Medimagazin logo

Ameliyatlarda tek kullanımlık ürünler tekrar tekrar kullanılıyor

ARTED (Araştırmacı Tıp Teknolojileri Üreticileri Derneği) Başkanı Özgür Tomruk, tıbbi cihaz sektöründe ürün kalitesinin giderek düştüğünü, tek kullanımlık olanların dahi tekrar tekrar kullanıldığını söyledi.
Kaynak: HÜRRİYET - MESUDE ERŞAN
Ameliyatlarda tek kullanımlık ürünler tekrar tekrar kullanılıyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Yakın zamanda ilaçta yapılan fiyat güncellemesinin tıbbi ürünler için de uygulanması gerektiğini belirten Tomruk, “Sağlık Bakanımız Sayın Recep Akdağ ‘Bizim ihale sistemimizde Mercedes ile Şahin’i yarıştırıyoruz’ demişti. Buradan hareketle fiyatlar düştükçe piyasadan ilk çıkmak durumunda kalan ürünlerin Mercedes’ler olduğu aşikâr” dedi. 

Sektörün önemli sorunların birinin üniversite hastanelerinin yıllar süren ödemeleri olduğu anlatan Tomruk, “Pek çok üniversite hastanesinin ödeme vadesi 3 yılı aşıyor. SGK bu yıl üniversite finansmanını yüzde 10 oranında arttırsa da ödeme vadeleri hala çok uzun. Borçlarını alamayan, küçülen ya da faaliyetlerini durdurmak zorunda kalan firma sayısı her geçen gün artıyor. Önlem alınmazsa kaliteli ürünlere ulaşmak ve pek çok tedavi riske girecek” dedi.
Tek kullanımlık tıbbi ürünler tekrar tekrar kullanılıyor
 

BAZILARININ YANINDA ÇİN MALI KALİTELİ KALIYOR

Kaliteli ürünlerin yerini kalitesizlere bıraktığını beliten Tomruk, “Örneğin standart bir ortopedik implant hastada 15 sene kalabilir. 2 sene içinde revizyon cerrahisi gereken implant ya da ameliyatta kopan bir sütür ise kalitesizdir. Kalça protezlerinde pastalanan, hastanın bacağında kırılan implantlar görüyoruz. Çin malının bile kaliteli kaldığı, farklı ülkelerden gelen çok kötü ürünler var” dedi.


Tek kullanımlık tıbbi ürünler tekrar tekrar kullanılıyor
  ENFEKSİYON RİSKİ YÜKSEK

Tek kullanımlık pek çok ürünün, yüksek maliyet ve düşük ödeme fiyatları yüzünden defalarca steril edilerek, farklı hastalarda kullanıldığını anlatan Tomruk, “Aletlerin içinde doku, bakteri vs. kalıyor. Bu ciddi enfeksiyon riski yaratıyor. İki ve daha fazla kez kullanmak işlevselliklerini de bozuyor. Ameliyat esnasında kitlenip kalan, hastanın yaşamını tehlikeye sokan ürünler var” dedi.

Türkiye’de 6 milyar TL’lik piyasa büyüklüğüyle tıbbi cihaz sektörü, dünyadaki en büyük 20 pazardan biri konumunda. Araştırma-geliştirme harcamalarına cirosunun ortalamada yüzde 9-11’lik payını ayıran uluslararası tıbbi cihaz sektörü, ilaç sektöründen sonra Ar-Ge’ye en yüksek yatırım yapan ikinci sektör.

tıbbi cihaz
dispozıbl
tek kullanımlık
ameliyat
implant
Yorum (10)
Murat Çelikten
Kardeş malzeme kötüyse cerrah bunu niye incelemeye göndermiyor? sende bunun cevabını ver bana. ne oluyor nasıl ilişkiler var da cerrah o saçma sapan malzemeyi kullanıyor? Bu malzemeyi kullanan da satan da suçludur. bana bunun cevabını yazabilecekmisin?
40
Cevapla
Betty Blue
Murat Çelikten dalga mı geçiyorsunuz? Cerrah, eğitimini aldığı mesleği bireysel olarak yapan kişidir. Organize değildir. Hastane, ceoluk, sağlık müdürlüğü vs bilmem ne toplanmış, ihale yapmış, onlarca şirket katılmış, değirmene karşı mı savaşsın adamlar? Anca söyler, tutanak tutar. Hadi bazısı da kavga etsin. Daha ne yapsın? Liyakate, malzemeyi kullanana fikrini sormayan, işin ehlinin söylediğine ehemmiyet vermeyen yöneticilere ne anlatabilirsin? Muhtemelen adam bunları söylediği için tehlikeye giriyordur, kim bilir? Bu durumda cerrah daha ne yapacak?
14
Cevapla
kilis kilis
Murat Çelikten yerden göğe kadar haklı Betty Blue. Firma ile cerrah arasında tamamen duygusal(!) olan ilişkileri nasıl açıklayabiliriz ki. SUT fiyatlarının güncelleme çalışmasını kim düşünmüş ise bu vatana ve millete yapılabilecek en iyi hizmetlerden birini yapmıştır. Daha yazılacak bi dünya şey var ama tek cümle ile insanların hakkını firmacılarla yiyen o Cerrahların boğazında dursun. (Hakkıyla çalışanlara sözümüz yok.)
11
Cevapla
Murat celikten
Betty blue; 1-)Kamu idarelerinin % 99'u cerrah hangi şartnameyi veriyorsa onu ihaleye çıkar. 2-)Bu ihalelerin muayene kabullerini yine kendi yapar. 3-) Malzeme uygun değil ise veya şüphesi var ise Titubb'a hastane yoluyla ve hastane materyovijilans sorumlusuna resmi tutanakla malzemeyi de ekleyerek tıbbi malzeme uyarı sistemine girilecek şekilde bildirim yapar. 4-) Mesela preop-perop-postop kırılan implantların tamamını normalde cerrahlar bu uyarı sistemine kaydetmeleri ve kırılan implantıda test içip göndermeleri gerekmektedir. 5-) Niye göndermezler peki biliyormusunuz? O kadarını yazmayayım isterseniz. :)
24
Cevapla
Nur Ayhan
Murat bey cerrah ameliyata gelinceye kadar bütün malzeme hazır olur. Hastanın bütün hazırlıkları, ameliyat malzemeleri, ameliyat masası bunların hepsi cerrah gelmeden hazır olmak zorunda cerrah geldigi gibi vakaya baslar. O yüzden cerrahın malzemenin kaçıncı kullanımı, 0 mı degil mi bundan haberi olmaz. Bu sorumlulugu cerraha yüklemek cok sacma
7
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir