Medimagazin logo

"Avuç içi"ne uyum tam

Aralık ayı başından itibaren zorunlu hale getirilen "Biyometrik Kimlik Doğrulama Sistemi"ne özel hastanelerden sağlık hizmeti almak isteyen SGK'lı vatandaşlar ve özel hastaneler tam uyum gösterdi.
Kaynak: AA - Yeşim Sert Karaaslan
"Avuç içi"ne uyum tam
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Özel hastanlerde, halk arasında avuçiçi kimlik doğrulama olarak bilinen "Biyometrik Kimlik Doğrulama Sistemi"ne Başkentteki hastanelerde ilgi yoğun oldu.

Yurt genelinde 1 Aralık Pazar gününden itibaren başlayan uygulama ile özel hastaneye başvuran vatandaşların,  biyometrik kimlik doğrulama işlemini yaptırması gerekiyor. Hastanınbiyometrik sisteme geçmesi, "avuçiçi damar izi" veya "parmak izi" şeklinde yapılıyor.

Acil durumlar ile genel sağlık sigortalı olan 12 yaş ve altı çocuklar ile 65 yaş üstü kişiler, her iki eli olmayanlar, her iki elinde avuç içi damar izi bütünlüğü bozulmuş olanlar, felç ve benzeri tıbbi nedenlerden dolayı avuç içi damar izi alınamayan kişilerin,  avuç içi damar izi sistemiylebiyometrik kimlik doğrulamasının yapılması gerekmiyor.

Memnuniyetsizlik yok

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Başkent'te SGK ile kalp-damar cerrahisi, kardiyoloji ve acil servislerde branş anlaşması bulunan Özel TOBB ETÜ Hastanesi'ne, yaklaşık bir hafta süresince yaklaşık 300 kişi kayıt yaptırdı.

Medicana International Ankara Hastanesi ise uygulamanın zorunlu hale geldiği 1 Aralık'tan bugüne yaklaşık bin kişinin kaydı yapıldı.

Hastane yönetimi, sisteme ilişkin kayık yaptırılması istendiğinde herhangi bir sorunla karşılaşmadıklarını, vatandaşların tam uyum gösterdiğini iletti.

Özel Koru Hastanesi Medikal Muhasebe Sorumlusu Öznur Aysel de özel hastanelerde zorunlu bir uygulama haline gelen sistem ile bir hastanın başka bir hastanın kimlik bilgilerini alarak tedavi olmasının önüne geçileceğini vurgulayarak, "Kurumumuz bu uygulamadan oldukça memnun. Basının, bu konudaki hassas davranışı sayesinde hastalarımızdan olumsuz bir yanıt almıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

"Kimlik-kişi eşleştirmesi teknoloji kullanılarak yapılabiliyor

Biyometrik Kimlik Doğrulama Sistemleri'ne ait kılavuz, 13 Kasım tarihinde SGK'nın web sayfasında yayımlanmıştı. İkinci basamak özel sağlık hizmet sunucularının 1 Aralık'a kadar biyometrik sistemlerden birini seçerek sisteme geçişlerini tamamlamaları gerekiyordu.

Bu tarihten sonra gidilecek ilk muayene öncesi hastane bankolarında kurulan biyometrik kimlik doğrulama ünitesinde hastanın nüfus cüzdanı, pasaportu veya sürücü belgesi ile 5 dakikalık bir işlem sonucu biyometrik kimlik doğrulama işlemiyle bilgiler, SGK kayıtlarına işleniyor. Bu işlem sonrasında muayene işlemi gerçekleştiriliyor ve bir sonraki muayene işlemi herhangi bir kimlik kartına ihtiyaç olmadan, biyometrik kimlik doğrulama ile muayene yaptırılabiliyor.

"avuç
içi"ne
uyum
tam
Yorum (3)
Adnan öbek
Madem herkesi sağlık şemsiyesi altına alıyorsunuz , buna ne gerek vardı ? Hem bununla suiistimaller önlenemez. Hastaneye giden iki akrabadan biri avucunu okutur, yukarıda diğeri muayene olur... Vatandaşın alnına damga vurmayı da düşünseniz iyi olur. Bu durumda da dr. isterse gene gelene bakar... O zaman ne yapacaksınız ? Boşuna milletin parasını israf etmeyiniz.
0
Cevapla
taner özdal
Öncelikle biyometrik kimlik doğrulama sistemini getirenlere ve emeği geçen herkese saygı ve sevgilerimle beraber teşekkürlerimi sunarım.Ancak bu sistemin acil servislerdede uygulanması gerekir acile gelen hastaların yüzde 90 ı zaten acil değil çok rahatlıkla bu uygulanabilir, yetkililerden ricam bir an önce acillerde uygulanmasıdır.
0
Cevapla
mahsun ferman
avuç içine rağmen açıklar var ve Ağrı ilinde faaliyet gösteren özel hastane nin yaptığı usulsüzlük nedeniyle 3 aydır görevlendirilen müfettiş hekimlere bunun nasıl yapıldığını soruyor...oysa hastane sahibinin bu parayı kazandığı mesul müdür imzası olmadan(sahte imza...) ve hiç kesinti yapılmadan sgk dan tahsil ettiği ortada iken sadece hekimler cezalandırılıp soruşturma geçiriyor ...hekim arkadaşların bu ilde faaliyet gösteren özel hastanede çalışmadan birkez daha düşünmelerini öneririm....avuç içi geldi yinede bir açığını bulan sağlıkla ilgisi olmayan belinde tabanca ile gezen hastane sahibi şahıs bu işten nemalanıyor(tehdit,rüşvet...) hekimlere fatura kesiliyor dikkat....
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir