Medimagazin logo

Hukuk Fakültesi Dekanı: Hayatını başkasının iyiliğine adamış insana şiddet kabul edilemez

Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Refik Korkusuz sağlıkta şiddet ile ilgili olarak cezaların yeterli olduğunu ancak cahilliğin olduğu bir yerde kanunları daha fazla ağırlaştırarak bir yere gidilmeyeceğini belirterek “Hayatını başkasının iyiliğine adamış, onun sağlığına kavuşması için çaba göstermiş insana şiddet uygulanması kabul edilebilir bir şey değil” dedi
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Hukuk Fakültesi Dekanı: Hayatını başkasının iyiliğine adamış insana şiddet kabul edilemez
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - 3. Uluslararası Tıp Hukuku Kongresi geçtiğimiz günlerde tıbbiyelileri ve hukukçuları bir araya getirdi. Tıp doktorlarının da yoğun katılımı ile gerçekleşen kongrede, Kongre Başkanı Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Refik Korkusuz Medimagazin’e açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Korkusuz, kongrenin doktorların hukuki bilgilerini artırmak amacı ile toplandığını belirterek “Doktorların sıkıntılarından birisi de özellikle son zamanlarda aşırı dava ve ceza tehdidi altında bulunmak. Bu nedenle eskiden cerrahi branşlar ön plandayken şimdi cerrahi branşların puanları düştü.” dedi.

Türkiye’de ilk kez tıp hukuku yüksek lisans ve doktorası açtıklarını belirten Prof. Dr. Korkusuz; doktorlara temel hukuk bilgisinin, hukukçulara da temel tıbbi terimlerin öğretildiğini belirtti.

153 tane yerli yabancı sunum yapıldığını kaydeden Prof. Dr. Korkusuz kongreye yoğun ilgi gösterildiğini belirterek daha sonraki toplantılarda daha spesifik konuların ele alınacağını söyledi.

Sağlıkta şiddet küresel sorun 

Sağlık şiddetin çözümü için yeterince adım atılamadığını ifade eden Prof. Dr. Korkusuz, sağlıkta şiddetin dünyada sorun olduğunu belirterek “İngiltere’de 3 ila 6 yıl arasında yapılan incelemede çıkan sonuca göre; sağlık çalışanlarının yüzde 36’sı şiddete maruz kalıyor. Hemşirelerin de yüzde 43’ü, doktorların da yüzde 13,4’ü maruz kalmış. Bizim ülkemizde de yüzde 42 civarında. Fransa’da bizden daha kötü durumda. Avrupa Birliği ülkelerinde de ortalama olarak yüzde 40’tan aşağı değil.” dedi.

Kamu görevlisine verilen cezaların aynı olması gerektiğini belirten Prof. Dr. Korkusuz “Hakime verilen ceza ile doktora verilen ceza çok farklı değil. Fark olmaması lazım! Aynı kanun geçerli ve cezalar da ağır.” dedi.

“Takdir edilmiyorsa bile tekdir edilmemesi gerekir”

Doktorların dünyanın en özverili insanları olduğunu dile getiren Prof. Dr. Korkusuz sözlerini şöyle sürdürdü:

“İnsanların iyileşmesi için her türlü fedakarlığı yaparlar. Bu kadar fedakarlık yapan insanlar şiddete maruz kalmadan hayatlarına devam etmek istiyorlar. Takdir edilmiyorsa bile tekdir edilmemesi gerekir. Canı sıkılan hasta veya hasta yakını hıncını doktordan alıyor. Doktorlar cezaların yetersiz olduğunu söylüyor. Cezalar yeterli. Doktoru darbedenlerin 2 ila 5 sene hapsi var.”

İki kardeşi ve yakınlarında da doktor olduğunu söyleyen Prof. Dr. Korkusuz; onların da şiddete maruz kaldığını dile getirdi. Sağlıkta şiddetin dünyada sorun olduğunu dile getirerek ortak akıl toplantısını ihtiyaç olduğunu belirten Prof. Dr. Korkusuz sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bir dahaki tıp hukuku kongrelerinin ortak akıl toplantılarına yönelik olması gerekiyor. Dünyaya çözüm önerilerini ortaya koymamız gerekiyor. Bunun psikolojik, toplumsal, dini, toplumsal ahlaki boyutları var.”

“Eskiden köye gelen hemşire melek gibi görülürdü”

Eskiden köylere doktor, hemşire geldiğinde el üstünde tutulduğunu hatırlatan Prof. Dr. Korkusuz, köylere gelen hemşirelerin melek gibi algılandığını beyaz melek isminin de buralardan geldiğini kaydetti. Eskiye kıyasla sağlık çalışanlarına bakış açısının değiştiğini ifade eden Prof. Dr. Korkusuz şiddetin artık neredeyse makul veya mantıklı görüldüğünü ve bu durumun çok kötü bir durum olduğunu vurguladı.

Sağlık personeline yapılan her türlü şiddeti, şiddetle kınadığının altını çizen Prof. Dr. Korkusuz insana yönelik bütün şiddetleri telin ettiğini vurguladı. Doktora yönelik şiddetin normal insana yönelik şiddetten daha kötü olduğunu belirten Prof. Dr. Korkusuz “İnsana şiddet çok kötü bir şey. Doktora şiddet ondan çok daha kötü. Hayatını başkasının iyiliğine adamış, onun sağlığına kavuşması için çaba göstermiş insana şiddet uygulanması kabul edilebilir bir şey değil. “ ifadelerini kullandı.

Kamuda çalışanlar iki kat daha fazla şiddet riski altında

Doktor hastayı tedavi ederken başka bir hastanın doktora artık kendisi ile ilgilenmesini söyleyen ve sonrasında doktoru darbeden zanlıyı örnek veren Prof. Dr. Korkusuz “Bu kadar cahilliğin, bilmezliğin, insani meziyetten uzak tutum ve davranışların olduğu bir yerde kanunları daha fazla ağırlaştırarak bir yere gidemeyiz. Bunun yanlış mantık olduğunu ortaya koymamız lazım.” dedi.

Özel hastanedeki doktorların sağlıkta şiddet konusunda artık kamu görevlisi kapsamında değerlendirildiğini kaydeden Prof. Dr. Korkusuz, yapılan bir araştırmada kamuda çalışan sağlık personellerinin özel sektörde çalışan meslektaşlarına göre iki kat fazla riskli olduğunun ortaya çıktığını belirtti.

On beş yıl önce kişinin doktora müracaatının yılda bir olduğunu, bu sayının sürekli arttığını dile getiren Prof. Dr. Korkusuz Türkiye’de sevk zincirinin de etkin çalışmadığına dikkat çekerek sistemsel hataların sağlıkta şiddete yol açabileceğine işaret etti. Prof. Dr. Korkusuz bir sonraki kongrenin sağlıkta şiddet özelinde olacağını öngördüğünü kaydetti.  

dokuz eylül üniversitesi
hukuk fakültesi
refik korkusuz
Yorum (6)
Prof.
Hakaret etmişler, dövmüşler, öldürmüşler , ama.... Ah bu ama lar. Tercümesi doktoru öldürmüşler ama o da haketmiş canım. Bu zihniyet cahilin yanısıra hiç ummadığınız kültürlü (!), entellektüel (!) okumuş (!) kesimde de mevcut. Bu tipleri nasıl eğiteceksin ? Doktora programı mı açacaksın ? Bi de maganda var , bildiğin maganda... Hani canı sıkıldı mı, kaldırım taşını doktorun kafasına oturtan... Şu yukardaki tiplerin masaya mı nereye yatırılacaksa yatırılıp irdelenmesi, incelenmesi için 1 haftalık kongre, sempozyum yetmez Alimallah
14
Cevapla
ömer hayyam
uzun zamandır okuduğum en içten yazı... tespit güzel...cahilliğin olduğu bir yerde kanunları daha fazla ağırlaştırarak bir yere gidilmeyeceğini belirterek ... sistemin düzelmesi için sgk özelleştirilmeli... 380 milyonluk usa 30 mil./ yıl hasta hastaneye başvuruyor 80 milyonluk tc 130mil/yıl hasta hastaneye gidiyorsa bu doktor dövülür diye sosyal medya yıkılıyorsa doktora çamur atan, intikam almaya çalışan propaganda yapıyorsa hastane patronları özelde doktorları tbk madde 28 de belirtilen gabin ile inletiyorsa doktorun emeklilik rızkı vakumlanıyorsa sürümden kazanç sağlık sistemini zehirliyorsa vatandaş ve patronlar çatır çatır vergi kaçırıyorsa sgk primi vermemek , vergi vermemek için kadrolu doktorlara şirket kurduruluyorsa doktor ve tıp öğrencileri intiharları patlamış ise psikiyatri uzmanları bile 90 hasta/gün hasta bakıyorsa, bu sistem düzelmez... sgk özelleşsin sorun zınk diye çözülür
19
Cevapla
dr
defaatle,bir çok mailimizi yayınlamayan medimagazini şiddetle kınıyorum.
17
Cevapla
Dr
Cezalar 2-5 yıl demiş de teorikte var o pratikte yok, adam gebe doktorun karnını tekmeliyor ceza almıyor. Cezalar hakimle aynı demiş ama hakime trafikte atar yapan dört yıl yiyor. Uygulamanın yetersiz olduğunu da soyleseymis. Yine de birçok hukukcudan daha iyi anlamış bizi sağolsun
17
Cevapla
fomai
Hürriyet Fatih Çekirge 4 Kasım yazısından alıntı:HELAL OLSUN SİZE SAYIN BAŞSAVCIM Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcısı Güngör Karakoç öyle bir şey yaptı ki.. “İşte benim başsavcım” dedim. Olay şu: Bir dava nedeniyle iki kişi Karakoç’a hakaret etti. Başsavcı da davacı oldu. Bu iki kişi sonradan “Biz ettik sen etme” dedi. Başsavcı kibirlenmek yerine, “Peki kardeşim uzlaşmada sizinle uzlaşırım ama bir şartla. 40 öğrenciyi giydireceksiniz” dedi. Kabul ettiler. 40 öğrencinin giyimleri sağlandı. Bu olayı şunun için yazıyorum. Başsavcı denilince, “Eyvah şimdi yandık” diye bir imaj yaratmak isteyenlere karşı... Sayın Karakoç’u gösteriyorum. Helal olsun size Başsavcım... ************************************************************* Dr Fomai notu: Sayın Savcılar benzer cezayı hekime saldıranlar için de verirseniz biz razıyız. Ülkede gariban çocuk kışlık giysiye kavusur. Size yapılan ile hekime yapılanın cezası aynı olsun.Gücüme gidiyor.
4
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir