Medimagazin logo

Hekim besteci Türk müziğinin mihenk taşı oldu

Ünlü bestekar 89 yaşındaki Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca, 8 yaşında hobi olarak başladığı klasik Türk müziği alanında çok sayıda beste yazdı.
Hekim besteci Türk müziğinin mihenk taşı oldu
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Türk müziğinin 89 yıllık çınarı Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca, 8 yaşında hobi olarak başladığı klasik Türk müziği alanında 652 besteye imza attı.

Hekimlikten emekli olduktan sonra, sanatsal icraatlarıyla Türk Sanat Müziği'nin mihenk taşı olarak kabul edilen Yavaşca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, müziğe doğum yeri Kilis'te 8 yaşındayken başladığını söyledi.

"Fevkalade yetenekli gençler var"

Türkiye'de müzik alanında yetenekli gençlerin olduğunu ve bu gençlerin meslekleri yanında müzikle de ilgilenmesi tavsiyesinde bulunan Yavaşca, şunları kaydetti:

"Gençlerin önü klasik Türk müziği alanında açılmalıdır. Ayrıca Türkiye'de müzikal anlamda çok değerli cevherler var. Benim Türkiye'deki gençlerden isteğim, mesleklerinin yanında müzikle ilgilensinler. Müzik aleti çalmak ya da belirli dalda bir müziği dinlemek onların kültürel ve kişisel gelişimine katkı sağlayacaktır. Hobi olarak başladığım alanda 652 beste yaptım. Hepsi tek tek benim için çok değerlidir. Klasik Türk müziğine katkı sağladıysam ne mutlu bana. Sanat camiasında vefasızlık görmedim. Verdiğim hizmet ilgi gördü. Tüm vatandaşlarımıza teşekkürlerimi iletiyorum."

256 ödül aldı

Müzik alanında çeşitli kitaplar yazan Yavaşca, TBMM hizmet ödülünün de aralarında bulunduğu 256 ödüle layık görüldü. Türkiye'deki ilk konservatuvarın kurucusu olan Yavaşca, yurt içi ve yurt dışında birçok yerde sahne aldı.

sanat
prof. dr. alaeddin yavasca
urk muzigi
hekim
urk sanat muzigi
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir