Medimagazin logo

Özel hastanelerdeki organ nakli ve kalp ameliyatı sorunu aşıldı

Danıştay’ın kararıyla zor durumda kalan hastaneleri Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) rahatlattı. Özel sağlık kuruluşlarının, Danıştay’ın, işlemler karşılığında ödenecek bedeli belirleyen EK 9 listesini iptal etmesi nedeniyle yaşadığı sıkıntı aşıldı. SGK, özel hastaneleri kalp ve organ nakli gibi ameliyatları yapmama noktasına getiren sorunu çözmek için genelge yayınladı.
 Özel hastanelerdeki organ nakli ve kalp ameliyatı sorunu aşıldı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Danıştay, 11 Mart tarihinde, özel sağlık kuruluşlarına işlem karşılığında ödenecek fiyatları belirleyen EK 9 listesinin yürütülmesinin durdurulmasına karar verilmişti. Karar nedeniyle hastanelerin yaptığı ameliyatlar, EK 8 listesi üzerinden yapılmaya başlandı. Ancak EK 8 listesindeki fiyatların çok düşük olması nedeniyle sağlık kuruluşları zor durumda kalmıştı.


Kalp ameliyatlarında verilen 5 bin 700 lira, 2 bin 300 liraya düşerken, nakillerde ise 80 bin liralık destek, Ek 8 ile birlikte 20 bin lirayla gerilemişti. Özel hastaneler, bu fiyatları yapılacak ameliyatların kendilerini zarara soktuğu gerekçesiyle kalp ve nakil ameliyatlarını yapmama yoluna gitmişti.

Sıkıntıyı gören SGK, 19 Mart tarihinde yayınladığı genelge ile işlemlerin yeniden EK 9 listesi üzerinden yapılmasına imkan tanıdı. SGK, 'Danıştay Kararı' konulu genelgesinde, sözleşmeli sağlık kuruluşları için ise 11 Mart’tan geçerli olmak üzere 'tanıya dayalı işlem üzerinden ödeme yöntemi' esas alınarak, EK-9 üzerinden fatura edilmesi hükme bağlandı. Sözleşmesi olmayan sağlık kuruluşlarına acil olarak başvuran kişiler için faturaların EK-8 üzerinden düzenlenmesi kararlaştırıldı.

BAHAT: BÜYÜK SIKINTI OLACAKTI”

Özel sağlık kuruluşları, yayınlanan genelge ile rahat bir nefes aldı. Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Birliği Genel Başkanı Dr. Reşat Bahat, Danıştay’ın, EK 9’u iptal etmesiyle hastanelerin büyük sıkıntı yaşadığını dile getirdi. SGK’nın, EK 9 listesinin ‘Tanıya Dayalı’ hastalıklar için kullanılacağını belirtmesiyle bu konu aşılmış oldu. Bahat, şöyle konuştu: “Bu düzeltilmeseydi ciddi mağduriyet olacaktı. Bu fiyatla çalışmak mümkün değildi. Büyük sıkıntı olacaktı. Ancak dün itibariyle sayın bakanla da görüştük, konu çözüldü.”

“HASTANELER AMELİYAT YAPMAMAYA BAŞLAMIŞTI”
Özel Bahar Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Davut Baykan ise SGK’nın hastaneleri mağdur etmeyen yaklaşımına teşekkür etti. Baykan, şunları dile getirdi: “Danıştay EK 9’u ayın 11’inden itibarin iptal etmişti. SGK ayın 11’inden geçerli olmak üzere yönetmelik çıkarttı. SGK’nın hızlı davranması ve geçmişe yönelik işlemleri de kapsam içine almasını takdir ediyoruz. Özel hastaneler kapanma noktasına bile gelirdi. Kalp ameliyatlarında 5 bin 700 lira alıyorduk, nakillerde de 80 bin lira veriyordu. Ek 8’den unu yaparsak nakilden 20 bin lira, kalpten 2 bin 300 lira alabiliyoruz. Kurumlara zaten 4 binin üzerinde maliyeti var. Bu zararı hiç kimse kaldıramazdı. Bazı hastaneler bu ameliyatları yapmama gibi bir yola girmişti.”

özel
hastanelerdeki
organ
nakli
ve
kalp
ameliyatı
sorunu
aşıldı
Yorum (2)
RA
Vay vatandaşın haline.... Fena kandırıldınız.
1
Cevapla
se
Devlet kendi eliyle organ naklini özel sektöre vererek, ticaret haline getirdi. Nakiller sadece devlet kurumlarında ve ciddi kontrol altında yapılmalı, eğer bir eksiklik ortaya çıkarsa ve halkda güven kaybı olursa, esas hastalar mağdur olur..
1
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir