Medimagazin logo

"Güzellik Merkezleri Denetlenmeli" haberine dermatologlardan cevap

"Güzellik Merkezleri Denetlenmeli" haberine dermatologlardan cevap
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Medimagazin Dergisi Yazı İşleri Müdürlüğü'ne,
 
Bugün sabah saatlerinde derginizde "Güzellik Merkezleri Denetlenmeli" isimli bir yazı yayınlandı.
Öncelikle yazının başlığının yanlış seçilmiş olduğunu belirtmek isterim, çünkü Güzellik Merkezleri Sağlık Bakanlığı tarafından 01.01.2010 tarihinde kapatılmıştır; bu nedenle var olmayan güzellik merkezleri denetlenemez.
 
Yazının başlık kısmında yapılan yanlış yazı içerisinde yazar tarafından polikliniğe döndükleri belirtilerek düzeltilmiş. Benim itirazım hatta isyanım yazının bu kısmı ile ilgilidir. Yasalarımıza göre poliklinik açmanın belli koşulları vardır; bu koşullardan en önemlisi, poliklinik açma hakkının sadece doktorlara (en az iki doktorun bir araya gelmesi ile) tanınmış olmasıdır. Ancak güzellik merkezlerinin kapanmasından bir gün önce yani 31.Aralık.2009'da Sağlık Bakanlığı bir defaya mahsus olmak ve bir başkasına devredilmemek  şartı ile yasamızda sadece doktorlara tanınan poliklinik açma hakkını hiç bir şart aranmaksızın dört yıl süre ile sahibi işletmeci olan güzellik merkezlerine de tanımıştır. Bu hukuksuz uygulama nedeniyle sahibi doktor olmayan eski güzellik merkezleri poliklinik adı altında çalışmaktadırlar. Söz konusu yazıda belirtildiği gibi bu polikliniklerde dermatolog çalışması yasalarımızla çelişen bu hukuksuz uygulamayı haklı çıkarmaz. Öte yandan Şubat 2008'de güzellik salonları tıbbi işletme statütüsünden çıkarılmıştır ve denetimleri belediyelere bırakılmıştır. Güzellik salonlarının içerisinde tıbbi işlem yapılması yasaktır. Ancak güzellik salonlarında lazer epilasyon gibi tıbbi işlemler doktor olmayan kişiler tarafından yapılmaya devam etmektedir. Ek olarak Tam gün yasası sürecinde 25.Eylül.2010 tarihinde çıkarılan bir yönetmelikle muayenehanelerde yapılabilecek işlemler sınırlandırılmıştır. Bu yönetmelik çeşitli kurumlarca dava edilmiş ancak yürütmeyi durdurma talepleri Danıştay tarafından reddedilmiştir. Bu doğrultuda lazer işlemi dermatolog ve plastik cerrahi uzmanlarının muayenehanelerinde yapılamamaktadır.
 
Sonuçta, dermatoloji ve plastik cerrahi uzmanlarının muayenehanelerinde yapılması yasaklanan lazer tedavisi, sahibi doktor olmayan eski adı güzellik merkezi yeni adı ise poliklinik olan işletmeler ile halkın sağlığını tehdit edecek bir biçimde, tıbbi işletme statütüsünden çıkarıldıkları için denetimleri belediyelere bırakılan ve içlerinde tıbbi işlem yapılması yasak olan güzellik salonlarında yapılmaya devam etmektedir.
 
Bu hukuksuz uygulama ile ilgili değerlendirmeyi hekim kamuoyunun ve halkımızın takdirine sunmak isterim.
 
Saygılarımla,
 
Doç.Dr. Emel Erdal Çalıkoğlu
Ankara Özel TOBB-Ekonomi Ve Teknoloji Üniversitesi Hastanesi Dermatoloji Bölüm Başkanı
Türk Dermatoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi
Türk Dermatoloji Derneği Mesleki Sorunlar Çalışma Grubu Sekreteri
Ankara ÖSHED Özel Hastaneler Temsilcisi

"güzellik
merkezleri
denetlenmeli"
haberine
dermatologlardan
cevap
Yorum (13)
Gökay ÇETİN
Güzellik merkezi ve salonları için çıkarılan yönetmelikler doğrultusunda faaliyet gösteren işyerleri bu sorumsuzca yapılan açıklamalarla zarar görmektedir.Sn.Dermatolog arkadaşım lazer epilasyonu kendisi yapmışmıdır hiç?ya da lazere epilasyon ihtiyacını karşılamak için kaç tane dermatolog arkadaşım eline lazeri alıp uygulama da bulunmuştur?Hangi Dermatolog arkadaşımın aldığı uzmanlık eğitiminde lazer epilasyon vardır?pek çok dermatolog arkadaşım gerek botoks,gerek dolgu ve peeling ya da lazer epilasyon uygulamalarını bizzat benden eğitim almak suretiyle öğrenmişlerdir.Dermatolog arkadaşlar,biz medikal estetik sertifikalı arkadaşlar kadar bu kozmetik konulara eğilmediler,bizler bir sektör oluşturduktan sonra bu konulara eğildiler,onu da bu sektörü baltalamak adına eğildiler.Tüm Dermatolog arkadaşlara sesleniyorum,bizler bu alanda sizlerden daha fazla eğitim aldık,daha deneyimliyiz,lütfen aldığınız eğitimi kozmetolojik konularda kullanmayın çünkü gerçekten yetersiz pek çok dermatolog var.Mesleğinize ve de uzmanlığınıza saygı duyuyorum,lütfen beni yanlış anlamayın,sizler bizim vazgeçilmez meslektaşlarımızsınız.sevgilerle..
0
Cevapla
dr hakan
dr. emel hanıma her konuda hak veriyorum.güzellik merkezi adı altında çalışan ve yetkisiz lazer ve botoks işlemleri yapanların derhal kapatılması lazım.
0
Cevapla
dr cuneyt gocer
Medimagazin yetkililerinden ricam, bu tür karşılıklı reklam yazılarını yayınlamamalarıdır. Aksi takdirde bize bilği yazısı adı altında bir sayfa reklam ücretlerinide bildirsinler. Eşitlik ilkesine uygun olur. Sahibi avukat olan bir poliklinik kendi reklamını yapıyor sonra eline hiç lazer almamamış başka bir doktor yorum yapıyor. Neden, hasta gelsin de güzellik uzmanları kliniklerinde lazer yapsınlar ama onlar nemalansın. Bu tür kliniklerde estetisyen çalıştırılması yasal bile değil.
0
Cevapla
GÜRKAN
''İşin'' ehli olanları korumak devletin görevi ama baskı ve kurallar dayatılıyor işin asıl sahiplerine,yani o kadar emek veren dermatolog arkadaşlara yazık oluyor
0
Cevapla
Nilay Leyzik
Ben poliklinik sahibi hemşire aynı zamanda güzellik uzmanıyım,bu sektörde 10 yıldır geçkin süredir İstanbulda ilk lazeri yapmaya başlayan kişilerden biriyim en az 20 doktora eğitim vermişimdir. Doktorların bir çoğu bu uygulamayı kendi yapmıyor bazı cihazları kullanmayı dahi bilmiyor, ancak bu işin yinede doktorun olduğu yerde yapılması gerektiğini düşünüyorum,doktorun olduğu yerde oto kontrol var,ciltle ilgili sorun yaşandığında hemen önlem alınıyor.Bence doktorlar kendi yanlarında estetisyenin bu işi yapabilmesine destek olmalı illagal duruma düşmemeliler... Dermatologlardan da ricam her sene birileri ile uğraşmaktan vazgeçsinler medikal estetik dr bitti,estetisyenler,şimdide sahibi dr olmayan poliklinik sahiplerinemi kafayı taktınız? Her sene bişeylerle uğraşıyorsunuz bu işi rahat yapamayan yine siz oluyorsunu...
1
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir