Medimagazin logo

'Tıbbi ürün tedariğinde ‘Yalnızca Fiyat’ yaklaşımı terk edilmeli'

Doç.Dr. Özsarı: “Tıbbi müdahalenin hastanın yaşam kalitesine veya engelliğine olan etkisi temel alınarak toplamda kazandırdığı ‘değer’ hedeflenmeli. Bunun için öncelikle mevcutta en çok kullanılan ölçüt olan ‘Yalnızca Fiyat’ yaklaşımı terk edilmeli.”
Kaynak: MEDİMAGAZİN
'Tıbbi ürün tedariğinde ‘Yalnızca Fiyat’ yaklaşımı terk edilmeli'
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Bu sene üçüncüsü düzenlenen “Tıbbi Tedarik Zinciri Kongresi”  7-9 Aralık tarihleri arasında Antalya’da gerçekleştirildi.

Kongre kapsamında düzenlenen  “Tıbbi Tedarik Zinciri Yönetiminde Gelecek: Değer Bazlı Satın Alma” başlıklı oturumda konuşmacı olan Doç.Dr.Haluk Özsarı,  

“Dünya’da son yıllarda tıbbi ürün satın alımlarında karar vericilere sorulacakları şu üç soru ile özetleyebiliriz; ‘Ne satın alınacak?’. ‘Ne önemli?’ ve ‘Planlanan ödeme ne kadar?’

Yeni düşünce yapısı, kanıta dayalı ve kapsamlı değerlendirme ile akılcı satın alma temeline dayanıyor. Bunun için öncelikle mevcutta en çok kullanılan ölçüt olan ‘Yalnızca Fiyat’ yaklaşımı terk edilmeli, ‘Fiyat Ötesi’ bakışı ile hizmeti alanlara da yansıyan ek maliyetler göz önüne alınmalı, ürünün  paydaşlarına kazandırdığına yani sonuca odaklanılmalı.” dedi.

Tıbbi müdahalenin hastanın yaşam kalitesine veya engelliğine olan etkisi temel alınarak toplamda kazandırdığı değerin hedeflenmesi gerektiğini ifade eden Özsarı,

“Değer bazlı satın almada kamu alımlarında ulusal düzeyde beklenen temel faydalar var. Tüm paydaşlara genel olarak maliyeti düşürme fırsatları ve en ekonomik sonuçlar sağlanmalı. Hastalar, sistem ve toplum için önemli olan değer ve sonuçlara odaklanılmalı. Profesyonelleşme, optimazasyon, satın alma metodolojilerinde harmonizasyon ve standardizasyon getirilmeli. İyi uygulamalar yaygınlaşmalı ve karşılaştırmalar yaparak yerli iş birliği fırsatları sağlanmalı.” açıklamalarında bulundu.

Dünyada “iyi uygulama” örnekleri var

Dünya’da; Norveç, Almanya, İsveç, İngiltere, Amerika Birleşik Devletleri, Fransa gibi ülkelerde, kateter, cerrahi sütür, yara bakımı gibi alanlarda iyi uygulama örnekleri bildirildiğini dile getiren Özsarı, “Türkiye’de de Kamu İhale Kurumu mevzuatında ‘ekonomik açıdan en avantajlı teklif’ veya ‘fiyat dışındaki unsurlar da dikkate alınarak’ gibi hükümlerle tanımlanmış durumda.” şeklinde konuştu.

 

tıbbi ürün
tedarik
ihale
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir