapist olması koşulu taşımayan diğer yardımcı personel tarafından tedavi edilmesini öngören SGK uygulaması Danıştay’dan döndü
Danıştay fizyoterapistlerin hakkını verdi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Türkiye Fziyoterapistler Derneği, hasta hakları savunuculuğunu üstlenmiş birçok dernekle bir araya gelerek SGK’nın derecelendirmeli hasta tedavi sistemine karşı çıktı. SGK’nın ilgili uygulamasına karşı çıkan Türkiye Fziyoterapistler Derneği, uygulamaya karşı çıkan diğer derneklerin de katılımıyla SGK’ya başvurup oluşabilecek sorunları aktardı. SGK’nın herhangi bir değişikliğe gitmemesi üzerine Danıştay’a yapılan başvurunun sonucunda; mahkeme heyeti SGK’nın uygulamasını hukuka aykırı bularak iptal edilmesini kararlaştırdı.

Riskli hastalar eğitimsiz ellere kalacaktı
Danıştay’ın kararını açıklamasının ardından Türkiye Fziyoterapistler Derneği Başkan Yardımcısı Murat Dalkılınç bir açıklama yaparak SGK’nın konuyla ilgili yeni bir düzenlemeye gitmesini beklediklerini söyledi.


C ve D grubunda pek çok ciddi hastalık ve cerrahi sonrası vakalar yer aldığını; ilgili uygulamayla risk taşıyan hastaların eğitimsiz ellerde zarar görebileceğini anlatan Dalkılınç, “Dernek olarak tüm ülkelerle iletişim halindeyiz ve diğer sistemleri inceliyoruz. Sosyal Güvenlik Kurumunu yapılan hatalar konusunda bir çok kez uyardık, hastaların eğitimsiz kişilerin eline bırakılmasının doğru olmadığını, hasta hakları ve ülke ekonomisi için getireceği zararları detayları ile ifade ettik. Ancak SGK hiç bir zaman derneğimizin görüşlerini dikkate almıyor. Fizyoterapistleri temsil eden bizlerin dikkate alınmaması bizleri üzmektedir. Sağlık Uygulama Tebliği kimin yararına yapılıyor bunu anlamakta zorlanıyoruz. Hastayı eğitimsiz birine emanet etmenin kimlere nasıl bir yarar sağlayacağını anlamak çok güç. Bilimsel verilere dayanmayan uygulamaları tedavi adı altında halka sunmak ve bu hizmetlere ödeme yapmak kime ne kar getiriyor” diye konuştu.

Tüm taraflar dinlenmeliydi
Uygulamanın neden olacağı zararlar konusunda gerek gazete ilanları gerekse de meslektaşlarının yardımı aracılığıyla halkı bilgilendirmeye çalıştıklarını belirten Dalkılınç, SGK’nın her tebliğden önce fizik tedavi hizmeti veren özel kuruluşların sahipleri tarafından ablukaya alındığını söyledi. Dalkılınç, hizmeti sunan kurumların taleplerinin dikkate almasının son derece normal olduğunu; ancak SGK’nın tüm tarafları dinlemedi gerektiğini de sözlerine ekledi.

Şikayet yağdı
SGK'nin yaptığı düzenlemeden sonra Türkiye Fziyoterapistler Derneği’ne yüzlerce şikayet ulaştığını anlatan Murat Dalkılınç, “Maalesef hastalar dava açmaya çekiniyorlar. Tedavisinden memnun olmayan hastalar, hatalı uygulamalar yüzünden hayati tehlike atlatan hastalar, iyileşemediği için kalıcı sakatlık yaşayan hastalar bugüne kadar yaşanmış olumsuzlukların, vicdani sorumluluğunu kim üstlenecek, etik dışı uygulamaların, bütçeden yapılan gereksiz harcamanın hesabını kim verecek? Hastaların yaşadıkları sorunları dışında yüzlerce fizyoterapist işten çıkarıldı ve mağdur edildi” açıklamasında bulundu.

Bakanlıkla yapılan görüşmeler umut verici
Yaptığı açıklamada dünyadaki uygulama örneklerine de yer veren Dalkılınç, “Dünyanın her yerinde fizyoterapistlere hizmet sunarken yardımcı olan sağlık personeli mevcuttur bu kişiler Avrupa’da, Amerika’da Fizyoterapist Yardımcısı olarak tanımlanırlar ve bu kişiler fizyoterapistin sorumluluğunda belirli işleri yaparlar. Ülkemizde de bu sistemin kurgulanması için Sağlık Bakanlığı ile görüşmekteyiz ancak SGK tüm bunları hiçe sayarak bu konuda hiç bir eğitimi olmayan eğitimsiz kişilerin bizzat hastaya müdahale etmesine imkan vermiş bu hizmetler için ödeme yapmıştır” ifadelerini kullandı. Dalkılıç açıklamasını şu ifadelerle sürdürdü:


“Danıştay kararı ile bunun son bulacağını umut ediyoruz. Avukatımız kararın ilgili birimlere iletilmesi için gerekli girişimlere başlamıştır konuyu yakından takip ederek halka ve ülke ekonomisine zarar verecek uygulamaların önlenmesi için uğraşılarımıza devam edeceğiz. Dileğimiz SGK'nın sadece kurum sahiplerinin değil bizim de görüşlerimizi alarak düzenleme yapmasıdır. Tüm derdimiz halkın kaliteli hizmet alması, fizyoterapistlerin aldıkları eğitimin hakkını verebilmesidir. Sağlık Bakanımızla yaptığımız görüşmeler bu sorunların çözüleceği umudunu arttırıyor. Sağlık Meslekleri Yasasında yapılacak uluslararası normlara uygun düzenlemeler ile meslek tanımlarının yapılması alanda yaşanan karmaşaya bir son verecektir. Fizyoterapistlerin tüm branş hekimleri ile çalışabilmesi ve kendi uygulamaları ile ilgili sorumluluk üstlenmesi temel taleplerimizdir.”

 

fizyoterapist
türkiye fziyoterapistler derneği
murat dalkılıç
Yorum (2)
hasan karacay
danistay belki bu karari verdi ama sgk hala hastane patronlarinin yaninda olmaya devam ediyor.sut taslaginda aynen hekim disi personel ibaresi bulunmaktadir.nerede danistay karari mahkeme kararlari sgk yi baglamiyor sanirim.demekki hukukun ustunlugu degil para babasi hastane patronlarinin ustunlugu var turkiyede..sgk ya patronlariyla mutluluklar dileriz..:)
0
Cevapla
gülsen
ne yazık k,hiç bir hastane,dal merkezi,tıp merkezi bu kararı uygulamıyor.çünkü sgk sözleşmesinde ''hekim tarafından yada gözetiminde ''ibaresi ile,durumu ucu açık hale getirmiş ve sanki bütün hastaları hekim alıyormuş gibi gösterilmiştir.türk ftr hekimleri süper güçlere sahip olduğu için hem muayene hem tedavi hem ne gerekiyorsa onu yaparlar :)))
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir