Medimagazin logo

Özel hastanelerde hemşire krizi büyüyor

Özel hastanelerde görevli hemşirelerin devlet hastanelerinde açılan yeni kadrolara geçmesi, bu kurumlarda hizmetin aksamasına neden oluyor.
Kaynak: ZAMAN
Özel hastanelerde hemşire krizi büyüyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Bazı özel hastanelerde mevcut hemşire kadrosunun yarıya yakını aynı gün Sağlık Bakanlığı'nın yaptığı atamada işten ayrılınca bazı birimlerde verilen hizmetler durma noktasına geldi. Ameliyathane, genel ve yeni doğan yoğun bakım gibi ünitelerde yaşanan aksaklıklar giderek büyüyor.

Sağlık Bakanlığı, geçtiğimiz günlerde 17 bin 500 sağlık personeli aldı. Özel hastanelerde çalışan 16 bin 941 hemşire, bakanlığın alımına büyük ilgi gösterdi. Türkiye'nin en büyük özel hastanelerinden olan OSM Ortadoğu Hastanesi'nin son atamada 54 personeli kamuya geçti. Özel Hastaneler Platformu Yönetim Kurulu Üyesi ve OSM Ortadoğu Hastanesi Başhekimi Uzman Dr. İbrahim Halil Baysal, yetişmiş eleman sıkıntısının son atamalarla zirveye çıktığını anlatıyor. Baysal, "Kamuya çok sayıda atamanın yapılması, özel hastaneleri hemşiresiz bırakıyor. Hemşire, ebe gibi alımlar yapılırken özel hastaneler ciddi anlamda mağdur ediliyor. Kamu hastanelerine mutlaka hemşire alınmalı, ihtiyaçlar giderilmelidir. Ancak unutulmamalıdır ki özel hastanelerde de insanımıza hizmet verilmektedir." ifadelerini kullanıyor.

Halil Baysal, konunun çözümü için şu öneriyi dile getiriyor: "Özel sektörde çalışmaya başlayan sağlık personeli 2 yıl boyunca kamuda çalışamamalıdır. Bakanlık mevzuatta böyle bir düzenleme yapmalıdır. Özel hastanelerin ihtiyacı olan personel kamu hastaneleri gibi belirlenmelidir. Bakanlık kadroları ilan ettiğinde özel hastaneleri de ilanda göstersin. Özlük haklarını devlet belirlesin ve bunun için de özel hastanelerden teminat mektubu alınsın ki çalışanlar da mağdur edilmesin. 'Bu şekilde atananlar 2 yıl kamuya geçemezler' denilsin."

Diyarbakır Özel Genesis Hastanesi Başhekimi Nihat Şengal ise hemşire atamaları yüzünden bir servisi kapatmak zorunda kaldıklarını anlatıyor. Şengal, "Hastanemizde 40 hemşire çalışıyordu, son 15 günde 17 hemşiremiz kamuya atandı. Artık yeni mezun bile bulamıyoruz. Bazı hastaneler lojman tahsis ederek başka ilden personel getiriyor." diyor. Kahramanmaraş Özel Hayat Hastanesi Müdürü Okan Yiğit, bakanlığın son ataması ile 6 hemşirenin hastanelerinden ayrıldığını belirtirken, tecrübeli hemşire bulmanın zor olduğunu, konuya acil çözüm bulunması gerektiğini kaydetti.

hemşire
özel hastane
hemşire sıkıntısı
Yorum (16)
şahin
bakanlık doktor sayısına takmış durumda, halbuki yardımcı sağlık personeli açıgı giderek artıyor. neden her ile tıp fakültesi açılırekn, bazı illere 2. 3. tıp fakiltesi açılırken sağlık meslek lisesi açılmaz. çünkü hükümet doktor düşmanlığını herşeyin üstünde tutuyor.
0
Cevapla
Ahmet
Özel hastanelerde Öyle 3-5 kuruşa, asgari ücrete hemşire çalıştırma dönemi bitti artık. Aynı durum çok ama çok düşük ücrete acilde veya katlarda pratisyen hekim çalıştıran Özel hastaneler için de geçerli. Geçti Bor'un pazarı. Bölgemde ne kadar özel hastane varsa yalvar yakar acile staf pratisyen hekim arıyor. Önce güven vermeleri gerekiyor. Elbette Hükümetin burada 1. adımı atması gerekiyor: İş güvencesi yasası. Daha ucuza eleman bulur bulmaz hemşire veya pratisyen hekim özel hastanenin kapısının önüne kesinlikle konulamamalı.
0
Cevapla
cumali
bu ülkede her alanda eksiklik var.tabi siyasi alan hariç.anlayacağınız bu ülkede sadece doktor eksiği yok.doktor atamaları yılda en az 3 defa yapılır ve bu tür krizlerle karşılaşılmaz.artık şu doktor sayımız çok yetersiz laflarını da bir kenara bırakmalılar.her zaman yardımcı sağlık personeli eksiği vardı.bu sıkıntıyı sadece özel hastaneler yaşamıyor aile hekimleride,devletin kendiside yaşıyor.2 bin tl ye hemşire yada ebe bulunamıyor.hatta bir çok aile hekimi o kadar çaresiz ki kendi ceplerinden 500-1000 tl arasında ek ücrette vermekteler.buna rağmen yinede bulunamıyor...
0
Cevapla
temel bilimci
yardımcı sağlık personelinin yetişmesinde en büyük yük temel bilimcilere düşmektedir. Anatomistler, fizyologlar böyle yerlerde haftada 40-50 saat hemşirelerin derslerine giriyorlar. her yere tıp fakültesi açabilirsiniz, fakat temel bilimciyi bulamazsanız kim ders verecek. zaten onun için yardımcı sağlık personeli sayısı artamıyor. zaman içinde herkes tıbın bir bütün halinde çalışması gerektiğini anlayacak. performans sisteminde temelciler çok eziliyorlar. tıp eğitimini bütün kabul ederseniz aradaki ayırımcılığı da durdurursunuz yoksa anatomistin hastaneye bir katkısı yok o zaman döner almasın derseniz işte böyle olur. klinikçiye 7 bin tl temelciye bin tl döner ver, sonra da o fakültede çalışma barışı bekle. Olur mu? olur diyen biri varsa çıksın söylesin.bizim de çoluğumuz çocuğumuz var, biz de ev geçindiriyoruz. plan yok program yok, harala gürele yapılan işler eninde sonunda bir yerden defekt vermeye mecburdur. saygılarımla.
0
Cevapla
kevser sert
Özel hasteneler kendilerini bekleyen esas tehlikenin henüz farkında değiller. Kamudaki asistanlar ve uzmanlar tarafından verilen nöbet hizmeti artık verilemeyeceğine göre,bakalım 17 den sonraki hizmetleri kim verecek.Haydi hayırlısı.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir