Medimagazin logo

'Devlet, sağlık turizmini özel hastanelere bırakmalı'

Türkiye Sağlık Turizmi Konseyi Güney İlleri Başkanı ve Özel Medline Hastanesi Genel Direktörü Dr. Musa İnal, sağlık turizminin özel sektörün konusu olduğunu belirterek, "Devlet, sağlık turizmini özel hastanelere bırakmalı” dedi.
'Devlet, sağlık turizmini özel hastanelere bırakmalı'
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Türkiye’nin bölgesel coğrafi konumu ve tıp alanında kaydettiği gelişmelerle ideal bir “Sağlık Turizmi Üssü” olabileceğini kaydeden Musa İnal, “Sağlık alanında çok ciddi bir ilerlemelerimiz var, Özellikle Sağlık Bakanlığı da, sağlık turizmi konusunda lokomotif güç olarak çalışmalar yaptı. Fakat ülkemizde çok iyi doktorların yetişmesi, çok iyi hizmet veren hastanelerin olmasının yanı sıra bölgede önemli istikrarlı bir ülke olmamıza rağmen sağlık turizmi konusunda Türkiye’nin ciddi anlamda halen yetersizlikleri var” diye konuştu.

 

"PASTADAN PAYIMIZ ANCAK YÜZDE 1-2"
Türkiye’nin dünyadaki sağlık turizmi pastasından aldığı payın ancak yüzde 1-2 civarında olduğunu bildiren Musa İnal, sektörde çok büyük boyutlarda para hareketleri var iken ve ülke olarak da imkanlarımız her açıdan müsaitken bu gelirden faydalanamamanın üzücü olduğunu ifade etti.
Türkiye Sağlık Turizmi Konseyi’nin bu konuda çalışmalar yapan bir kuruluş olduğunu, 85 ülkede 144 adet bürosu olduğunu ve kendisinin de bu konseyde Güney Bölgesi Başkanı olarak görev aldığını belirten İnal sözlerini şöyle sürdürdü:

 

“Sağlık turizmde tanıtım kadar hastanelerin yapısı da önemlidir. Kamu hastanelerinin sağlık turizmi yapmaları çok zordur. Bu özel hastanelerin yapabileceği bir hizmettir. Çünkü zaten kendi ihtiyaçlarını çoğu zaman karşılamayan kamu hastanelerinin sağlık turizmine dahil edilmek istenmesi bana çok mantıklı gelmiyor. Dünyada bu işleri hep özel sektör yapıyor. Sağlık bakanı, bu ülkelerde sadece bu konudaki usul, esas, yönetmelikleri belirler.”

 

"DEVLET HASTANELERİNİN YAPMASI ZOR "
Türkiye’de ise Sağlık Bakanlığı’nın Sağlık Turizm sektörüne dahil olmak istediğini vurgulayan İnal, “Ancak kamu hastanelerinde hastalar 6 kişilik odalarda kalırken, bir katın sadece bu iş için ayrılması, duşlu, tuvaletli odaların yapılması, bunların giriş çıkışların ayrı yapılması gibi düzenlemeleri gerçekleştirmek çok zor“ diyerek, devletin bu alandaki yerini tamamen özel sektöre bırakması gerektiğini ifade etti.

'devlet
sağlık
turizmini
özel
hastanelere
bırakmalı'
Yorum (4)
Anat Galip
Bence su anda Turkiye deki saglik turizminin ne olduguna bakmali. Eger cogunlukla yurtdisindan gelenler, 1- yurtdisinda yasayan fakat Turkiye kokenli olan kisilerse, farkli birsey, 2-Eger tamamen yabanci olup, mesela Ortodogu veya Asya dan gelenler ise, farkli birsey ve 3- eger gelismis bati ulkelerinden gelenler ise farkli birseydir. Ayrica, bu saglik turizmden maksat kaplica turizmi ise fakli birsey, direk tibbi tani ve tedavi ise de farkli birseydir. Eger bu turizmdeki cok buyuk bir oran 1. Gruptan ise, saglik turizmine cok da bel baglamamak lazim. Eger 1-2 tane model hastane kurulabilirse ve belki calisanlarin bir kismida yabanci olan ve guvenilir bir kurum haline getirilebilirse, o zaman bu duyuldukca bir ilerleme saglanabilir. Ote yandan, benim kendi tecrubelerimden, Turkiye deki hastaneler veya yoneticiler, isim yapmak istiyor, para istiyor, hastayi belki bir anlamda hastayi yolmak istiyor ama disarida algilanan bu iste biraz daha ileri ulkelerin guvenilirligine veya disaridan gelen personele veya sisteme acik olmak istemiyor. Ve kar marginini de bazen cok abarti oldugunu duyuyorum, Ingiltere den bile cok yuksek. Kendi bransimla ile ilgili Turkiye de ameliyat olmus 2 hasta bir sekilde onceki calsitigim bir kuruma gelmisti ama ameliyatlar, hicbir sekilde standart olmasi gereken ameliyatlar degildi. Hastaneden Ingilizce bilgi alinmasi mumkun degildi. Kayitlar cok iyi tutulmamisti. Ben de orada ulkem adina neyi savunacagimi sasirdim. Turkiye de sekisine gore belki epey gelismaler var ve belli bir hedefi olmali ama,daha fazla ileri gitmek icin de su andaki durumu acisindan kendini kandirmamali. Ayrica, ozellile bati denen ulkelerde yetismis elemanlar, genelde disiplinli calisirlar fakat ayni zamanda calisan haklarina da cok kesin uyulmasini beklerler. Turkiye kurumlarin boyle elemanlari cekme gibi bir niyetleri varsa, belli model ulkelerdeki, eleman ilanlarina bakmasi gerekir. Benim kendi tecrubelerimden, Turkiye, iyi yetismis, kalifiye ve yurtdisindan geleceklere hala cok da acik ve hosgorulu degil. Sadece bazi fikirler... A G UK
0
Cevapla
Osman D
Sn. Musa İnal devlet niye tüm sağlık turizmini ille de özel hastanelere bırakmalıymış? Anlamadım. Sonuçta hep söylüyorsunuz: Bu iş bir rekabet işi. Devlet de pekala bu rekabete katılabilir. Özel hastaneler ülkenin pek çok yerinde devlet kurumlarındaki tıbbi hizmetin tümünü karşılayacak kapasitede değil ki. Örneğin ben turistik büyük bir sahil ilimizde bir süre özel hastanede çalıştım. İldeki özel hastanelerin hemen tümü yetersiz yapılanmıştı. Diyelim turistin çocuğunun tip I diyabeti olsun. O ilde hiçbir özel hastanede pediatrik endokrinolog yoktu ki. Ne yani? Adam ille de sizin keyfiniz öyle istiyor diye özeldeki düz pediatriste mi gitmeli? Benzer örnekler başka pek çok alanda verilebilir. Öte yandan turist akademik personel de talep edebilir. Sineğin yağını hesaplayarak personel çalıştıran özel hastanelerin her alanda doçent-profesörü var mı? O da yok. O nedenle bırakın bu ucuz rant hesaplarını da önce kendinizi bir tam teşekküllü üniversite hastanesine karşılık gelecek şekilde geliştirmeye bakın. Rekabet her zaman iyidir. Rekabetten de korkmayın.
0
Cevapla
s.k.
Memleketimin insanı fakir, sağlık ta temel insan hakkı...Performans, özel hastanelerle memleketi donatma, insanların ne işine yarayaacak?...temel insan hakkını PARAya çevirmeyin...hele-hele sağlık turizmi, boş işler bunlar...daha doğrusu 10 kişinin cebini dolduran, memleketin cebini boşaltan işler bunlar
0
Cevapla
bayram
Saglik turizmi icin JCI belgeli hastane olmak lazim. JCI degerlendirmesi tum hastaneye uygulanan bir inceleme islemidir. Halen 1 tane dahi devlet hastanesinin JCI belgesi yok. Gunde tek doktorun 100 plk yaptigi hastanelerde JCI belgesi biraz zor alinir. tek yatakli oda ile saglik turizmi olamayacagini saglik bakanligi herhalde biliyordur. dr un hemsirenin guler yuzlu olmasi hart hurt yapmamasi lazim. Hastanin isinin hizli cozumlenmesi lazim. Devlet saglik turizmi hastasindan o kotu kosullara ragmen sgk ucretinin 5 kati parayi yabanci hastadan aliyor. Oyle saglik turizmimi olur. Hastayi yatirinca 1 gun sonra ameliyat yapman lazim. Devletin mevcut haliyle saglik turizmi yapabilmesi kolay degil. Hatta cok daha kotu sonuc da verebilir.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir