Medimagazin logo

SGK'dan özellere "ameliyat" golü!

SGK, Göz, Kardiyoloji, Kalp Damar Cerrahisi, KBB, Kadın Doğum, Üroloji, Radyoloji ve Girişimsel Radyoloji branşına ait malzemelerde '3 hekim şartı' getirdi. Yani kalp pili gereken bir vatandaş rapor alamazsa ameliyatta kullanılan pillerin parasını cebinden ödeyecek
Kaynak: AKŞAM - Aslı IŞIK / ANKARA
SGK'dan özellere "ameliyat" golü!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), özel hastanelere bir gol daha attı. Yeni yılın ilk günlerinde yapılan değişiklikle, özel hastanelerin ameliyatlarda kullandığı birçok malzemenin ödemesi zorlaştırıldı. SGK'nın geçen hafta SUT'ta yaptığı değişiklik özel hastanelere şok etkisi yarattı. Yeni uygulamayla, özel hastanelerde yapılan ameliyatlarda kullanılan bazı malzemelerin Kurum tarafından karşılanabilmesi hastalar, üniversite ve eğitim araştırma hastanelerinden Konsey raporu alacak. Konsey ve Kurul raporu gerektirecek malzemelerden bazıları şunları; kardiyoloji branşı tarafından kullanılan kalp pilleri, biyolojik, pullmoner kalp kapağı, damar protezleri, damar grafitleri, stentler, vasküler greft, stent greft, embolizon, koil preferik, kalp kapağı, KVC, anestezi, basınç ölçer, elektrod, atrial, transkataterler..
GERİYE DÖNÜK
ÖZEL hastanelerin en çok şikayetçi olduğu durumla yeniden karşılaştılar. Tebliğ, 10 Ocak'ta Resmi Gazete'de yayınlanmasına rağmen, uygulama 1 Ocak'tan geçerli olacak. Hastane temsilcileri, hastanelerin yazılımında değişikliklere bile fırsat kalmadığından yakınarak, 'Bu on gün içinde bu malzemelerin kullanıldığı hastalar, bu malzemelerin bedeli ne olacak? Hastadan mı alınacak' diye sordular.

Özel hastaneler dertli
SGK'NIN özel sağlık kuruluşlarına ödediği fiyat tarifesi 2007'den bu yana hiç artmadı. Bu dönemde  enflasyonun yüzde 40 oranında arttığını söyleyen yetkililer, SUT fiyatlarının artmamasından yakınarak, 'Devlet bütün alımlarında, cezalarında deflatörü kullanır. Devlet hastanesine ise global bütçe yaparak, kamuya para gönderirken revize eder. Bize gelince, 5 yıldır aynı rakamı ödüyor' ifadelerini kullandı.

Önceki uygulama nasıldı?
ÖNCEDEN SGK, Kamu İhale Kurumu(KİK)'in verilerine göre özel hastanelere ödeme yapıyordu. Süreç şöyle işliyordu: Kamu hastaneleri alım yaptıkça, malzemelerin fiyat ve adetini giriyorlardı. Özel hastaneler de sitede yer alan fiyatlardan en büyük 5 hastanenin fiyatının ortalamasıyla fiyat belirliyorlardı. Ancak kamu hastaneleri bilgileri zamanında ve doğru girmeyince sistem tıkandı. 1.000 TL'lik bir malzemenin fiyatı KİK verisinde 1 TL çıkıyordu. SGK, 1 TL'nin üstünü ödemedi. Özel hastane de bunun üzerindeki parayı alamayacağı için SGK hastalarını geri gönderdi. Böyle olunca SGK yöntem değiştirdi ve fiyat tespitini kendisi yapmaya başladı.

Ameliyatlar zorlaşacak
ÖZEL hastane temsilcilerinin yeni tebliğe ilişkin yorum ve soruları şöyle: n ÜNİVERSİTE raporu karşılığında özel hastane işlem yapabilir mi, işlemin de mi üniversite de yapılması gerekir, bu belirsiz. n RAPOR olmadan işlemi yaptı, hastane, malzeme bedeli bu şart varken, işlemin yapılmasıyla ilgili şart yok, SGK, malzeme bedelini ödemeyecek işlem bedelini mi ödeyecek? n RAPOR şartı bu malzemeleri gerektiren planlanarak yapılan ameliyatların ertelenmesine yol açar. n KAPSAMDAKİ bazı malzemeler acil gelen hastalarda da ihtiyaç duyuluyor. Bu durumda acilen özel hastaneye gelen hastalar, geri mi gönderilecek?

sgk'dan
özellere
"ameliyat"
golü!
Yorum (9)
Atila Keskin
rezillik de rezillik bu.madem kamu hizmeti olacak 1 yıl süre ver ve kapat kardeşim özel hastaneleride herkes rahat etsin.bu ne biçim mantıkdır anlamak mümkün değil özel hastaneler olsun ama devlet onlara yaptıkları işin karşılığında para vermesin diye kırk takla atan bir kamu otoritesi...
0
Cevapla
dr.sinan
Bu gol özel hastanelere mi yoksa vatandaşa mı.
0
Cevapla
Hakan
SGK ve bakanlık suan kendisine mahkum olan tum calisanlar ve ozel hastanelere komünist rejim uyguluyor.
0
Cevapla
Faik Zorlu
Kardiyoloji adına güzel olmuş, bu kadar ciddi maliyet gerektiren işlemler bir konseyin verdiği karar sonrasında
0
Cevapla
hekim
sgk unutmasın ki performans sistemi sayesinde en büyük sgk dolandırıcılığı devlet hastanelerinde yapılıyor olabilir(!)
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir