Medimagazin logo

Doktor doktorun kurdudur!

ABD’de yapılan bir araştırmaya göre doktorlar en çok meslektaşlarının yaptığı küçültücü yorumlar ve hakaretlerden, diğer sağlık çalışanlarının iş birliğini reddetmelerinden ve ortaya konan protokollere uymamalarından rahatsızlık duyuyor
Kaynak: MEDİMAGAZİN DIŞ HABERLER - Doç. Dr. Çağatay BARUT
Doktor doktorun kurdudur!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Yapılan bir ankette katılımcı doktorların yüzde 70’ten fazlası, kurumlarında ayda en az bir kere doktorların yıkıcı davranışlar sergilediğini söyledi. Katılımcıların yüzde 11’i, bu durumun günde bir kez olarak gerçekleştiğini belirtti.

 

Kariyer tükenmişliği, ağır çalışma yükü, evlilik problemleri ya da tanı konabilir psikiyatrik hastalıkların bu davranışların ortaya çıkmasına katkı yaptığı biliniyor. Uzmanlar nedeni ne olursa olsun, doktorların ve kurumların uygunsuz davranışları bildirmeleri gerektiğine dikkat çekiyor. Bu davranışlar belirlenmez ve müdahale edilmezse, çalışma ortamını ve hasta bakım hizmetlerini olumsuz yönde etkileyebileceği ifade ediliyor.

 

San Diego’daki California Üniversitesinde aile hekimi profesörü ve Klinik Eğitim Programı Yöneticisi olan Dr. Bill Norcross, yıkıcı davranışların çok ciddi problem teşkil ettiğini, iletişimi kötü etkilediğini, herkesin bunlara tanık olabileceğini ve bu durumun hastalara verilen hizmeti olumsuz etkileyebileceğini söyledi.

 

“American College of Physician”ın Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Barry Silbaugh, bu tip davranışların sıklıkla tolere edildiklerine ve yıllardır var olduklarına dikkat çekti.

 

“ACPE and QuintiaMD”de Mayıs ayının sonunda yayınlanan anket sonuçlarına göre, 840 katılımcının yüzde 77’sinin kurumlarındaki yıkıcı davranışlarla ilgili endişeleri olduğu saptandı. Katılımcıların yüzde 99’u söz konusu davranışların hastalara verilen hizmetleri etkilediğini ifade etti. Dr. Silbaugh, doktorların sağlık hizmetlerindeki bakış açısının değiştiğini görmek istediklerini ve kötü davranışların hiçbir yerde tolere edilmemesini umduklarını sözlerine ekledi.

 

En çok küçültücü yorum ve hakaret görülüyor

Ankette yıkıcı davranış, hor görme, ayrımcılık, madde kullanımı, yetersizlik, fiziksel saldırı, küfürlü konuşma, kötü niyetli esprilerin yayılması, cisim fırlatma ve gaz çıkartma olarak tanımlandı.

 

Ankete katılan doktorların yarısından fazlası en çok şahit oldukları ve endişelendikleri davranışlar arasında doktorların yaptığı küçültücü yorumların ve hakaretlerin, diğer sağlık çalışanlarıyla iş birliğini reddetmenin ve ortaya konan protokollere uymamanın yer aldığını belirttiler.

 

Eyalet Doktor Sağlık Programları Federasyonu Başkanı Dr. Warren Pendergast, doktorların yıkıcı davranışlarıyla mücadelede izlenecek birçok yol olduğunu söyledi. Kurumlarda konuyla mücadele etmek için politika geliştirmenin önemli olduğunu söyleyen Dr. Pendergast, tedbirlerin davranış şekline ve sıklığına göre basamak basamak yapılandırılabileceğini ifade etti. Doktorların kötü davranışlara şahit olmaları durumunda bunu yapan meslektaşlarını kenara çekerek davranışın uygunsuzluğu hakkında uyarmaları gerektiğini dile getiren Pendergast, bu konuda söz konusu meslektaşlarına yardımcı olmaları gerektiğini sözlerine ekledi.

 

Bu tip olayları engellemek için kurum kültürlerinde de ciddi değişiklikler yapılması gerektiğine, bu tip davranışların kurumsal olarak hiçbir şekilde tolere edilmemesi gerektiğine dikkat çekildi.

doktorlar
yıkıcı
davranışlara
şahit
oluyor
Yorum (3)
Ali Kılıç
Deontoloji dersi güzel verilen Tıp Fakültelerinde bu anlayışa sahip doktor oranında belirgin düşüklük olduğuna ve olacağına inanıyorum. Doktorun doktora saygısının ne kadar temel olduğu Hipokrat andında okursanız, çok güzel vurgulandığını görürsünüz. Maalesef son yıllarda sağlık bakanın söylemleri ve uygulamaları, sağlık bakanı açısından, yukardaki cümleyi doğrular nitelikte olduğunu düşünüyorum. Aşağıdaki sözleri bunları doğrulamıyormu? Ben şimdiye kadar bir sağlık bakanın veya doktorun ''hekimlik zengin olunabilen bir meslek olmayacak (Fatih Altaylı ile röportajında) , doktorların çocukları özel okulda okuyabilecek diye birşey yok'' gibi daha birçok söylem.
0
Cevapla
cenk
tıp fakültesinin eğitim metodolojisi sorgulanmalı, doktorları yazıda anlatılan davranışlara iten unsurların fakülte eğitimi boyunca edinildiğini söylemek mümkün. tüm dünyada doktorlar hiyerarşik-takım çalışmasından uzak ve bireyselleştiren, (bilinçaltında) yarı-tanrısal şifa dağıtıcı modunda bir eğitim alıyorlar (bir zamanlar sinemaya uyarlanan patchadams tarzı ve benzeri alternatif eğitim sistemlerini hariç tutuyorum, fakat bunların sayısı da çok az)
0
Cevapla
hem
hemşire de hemşirenin kurdudur.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir