Medimagazin logo

Gilead Türkiye: Kısa vadede hedef hematoloji ve kanser tedavisinde ilerlemek

Gilead Sciences İlaç Tic Ltd Şti, 25 yıl gibi kısa bir sürede dünyanın önde gelen biyofarmasötik şirketlerinden biri hâline geldi. Özellikle yaşamı tehdit eden ilaçların geliştirilmesini ana amaç olarak belirleyen Gilead’ın kısa vadedeki hedefi ise hematoloji alanında ve kanser tedavisinde ilerlemek.
Gilead Türkiye: Kısa vadede hedef hematoloji ve kanser tedavisinde ilerlemek
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Gilead Medikal Direktörü Dr. Tahsin Gökçem Özçağlı, Gilead Türkiye’nin misyonu, AR-GE çalışmaları, proje ve hedefleri ile ilgili detayları Medimagazin’e anlattı.

 

Bize Gilead Türkiye’nin vizyonu, faaliyet gösterdiği terapötik alanlar ve ürünleri hakkında biraz bilgi verir misiniz?

1987 yılında kurulan Gilead, hızla genişleyen ürün portföyü ve gelişen araştırma aşamasındaki ilaçlarıyla, 25 yıl gibi kısa bir sürede dünyanın en büyük biyofarmasötik şirketlerinden biri hâline geldi. Gilead’ın 2007 yılında Türkiye’de kurulmasından bu yana, şirket olarak, Hepatit B ve C ile HIV ve invazif fungal enfeksiyonlar da dâhil olmak üzere yaşamı tehdit eden hastalıkların tedavisinde ilerleme sağlayan ilaçların geliştirilmesi ve sunulmasını misyon olarak belirledik ve şu anda da kısa vadede hematolojiye odaklanmak suretiyle kanser alanında hızla büyüyoruz.

Ürünlerimizin başarısının altında, daha önce karşılanmayan ciddi medikal ihtiyaçların karşılanması yatıyor. Biz de bu başarıyı, tıbbın hizmetinde kullanılmakta olan ürünlerimize dair yeni klinik veriler elde etme ve yeni tedavi geliştirme çalışmalarına yönlendiriyoruz. Yeni ilaçları klinik gelişim aşamasına getirirken amacımız hiç değişmiyor; “Tüm dünyada, yaşamı tehdit eden hastalıklarla mücadele eden hekim ve hastalar için tedavi etkinliğini artıran ve tedavi yönetimini basitleştiren moleküller keşfetmek ve tıbbın hizmetine sunmak.”

 

AR-GE yatırımlarınız ve Gilead’ın son yıllarda önem verdiği AR-GE ve klinik çalışmalar konusunda bilgi verebilir misiniz?

Gilead’ın araştırma-geliştirme çalışmaları bugün itibarıyla HIV/AIDS, karaciğer hastalıkları, ciddi solunum ve kalp-damar rahatsızlıkları, kanser ve enflamasyon için bir sonraki nesil olabilme potansiyeline sahip yenilikçi tedavi seçeneklerinin incelendiği 200’ü aşkın klinik çalışma ile kuruluşundan itibaren ulaştığı en kapsamlı noktadadır. Ürünlerimiz ve geliştirilmekte olan ajanlarla ilgili bilgi almak için http://www.gilead.com/research/pipeline adresini ziyaret edebilirsiniz.

 

Gilead olarak, son yıllarda dünya çapında aldığınız herhangi bir ödül var mı?

Gilead, Nisan 2013 tarihinde ABD Patent ve Ticari Marka Bürosu (USPTO) tarafından dünya çapında yaşam kurtaran teknolojileri sunmanın yenilikçi yollarını geliştiren kuruluşlara verilen “ınsanlık ıçin Patentler” ödülünü aldı. Gilead, bu ödülü alan 10 kuruluştan biriydi.

 

Gilead Türkiye’nin Gilead Global’in bilimsel çalışmalarına katkıları nelerdir?

Türkiye’de dokuz adet global klinik çalışma yürütmekteyiz. Bu çalışmalardan yedisinde HBV’ye odaklanılarak tenofovir disoproksil fumarat ve tenofovir alafenamidin çeşitli hasta gruplarında etkinliği ve güvenliği araştırılırken, çeşitli terapötik alanlarda gerçek yaşam verilerini, direncini araştırdığımız çalışmalarımız da mevcut. Ayrıca, geliştirilmekte olan biyoteknoloji ürünlerinin pivot çalışmalarına ülkemizi de dâhil etme yönündeki çabalarımız sürüyor.

 

Bize Gilead Türkiye’nin Klinik Araştırma Departmanının yapısından bahsedebilir misiniz?

Gilead’ın Avrupa’da gerçekleştirdiği klinik operasyonların tümü Londra’da bulunan Uluslararası Genel Merkez ekibimiz tarafından yönetiliyor. Klinik operasyonlar organizasyonu, kendisini Gilead’ın klinik gelişim programının desteklenmesi amacıyla klinik çalışmaların stratejik olarak yürütülmesine adamış bulunuyor ve Türkiye’deki Gilead Medikal ve Ruhsatlandırma departmanları ile yakın işbirliği ile çalışıyor. Ruhsatlandırma departmanımız etik kurul ve Sağlık Bakanlığı onay süreçleri ile klinik çalışmaların ilaç güvenliliği başvurularından sorumlu. Medikal departmanımız ise araştırmacılarla iletişim ve çalışmaların tüm aşamalarının yürütülmesi süreçlerine destek sağlıyor.

 

Türkiye’de geliştirilmiş klinik araştırma ve eğitimlere dair devam eden bir projeniz var mı?

Gilead Türkiye, global destekli çalışmaların yanında, Gilead tarafından daha önce hizmete sunulmuş ürünlerle ilgili veya üzerinde çalışılan terapötik alanlarda araştırıcı destekli çalışmaları da aktif olarak destekliyor. Bu araştırmalar, Gilead ilaçlarının etkinliği ve tolerabilitesine dair değerli bilgiler verebilir ve ruhsatlandırma çalışmalarında elde edilen kapsamlı verileri gerçek yaşam verileriyle tamamlayabilir. Gilead Türkiye olarak, şu anda HBV ile ilgili üç ayrı Araştırıcı Destekli Çalışmayı [Investigator Sponsored Trial (IST)], hasta alımı aşamasında bulunan IFI ile ilgili bir IST’yi ve HIV ile ilgili onay sürecindeki bir IST’yi desteklemekteyiz.

Gilead aynı zamanda yerel ve global olarak Uluslararası Sürekli Tıp Eğitimi (CME) programları da düzenliyor: karaciğer hastalıkları için “Hepatology-Perspectives” ve “Scientific Exchange” toplantıları, HIV/AIDS için “HIV and Body”, invazif fungal enfeksiyonlar için CARE toplantıları aktif olarak ülkemiz dâhil tüm Avrupa’da gerçekleştiriliyor.

Yine, AR-GE kapsamında bulunan tüm terapötik alanlar için her yıl farklı ülkelerde uluslararası katılım sağlanan eğitim programları da düzenliyor.

Ayrıca Gilead, her yıl akademik araştırma, eğitim veya sosyal farkındalık için derneklere, araştırıcılara ve sivil toplum örgütlerine “Gilead Fellowship Programı” kapsamında destek programı yürütüyor. Ek olarak, bu yıl “Sosyal Sorumluluk Destek Programı” çatısı altında toplumsal farkındalık ve toplum sağlığını geliştirme ile ilgili projelere de destek sağlanacak.  Türkiye’deki “Fellowship” Programı ve Sosyal Sorumluluk Destek Programı ile 2016 yılında, bağımsız bir komite tarafından belirlenmiş projelere 300.000 Türk Lirası tutarında destek verilecek.

 

Gilead olarak, klinik araştırma ve eğitimler konusunda orta ve uzun vadeli hedefleriniz nelerdir?

Şirket olarak, dünya çapında yaşamı tehdit eden hastalıklarda karşılanmayan medikal ihtiyaçları karşılama fırsatından ilham alıyoruz. Türkiye’de ana hedefimiz mükemmel kalitede yerel veriler oluşturmak, hekimlerimizin klinik araştırmaya dair farkındalığını ve deneyimlerini artırmak, yeni akademik nesiller için bilimsel destek ve güncel bilgileri eğitim programları ile hekimlerimize ulaştırmaktır. Gelecekteki adımlarımız Hepatit B ve C, Hematoloji, Onkoloji ve HIV/AIDS için araştırıcı destekli ve global klinik çalışmalarımızı artırarak sürdürmek olacaktır.

 

Teşekkürler.

gilead
dr. tahsin gokcem ozcagli
ar-ge
gilead turkiye
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir