Medimagazin logo

Meniere Hastalığı

Meniere Hastalığı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

TANIM: İşitme kaybı ve birkaç saat süren baş dönmesi ile seyreden, kulakta dolgunluk ve basınç hissinin eşlik ettiği klinik durumdur.

 

Endolenfin drenajında problem sonucu hidrops gelişip membran bütünlüğünde bozukluk sonucu, endolenf ile perilenfin birbirine karışması sonucu tarif edilen klinik ortaya çıkar.

 

Endolenfatik hidropsa neden olan patofizyoloji tam olarak ortaya konmamıştır.

 

Konjenital fonksiyon görmeyen kese, travma, vasküler, metabolik, immünolojik, hormonal nedenler ve stres nedenler arasında söylenmektedir.

 

BELİRTİLER:

Hastalar kulakta dolgunluk, basınç hissi ve sonrasında işitme kaybı ile baş dönmesi geliştiğini ifade ederler. Bulantı ve kusma sıklıkla kliniğe eşlik eder.

 

Baş dönmesi atağı geçtikten sonra erken dönemde işitme kaybı düzelir. İşitme kaybı genellikle alçak frekansları tutar. Geç dönemde işitme kaybı kalıcı olur.

 

Tanıda işitme testlerinde özellikle atak sırasında alçak frekansları tutan işitme kaybı görülürken, kalorik test ile kanal parezisi tespit edilebilir.

 

TEDAVİ: Akut dönemde vestibülosüpresanlar kullanılır. Tekrarlayan ataklarda uzun dönem betahistin kullanımı etkili olabilir.

 

Koruyucu tedavi de asetozolamid ve hidroklorotiyazid gibi diüretikler kullanılabilir. Hastanın tuz, şeker, kafein ve alkolden kaçınması önerilir.

 

 

meniere hastalığı
tanı
tedavi
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir