Medimagazin logo

“Muayenehaneler boş”

Adana Diş Hekimleri Odası Başkanı Hasan Yaman, Türkiye’de vatandaşların ağız ve diş sağlığı hizmetlerine ulaşamadığını vurgulayarak, “Muayeneler boş, vatandaşın ağzında diş yok” dedi.
“Muayenehaneler boş”
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Hasan Yaman, Dünya Diş Hekimleri Birliği ve Dünya Sağlık Örgütü’nün diş çürüğünü kalp rahatsızlıklarının baş nedenlerinden bir tanesi olarak kabul ettiğini belirterek, “Dünya Diş Hekimleri Birliği ve Dünya Sağlık Örgütü’nün kalp hastalıklarıyla diş hastalıklarını yan yana getirmiştir ve bu konuda çok etkili çalışmalara başlamıştır. İnşallah bizim ülkemizde de en kısa zamanda bu çalışmalar Sağlık Bakanlığı tarafından da üst düzeye çıkartılır” şeklinde konuştu.

Ağız sağlığının genel sağlığın ayrılmaz bir parçası olduğunu ve insanın temel hakkı olduğuna dikkat çeken Başkan Yaman, şunları aktardı:
“Türkiye’de vatandaşlarımızın ağız ve diş sağlığı hizmetlerine ulaşamadığı bir gerçektir. Bu durum ağız ve diş sağlığında hizmet veren diş hekiminin azlığından değil, sağlık politikalarındaki yanlışlıktan kaynaklanmalıdır. Serbestte yüzde 60, kamuda çalışan yüzde 27, diş hekimliği fakültelerinde çalışan yüzde 12 ve diğer kurumlarda yüzde 1 civarında diş hekimi çalışmaktadır. Yani en fazla diş hekimi özelde hizmet veriyor. Diş hekimi kendini yetiştirmiş, gayet güzel bir muayenehane yapmış ancak bu muayenehaneler boş, vatandaşın ağzında diş yok.”

Yaman, SGK kapsamındaki vatandaşların göz, kalp, kulak gibi rahatsızlıklarında özel hastanelerde veya muayenehanelerde hizmet alabildiğini, sadece diş ile ilgili problemlerinde buralardan özel hizmet alamadığını belirterek, “Halbuki biz ne diyoruz? Sağlık ağızdan başlar. Dişleri bozuk olan birisinin vücut sağlığından nasıl bahsedebilirsiniz? Herkesin Anayasada hekim seçme hakkı vardır. Siz istediğiniz hekime gidebilirsiniz. Sosyal devlet ilkesi gereği ağız diş sağlığı merkezleri mutlaka olacak. Ancak ‘ben özelden hizmet almak istiyorum. Bir kısmını benim sigortam karşılasın, bir kısmını da ben kendi cebimden vermek istiyorum’ diyen insanların önünü kesmeye devletin hakkı yok” ifadelerini kullandı.

Yaman, “Dünya Diş Hekimleri Birliği bir çalışma yapıyor ve gelişmiş ülkelerde bir standart belirliyor ve diyor ki; 0-16 yaş arasında ortalama bir çürük olacak. Bizim Türkiye’de bu oran 7 ve maalesef bu 7 diş çürüğünü aşağı çekemiyoruz. Ben mezun olduğumda 7 tane diş hekimliği fakültesi vardı Türkiye’de. Şu anda 50’ye yakın diş hekimliği fakültesi var, çok sayıda diş hekimi yetişti. Ancak mesleğe başladığımda Türk toplumunun yaklaşık yüzde 85’nin diş ve diş etinde problem vardı, bugün de yaklaşık yüzde 85’inin diş ve diş etlerinde problem var. Bir geriye gidiş, bir düzelme yok” bilgisini verdi.

“muayenehaneler
boş”
Yorum (22)
vatandaş
Bir diş temizliği için 150 TL alınırsa millet nasıl gelsin muayenehaneye. Fiyatları önce makul düzeye getirin, kimse gelmezse o zaman şikayet edin.
0
Cevapla
aydin sinal
Bir dis temizligi 150 lira..vay babam Almanya dünyada dis ücretleri bakimindan en pahali ülke diye gecer ,gecen hafta dis temizligi,dis tasi-45 dakka sürdü-yaptirdim.ücret 50 euro yani 135 lira.Türkiye ucmus
0
Cevapla
ayt12
SGK diş hekimi muayenehaneleri ile anlaşma yapsın. Evet doğrudur,iyi hoşta olur,fakat bir şeyi unutuyorsunuz: EMSAL oluşturur ve diğer hekimlerde "bizde isteriz" diye bağırmaya başlar. Haşa, bir de bakarsın millet istifa edip muayenehane açmaya kalkar. Mevcut sağlık politikasının işine gelir mi? Hayır ! O nedenle boşuna ümit beslemeyin.
0
Cevapla
Frankie Bellevan
sayın hasan yaman'ın tespitleri tamamen doğrudur. gerçek anlamda tıp doktorlarının kolay yetişmediği gibi,gerçek anlamda diş hekimlerinin yetişmesi,eğitimi de hiç kolay değil. kaldı ki maddi anlamda da çok masraflı bir eğitim. diş hekimi meslektaşlarımız da herşeyin en güzelini hakeden çok değerli insanlar. bizim ülkede önemleri ancak milletin dişi ağrıdığında anlaşılıyor. yani sıkışınca.
0
Cevapla
ali yazar
Özel Hastaneler de bi disle anlaşma yok. Bu yıllardır emsal olusturdumuki o olustursun. Detertraja 150tl verdiğini iddaa eden arkadaş biraz inandırıcı bi fiyat soyleseydin de bari...
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir