Medimagazin logo

Hipertansiyon kontrol altına alınabilir

Medicana Samsun Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Ferruh Gürkaynak, insanların hayatını olumsuz etkileyerek yaşam kalitelerini bozan hipertansiyonun kontrol altına alınabileceğini bildirdi.
Hipertansiyon kontrol altına alınabilir
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Medicana Samsun Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Ferruh Gürkaynak, yaptığı açıklamada, hipertansiyon kontrolünün mümkün olduğunu belirtti. 
Yüksek kan basıncının kontrol altına alınmasında ilaç tedavisi kadar kişinin hayat şeklinde değişikliklere gitmesinin de önemli rol oynadığını vurgulayan Gürkaynak, hipertansiyonun, vücudun otomatik olarak yaptığı kan basıncı dengesinin bozulması olarak adlandırıldığını anlattı.

Gürkaynak, şöyle devam etti:

"Bu durumda kontrolün ele alınması gerekir ama hekimler ne kadar yönlendirse de bunu gerçekleştirecek hastanın kendisidir. İlk kural, hastada tuz alımını kontrol etmek. İkincisi, damar dirençlerini azaltacak ilaç kullanmak. Üçüncüsü de sempatik sinir sistemi aktivitesini kontrol altında tutacak ya da vücudun ona verdiği cevapları engelleyecek santral etkili ilaçlar kullanmak oluyor. İnsanların damak tadı tuzun varlığına çok alışkın olduğu için tuz kullanımını kontrol etmek çok zor. Özellikle ekmeklerimiz çok tuzlu üretiliyor. Hiç fark etmeden de tuz alınıyor. Örneğin bazı maden suları çok fazla sodyum içeriyor ancak hastalar ürün etiketlerine dikkat etmeyebiliyor. Tedavide ilaçların düzenli kullanılması ve kan basıncı izleminin yapılması önem taşıyor. Bazı hastalar 'Nasıl olsa ilaç kullanıyorum, kan basıncım yükselse başım ağrırdı' diye düşünerek ölçümlerini yapmıyor. Oysa ani yükselmelerde baş ağrısı yaşanırken, yavaş oluşan yükselmeler ve plato dönemlerinde bu belirti görülmüyor."

Ömür boyu tek bir ilaçla kan basıncını kontrol etmek gibi bir yaklaşım bulunmadığını dile getiren Gürkaynak, "Bazı durumlarda hasta ilacını düzenli alıyor, tuz alımını kontrol ediyor ama buna rağmen ölçümler yüksek seyredebiliyor. Bu durumda ilacın yetersiz olduğu anlaşılarak ya ilaç değiştiriliyor ya da başka ilaçlarla birlikte veriliyor. Örneğin, beş ilacı birlikte almak zorunda kalan hastalar oluyor. Bu kişiler için geliştirilen ve dünyada yaklaşık dört yıldır uygulanan 'Renal Denervasyon' adlı tedavi yöntemi hastanemizde de uygulanmaktadır" ifadelerini kullandı.

Gürkaynak, hipertansiyon hastalarının öncelikle sigarayı bırakmaları gerektiğini bildirerek, şunları kaydetti:

"Fazla kilolardan kurtulmak ve egzersizi günlük yaşamın içine sokmak önemlidir. Sigara, tüm damar sisteminin dirençlerini artırarak kan basıncının yükselmesine neden oluyor. Fazla kilo, hipertansiyonu tetikleyen faktörlerin başında geliyor. Egzersiz ise büyük önem taşıyor. Kan basıncı değerlerini kontrol altına alamamış kişilerin egzersiz yapmaları önerilmiyor çünkü egzersiz sırasında da kan basıncı yükseliyor. Kontrol altına alınmamış kan basıncının aniden yükselmesi halinde kötü sürprizlerle karşılaşma olasılığı doğuyor. Bu nedenle birinci kademede bazal kan basıncını kontrol altına almak, daha sonra yüzme ve yürüyüş gibi sporlara yönelmek öneriliyor. Yapılacak egzersizin hızını belirlemek içinse nabzın sayılması gerekiyor."

kardiyoloji
dr. ferruh gurkayna
hipertansiyon
kontrol
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir