Medimagazin logo

Üniversite hastanelerindeki performans uygulamasında haksızlık mı yapılıyor?

Üniversite hastanelerindeki  performans uygulamasında haksızlık mı yapılıyor?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

18.Şubat.2011 Tarih ve 27850 Sayılı resmi gazetede yayınlanan “Yükseköğretim Kurumlarında Döner Sermaye Gelirlerinden Yapılacak Ek Ödemenin Dağıtılmasında Uygulanacak Usul Ve Esaslara İlişkin Yönetmelik” gereği üniversite hastanelerindeki öğretim üyelerinin bireysel gelir getirici faaliyet puanı (B puanı)  mesai içi  B1  ve mesai dışı B2 olarak aşağıdaki gibi tanımlanmıştır.

……

 

(7) Yapılacak ek ödemeye esas katkı oranlarının belirlenmesinde 5 inci maddede belirlenen; kurumsal katkı puanı (A puanı),  bireysel gelir getirici faaliyet puanı (B puanı), eğitim-öğretim faaliyeti puanı (C puanı), bilimsel faaliyet puanı (D puanı) ve diğer faaliyetler puanı (E puanı) esas alınır. Kanunun 58 inci maddesinin (c) fıkrası kapsamında bulunan birimlerde söz konusu puanların tamamı kullanılır. Anılan fıkra dışındaki birimlerde ise yönetim kurullarınca, yükseköğretim kurumunun yapısı ve mali durumu göz önünde bulundurularak bir veya birden fazlasının kullanılmasına karar verilmek suretiyle belirleme yapılır.

 

……

 

(3) (B) Bireysel gelir getirici faaliyet puanı; Kurum içinde bireysel gelir getirici faaliyetlerden dolayı alınan mesai içi (B1) ve mesai dışı (B2) puanlarının toplamından oluşan puandır. Her bir döner sermaye birimi için Yükseköğretim Kurulu tarafından hazırlanan “Gelir Getirici Faaliyet Cetveli”ne göre kişinin ürettiği hizmetlerden elde edilen puanlar kullanılarak hesaplanır. ……

 

Bir üniversite hastanesinde mesai saatleri dışında, tıpta uzmanlık öğrencisi, uzman veya öğretim görevlisi tarafından yapılan hizmetler, ilgili hastanın başvurduğu bölümün  öğretim üyesi hastanede bulunmamasına rağmen B2 puanı olarak ona yazılmaktadır. Örneğin resmi tatillerde, hafta sonu tatillerinde ve gece süresince ilgili öğretim üyesi üniversite hastanesinde bulunmamasına rağmen bu hizmetler B2 puanı olarak, bölümün o dönemde sorumlu olan öğretim üyesine yazılmaktadır.” İfadesi yukarıdaki yönetmeliğe göre veya başka bir yönetmeliğe göre yasal bir işlem olabilir mi?

 

Öğretim üyesi üniversite hastanesinde bulunmadığı sırada tıpta uzmanlık öğrencisi, uzman veya öğretim görevlisi tarafından hastaya verilen hizmetler, “öğretim üyesinin  performans aktivitesi” olarak B2 puanı şeklinde öğretim üyesine yazılabilir mi?

 

Örneğin 7/24 saat çalışan acil servisin  öğretim üyesi evinde uyurken, tatilde hastane dışında bulunurken sürekli çalışan ve hasta kabul eden birimde tıpta uzmanlık öğrencileri veya uzmanlar tarafından yapılan hasta hizmetleri bu öğretim üyesine B2 puanı olarak yazılabilir mi?

 

Başka bir örnek:  7/24 saat çalışan yoğun bakımların  öğretim üyesi evinde uyurken, tatilde hastane dışında bulunurken sürekli çalışan  birimde tıpta uzmanlık öğrencileri veya uzmanlar tarafından yapılan hasta hizmetleri bu öğretim üyesine B2 puanı olarak yazılabilir mi?

 

Mesai dışında sorumlu öğretim üyesi hastanede bulunmadığı sırada, tıpta uzmanlık öğrencileri veya uzmanlar tarafından yapılan hasta hizmetlerinin, tıpta uzmanlık öğrencileri veya uzmanlar üzerine yazılamayacağı, yönetmeliğin buna izin vermediği iddia ediliyor. Bu durum yasal mıdır?

 

“Üniversite hastaneleri SGK dan elde ettikleri gelirleri, bu yolla  bir kısım öğretim üyelerine  haksız olarak dağıtmakta, kasalarına giren paranın kasalarında kalmasını sağlayamamaktadır.” İfadesi ağır bir suçlama mıdır? Yoksa  bu uygulama ilgili yönetmeliklere  göre doğru mudur? 

 

Bu uygulamanın önlenmesi kurum zararlarını azaltıcı bir faktör olamaz mı?  Eğer usul hatası olarak, bu ödemeler  yapılmışsa, yaklaşık beş yıldan beri ödenen bu paraların geri alınması üniversite hastanelerinin zararlarını azaltması mümkün değil midir? Ayrıca görevi başında olmadığı için benzer performans gelirlerini almayan, farklı branş öğretim üyelerine karşı yapılan “haksızlık” da giderilmiş olmaz mı?

 

Denetimden sorumlu olanların durumu değerlendireceğine inanıyorum. Saygılarımla.

 

Bir öğretim üyesi

üniversite
hastanelerindeki
performans
uygulamasında
haksızlık
yapılıyor?
Yorum (11)
Dr Uzman
Kurum zararı olmaz çünkü dağım oranı bellidir. Dağıtım oranı o ay toplam gelirin yüzde kaçının dağıtılacağını ifade eder. Örnek: 10 Milyon geliri olan bir ünv hastanesi %24 dağıtım oranı belirledi ise ve çalışan sayısı 1200 ise o ay 2.4 Milyon TL ek ödemeyi 1200 kişiye dağıtacak demektir. Söylediğiniz öğretim üyeleri hiç puan almasa da dediğiniz gibi puan yazılsa da 2.4 M dağıtılacaktır. Puan sadece öğretim üyeleri ve uzmanlara yazılabilmektedir. Asistanın kendi adına işlem yapması ve hasta yatırması söz konusu değildir. Öğretim üyesi bizzat gelmese bile o hastanın her türlü idari ve hukuki sorumluluğunu taşımaktadır
0
Cevapla
Dr Hakan
Zaten asistan eğitimi bu performans sistemi yüzünden aksadı. Hocalar çabuk ve çok vaka yapmak için mesai içinde işlemlerin çoğunu kendileri yapıyor. Asistana mesai dışı aciller kalıyor, bunu dahi çıkıp hoca gelmedi yasal mıdır? Diye sorgulanıyor. Biz bırak asistanlığı, doçent oluncaya kadar kaç para alıcaz diye düşünmedik, bordroya bile bakmazdık. Bu ne ya, herkesin dini imanı para oldu. Sistem çok güzel oldu, kuranları tebrik ediyorum...
0
Cevapla
dr
herşey bittide mesaii saatleri dışında yazılan bu puanlara geldi sıra... ben bu yazıyı yazan öğretim görevlisine soruyorum. hafta sonu hasta öldü, idari soruşturma açılacak, kim sorumlu bundan asistanmı tabikide değil servisten sorumlu hoca... asistanın yada diğer personelin hiç bir sorumluluğu yoktur. ne olur olaylarım aslını bilmeden yazmayın. razıyım tüm mesaii saatleri saatlerinde hiç birşey yazmayın tüm sorumluluğu asistan alsın, ama o saatlerde hastaya birşey olursa hiç bir sorumluluk kabul etmem.... biraz mantıklı yazın...
0
Cevapla
türkay özcan
Bu tartışma son derece yersiz ve anlamsızdır. Çünkü bu puanlar yazılıyor ise zaten o gece icapcı hoca kimse ona yazılıyordur oda tarif edildiği üzere tatilde veya evde uyumuyordur,her kritik veya yatması gereken veya danışılması gereken hasta için aranıyordur. Ek olarak bu yazılmasa bile ödenen paralar genel olarak bir çok üniversitede komik düzeyde 1000 TL ve 3000 TL arasıdır. Devlet hastanesi gibi o arkadaşlarımızın kesinlikle hakkı olan döner sabit gelir ve ek performans yoktur. Bilmeyipte yorum yapan cahil arkadaşlara duyurulur.
0
Cevapla
drts
Kim diyor asistanın hiç bir hukuki sorumluluğu yok diye boş boş konuşmayın
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir