Medimagazin logo

Özel hastanelerin fark ücreti Danıştay'a taşındı

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED), özel hastanelerin sağlık hizmeti karşılığında vatandaştan yüzde 200'e kadar fark alabileceğine ilişkin kararnamenin iptali için Danıştay'a başvurdu.
 Özel hastanelerin fark ücreti Danıştay'a taşındı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

TÜED Genel Başkanı Kazım Ergün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özel hastanelerin fark ücretinin yüzde 200'e kadar çıkartılmasının vatandaşların sağlık hizmetine erişimi açısından engel oluşturduğunu söyledi.

Resmi Gazete'nin 12 Ekim'deki sayısında yayımlanan kararın yürütmesini durdurulması için üyeleri Seyde Koç adına Danıştay 15. Dairesine başvurduğunu bildiren Ergün, "Özel hastanelerin alabileceği fark ücretleri önce yüzde 30, sonra yüzde 70 ve 2012'de ise yüzde 90'a yükseltilmişti. Bu düzenlemelere karşı da davalar açılmıştı ve halen de devam ediyor" dedi.

-Artışta SGK'nın ödemeleri sabit tutması etkili oldu

Vatandaşlar özel hastaneler için 2008 yılına kadar herhangi bir fark ödemezken, fark ücreti 2008'de yüzde 30, 2009'da yüzde 70, geçen yıl ise yüzde 90'a yükseltilmişti. Fark ücretlerinin yükseltilmesinde, Sosyal Güvenlik Kurumunun (SGK) özel hastanelere yaptığı ödemeleri sabit tutması, hatta tetkik ve tedavilerde azaltması etkili oldu.

Özel hastanelerde; acil servis, yoğun bakım, kanser ve yanık tedavisi, organ, doku ve hücre nakilleri, anjiyo ve kalp cerrahisi, diyaliz ile gazi ve şehit yakınları için fark ücret alınmaması uygulaması devam ediyor.

özel
hastanelerin
fark
ücreti
danıştay'a
taşındı
Yorum (1)
Osman D
Yahu neyin davası? Açılacak bir dava varsa o da döviz kuru en az iki katına çıktığı halde SGK nın yedi yıldan beri TL bazında tedavi ücretlerini değiştirmemesi, hatta bazılarında azaltmasına karşı olmalıdır. Adamların bu yedi yıldan beri personel, bina, elektrik-su, tıbbi sarf giderleri neredeyse iki katına çıktı. Bu durumu hükümet de biliyor ve fark olayını da ondan ortaya atıyor. "Ben daha fazla veremiyorum. Batmamak için alabiliyorsan vatandaştan al" diyor. Fark almayacaklar da nereden gelecek peki bu değirmenin suyu? Hastane sahipleri milleti tedavi edeceğiz diye sermayeyi mi yiyip bitirecekler? Özel hastanede fark ödemek istemeyen devlet hastanesine gider. (Zaten özellikle büyük şehirlerde iş biraz o yöne dönmüş bile. Duyduğum kadarı ile birçok büyük özel hastane sıkıntıda imiş ve personel çıkarıyorlarmış.) O nedenle saçma bir dava. Bir şey çıkmaz, tartışmaya da değmez. (Ben bu durumda hala yeni özel hastane açmaya çalışan gayretkeş yatırımcıları da anlayabilmiş değilim ya neyse. O da ayrı konu.)
1
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir