Medimagazin logo

On hekimden dokuzu şiddete uğruyor: Hasta sayısı arttıkça şiddet artıyor

Türkiye Aile Hekimliği Dergisi’nde yayımlanan bir araştırma doktorların maruz kaldığı şiddeti, şiddet sonrası yaşadıklarını ve şiddete maruz kalma sıklığını inceledi. Araştırma sonucunda her 10 doktordan 9’unun şiddete uğradığı ve bakılan hasta sayısı arttıkça daha fazla şiddete maruz kalındığı ortaya çıktı
Kaynak: MEDİMAGAZİN
On hekimden dokuzu şiddete uğruyor: Hasta sayısı arttıkça şiddet artıyor
ARŞİV
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Beş aylık bir sürede Edirne’de aktif olarak hasta bakan 433 hekim ile yapılan anket çalışmasında, katılımcıların yüzde 90,5’i (392) meslek hayatları boyunca en az bir kez şiddete maruz kaldığını ifade ederken, yüzde 88,5’i (383) sözel şiddete uğradığını belirtti.

Katılımcıların yüzde 82,2’si (356) toplumda genel olarak şiddet olaylarında artış olduğunu belirtti. Birden çok seçeneğin seçilebildiği ankette katılımcıların 82,7’si ise  (358) sağlıkta şiddet olaylarında bir artış olduğunu kaydetti. Sağlıkta şiddetin son yıllarda arttığı söylemlerini takiben katılımcıların yüzde 46,3’ü (203) son bir yılda çalıştığı kurumda şiddet olaylarında artış olduğunu ifade etti.

Sağlıkta şiddetin artmasının nedeni politikacılar

Sağlıkta şiddetin nedenlerine yönelik sorulan anket sorulara yanıt veren hekimler; sağlıkta şiddet olaylarında artış olmasının nedenini yüzde 76,4 ile politikacılara, yüzde 59,8 ile medyaya, yüzde 44,1 ile idarecilere bağladı. Araştırmaya katılan hekimlerden yüzde 15,5’i şiddet artış nedeni olarak “doktorlar”ı gösterdi.

Araştırmada anket sonuçlarına göre; hekimlerin yüzde 60,3’ü (261) tehdit edildiğini, yüzde 46,7’si (202) mobbinge uğradığını ve yüzde 18,7’si de (81) fiziksel şiddete maruz kaldığını söyledi.

Katılımcıların yüzde 50,8’i (220) son bir yılda işyerinde en az bir kez şiddete maruz kaldıklarını belirtirken; 47,1’i (204) en az bir kez hakarete maruz kaldığını, yüzde 29,8’i ise  (129) tehdit edildiğini söyledi.

433 hekimden 20’si yumruk/tokat gibi fiziksel darbe ile karşılaştığını belirtirken; dört katılımcı cinsel tacize uğradığını ifade etti.

Şiddet en çok hasta yakınlarından

Şiddete maruz kalan hekimlerin yüzde 59’unun (130) şiddete mesai saatlerinde maruz kaldığını belirttiği araştırmada, şiddete maruz kalan hekimlerin yüzde 29,5’i ise (65) nöbet esnasında şiddete uğradığını ifade etti.

Şiddete en fazla başvuranların yüzde 50 ile hasta yakınları olduğu belirtilen araştırmada şiddete en çok başvuranların erkekler olduğu ifade edildi.

Şiddete maruz kalan katılımcıların yüzde 37,7’si (127) poliklinikte şiddete maruz kaldığını, yüzde 21,2’si (130) şiddetin nedeninin bekleme nedeniyle gecikme olduğunu düşündüğünü ifade etti.

Şiddete maruz kalan hekimlerin yüzde 57,8’inin (126) konu ile ilgili şikâyette bulunmadığını belirtmesi, yaşanan şiddet olaylarında yaptırımların yetersizliği düşüncesini ortaya çıkarıyor.

Hasta sayısı arttıkça şiddete daha fazla maruz kalınıyor

Son bir yılda maruz kalınan şiddet olguları incelendiğinde, kadınların anlamlı derecede şiddete daha fazla maruz kaldığı belirtilen araştırmada; akademik kariyer ile şiddete maruz kalma arasında anlamlı bir ilişki saptandı. Araştırmada günlük bakılan hasta sayısı arttıkça daha fazla şiddete maruz kalındığı görüldü.

Doktorların deneyim süresine göre şiddete maruz kalmaları arasında anlamlı bir fark saptandı. Doktorluk hayatının ilk 10 yılında olanların şiddet görme sıklığı daha fazla olduğu görüldü.

Sütçüler İlçe Devlet Hastanesinden Rıfat Erten ve arkadaşlarının yaptığı bu çalışma Türkiye Aile Hekimliği dergisinde yayımlandı.

 

sağlıkta şiddet
türkiye aile hekimliği dergisi
doktor
hekim
Yorum (5)
murat celikten
Hekimin aklından geçenler: Hasta sayısı arttıkça döner sermaye artıyor, ama başkası da fazla bakınca bizim baktığımız fazlanın değeri düşüyor o zaman ne yapmalıyım? Daha da fazla hasta bakmalıyım. Ama ne kadar baksam da kapasitem günde ... hasta oluyor. Yine de ... doktorun puanına yetişemiyorum (veya hastane ortalamasını yakalayamıyorum) o zaman bende yapmadığım işlemleri yapmış gibi gireyim. Dr .... bey/hanım da böyle yapıyormuş kimsede silemiyor puanını. Performans etik değerlendirme komisyonundakiler sanki çok düzgün iş yapıyorlar da... Fatura karşılığı olmayan ama puan kazandıran işlemler var ben onlarla şişireyim ki ne SGK ne müfettişler 10 sene sonra geri ödeme çıkartmasınlar. Gerçi burası Türkiye kim bakacak bu işlere. Binde bir ceza alır o da bizi bulmaz herhalde. Zaten ölümlü dünya yarına Allah Kerim. Hastane ortalaması 45 bin olmuş bu ay. Demekki hiç puanlar incelenmiyor. ... Doktor her gün 300 hasta bakıyormuş hastaları 5er 10 ar odaya alıyorlarmış bende yapabilirmiyim acaba? Ama mahremiyet diye yakama yapışmasınlar sonra. Benim partiden, idarecilerden tanıdığım dostumda yok kimsecikler arkamda durmaz. Daha yazayım mı Sayın Bakanlık Yöneticilerim? Biraz empati yapsanız nasıl olur? herkes top benden gitsin derdinde oynuyor. Gol atalım diyen yok.
34
Cevapla
dr
şiddetin sebebi 'sağlık bakanlığı' ve çok ' OY ' alma arzusudur.halkı üzerimize kışkırtan açıklamalar şiddetin en çok sebebidir.devamlı hakarete ve saldırıya uğramak sıradan bir olay oldu.184 ve hasta memnuniyeti anketleri hastaları üzerimize kışkırtmaktadır.
67
Cevapla
m. murat
Artık sağlıkçıların radikal bir karar-tavır alma zamanı gelmedi mi? Bunlar hala sorunun anketini, istatistiğini, sosyolojik analizini yapıyor!
26
Cevapla
DR.metin
acillerde sorun çok.sıkıntı çok.saygı kalmamış,sevgi kalmamış.amele gibi çalışıyor sonunda hakaret yiyoruz.
32
Cevapla
sağlıkta
Bıçak kemiği kesti artık. Canı sıkıldı mı doktoru dövme fiilini kökünden bitirmek ELZEEEM OLDUUUU ARTIIIK... HUUUU, YETKİLİ, YETKİSİZ KİM VARSA... Yeni bir sağlıkta şiddet yasası şart. Sağlık magandasını olay vuku bulduğunda hemen içeri atacak şekilde. Kodese ya da tımarhaneye, duruma göre. Kovuşturma,soruşturma, koşuşturma, mahkeme sonra... Sıkıntı çok büyük ve büyümeye devam ediyor, VEBAL de çok büyük, anlayana......
12
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir