Medimagazin logo

Güzellik merkezleri denetlenmeli

Güzelleşmek, teknolojiyle her geçen gün biraz daha kolaylaşıyor. Lazer uygulamaları başta olmak üzere güzelleştiren teknolojileri kimin uygulayabileceği ise hala tartışılıyor.
Güzellik merkezleri denetlenmeli
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Son günlerde medyaya yansıyan yanlış epilasyon uygulamalarına dikkat çeken Özel FGM Polikliniği Kurucusu Avukat Hüseyin Öcal, Sağlık Bakanlığı tarafından lazer epilasyon yetkisi verilen güzellik merkezlerinin artık poliklinik olarak anıldığına dikkat çekerek "Vatandaşların uzman olmayan kuruluşlara karşı dikkatli olması gerekiyor. Belediyeler de denetimlerle sağlıksız ortamlarda güzellik hizmeti verilmesinin önüne geçmesi gerekiyor" dedi.

GÜZELLİK MERKEZLERİ DENETLENMELİ
 

Eski adıyla Fatih Güzellik Merkezi, yeni adıyla Özel FGM Polikliniği’nin kurucusu Avukat Hüseyin Öcal kendi kuruluşlarının da güzellik merkezinden polikliniğe dönüştüğünü hatırlatarak "Poliklinik unvanı alabilmek için çok önemli kriterleri yerine getirmemiz gerekiyordu. Güzellik uygulamalarının birçoğu için kan tahlili gibi laboratuar ortamı gerektiren işlemlere ihtiyaç duyuluyor. Bu işlemlerin ardından hasta uygun bulunursa güzellik uygulamasına geçiliyor. 3000'in üzerinde güzellik merkezinden Özel FGM Polikliniği'nin de aralarında olduğu yalnızca 200 kadarı bu şartları yerine getirebildi. Bu şartları taşımayan birçok güzellik merkezi faaliyetlerine devam ediyor. Denetim yetkisi belediyelerde olduğu için bu konuda belediyelerin tedbir alması gerekiyor" diye konuştu.


POLİKLİNİK ORTAMI ŞART

Dermatolog Dr. Fehmi Baran ise yetkili olmayan kuruluşlarda yapılacak uygulamaların sonucunda ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaşılabileceğini vurguladı. ‘Güzelleşirken sağlığımızı nasıl koruyabiliriz?” sorusuna cevap veren Baran, Sağlık Bakanlığı’nın güzellik merkezlerini denetim altına alan yasasını hatırlatarak ‘Sağlıklı güzelleşmek isteyenler, poliklinikleri tercih etmeli” dedi. Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı düzenlemenin güzellik hizmetlerinin kaliteli ve belli sağlık kriterleri taşıması ilkesi çerçevesinde yerinde ve önemli bir düzenleme olduğunu ifade eden Dr. Fehmi Baran "Cilt bakımı, manikür, pedikür gibi kısmi çalışmalar güzellik salonu ve kuaförlere bırakıldı; ancak epilasyon da dâhil diğer bütün hizmetlerin doktor ortamında ve kontrolünde poliklinik çerçevesinde olması şartı getirildi. Bu da artık güzellik hizmetinin emin ellerde ve sağlıklı bir ortamda yapılması demek. Sağlık Bakanlığı cildi alakadar eden bütün bu hizmetleri kayıt altına almayı birey sağlığı açısından gerekli gördüğü için, bu çalışmaları yürüten eski güzellik merkezlerini sağlık kuruluşu olarak adlandırıp, denetim altına almak istedi." dedi.
 

DERMATOLOG VE HEMŞİRE BULUNDURULMAK ZORUNDA...

Bakanlık onayıyla poliklinik statüsü alamayan eski güzellik merkezleri güzellik salonu kategorisine ayrılıp denetimleri belediyelere bırakılarak faaliyetlerin sınırlandırıldığını hatırlatan Dr. Fehmi Baran "Güzellik merkezlerinin cilt ve vücut bakımı, manikür, pedikür gibi nitelik olarak düşük tandanslı işler yapmalarına müsaade edildi. Lazer epilasyon yapma ve cildi derinlikli olarak ilgilendiren konulardaki faaliyetleri ise tamamen poliklinik olarak hizmet vermeye yeterli görülen ve ruhsat verilen merkezlere bırakıldı. Medyaya yansıyan haberlere konu olan uygulamanın da poliklinik ortamında yapılması gerekiyor. Özel FGM Polikliniği bünyesinde dermatolog doktor, hemşire, diyetisyen ve MEB onaylı diplomaları olan uzman estetisyenlerden kurulu bir kadromuz var. CE sertifikalı cihazlarımızla müşterilerimize güzelliği en sağlıklı ortamda vermeyi misyon edindik." dedi.
 

güzellik
merkezleri
denetlenmeli
Yorum (7)
dr plastik
böyle bir polikliniğin avukat olan sahibinin lazer yaptırdığınız yere dikkat edin demesi de çok enteresan doğrusu !!!
1
Cevapla
ercan mete
polikliniklerin kadrosunda estetisyen yok,avukat bey estetisyenleri nasıl çalıştırıyor bilgilendirirse sevinirim.
0
Cevapla
elih can
alın benden de okadar "güzellik salonu poliklinik" ya kargalar bile halimize güler oldu bu nasıl bir yasa nasıl bi yönetmelik hastaneler pedikür yapıyor, kaş alıyor....
0
Cevapla
Elif Şebnem Türe
Merhaba, 2003 yılındaki SB yönetmeliği ve 31.12.2008 yılı genelgesine göre yatırım yapan, eğitim almış ve eğitim veren güzellik uzmanıyım. Bizler MEB na bağlı okullarda epilasyon eğitimimizi aldık. Bakım güzellik uzmanının işidir. Epilasyon bakım yani tüyden arındırma işlemidir. Eğer tüylenme normal değilse endokrin servislerine yönlendiririz müşterilerimizi. Çünkü yapılacak olan tetkikler ve teşhis hekimin işidir. Doktor tedavi başladıktan sonrası bizler tekrar işimize dönüp epilasyonumuzu yaparız. Ancak burada görev karmaşası inanılmaz boyutlara ulaştı. SB epilasyon amaçlı IPL uygulama hakkını eğitimini almış güzellik uzmanına vermişken, Danıştayda bu süreç kesintiye uğradı. Bizler yasalken bir günde yasa dışı hale getirildik. Lazer ve IPL kamu sağlığı açısından gerçekten hekim işi ise tamam o zaman hekim arkadaşlarımız yapsınlar. Ama siz diyorsunuz ki doktor gözetiminde güzellik uzmanı yapsın, o zaman siz yasa ve yönetmeliğe aykırı hareket ediyorsunuz. Çünkü böyle bir uygulamanın yapılamayacağı bizlere il sağlık müdürlükleri tarafından bildirildi. Dolayısıyla uygulanabilir bir yönetmelik çalışmalarında sektördeki tüm meslek derneklerinin bir araya gelerek çalışmaları kanımca faydalı olacaktır. Saygılarımla...
2
Cevapla
Dr.Kamer. OZGUR
Güzel reklam olmuş, Güzellik Polikliniklerinin sahiblerinin Dr olmaması bu sahanınn rantıyesini gözler önüne seriyor.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir