Medimagazin logo

"Özel sağlık hizmetinde ücretler geriledi"

Adana Özel Maya Göz Merkezi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. İbrahim Taşkın, devlete özel sağlık hizmeti sunan tıp ve dal merkezlerine ödenen ücretlerin gerilediğini bildirdi.
"Özel sağlık hizmetinde ücretler geriledi"
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Dr. Taşkın, hükümetin, sosyal devlet olmanın bir gereği olarak, vatandaşına daha iyi sağlık hizmeti sunmak için özel hastane, tıp ve dal merkezlerinden hizmet almaya başlamasından itibaren bu işi suiistimal edenlerin de bulunduğunu anımsatarak, “O suiistimalciler yüzünden bugün işini doğru yapan sağlık kuruşları zor durumda kalıyor.” dedi.

    Taşkın, yapılan denetimlerle devletin haksız kazancı önlediğini belirterek, “Bunu tebrik ediyoruz, güzel bir şey ama hak ettiğimiz parayı da keserek bizi gerçekten zor durumda bıraktılar. Bazıları şöyle diyor; ‘işine gelmiyorsa anlaşma devletle’ çok mantıklı. Marmara’da bir ada var. Arabanızla adaya giderken araba vapuruna 5 lira ödüyorsunuz. Ne kadar ucuz değil mi? Dönüş 50 lira, canın isterse. İşte ‘işine gelmiyorsa anlaşma’ demek böyle bir şey.”

    Devletin, özel sağlık hizmeti alımı nedeniyle 9-10 meslektaşın bir araya gelerek yatırım yaptığını ifade eden Taşkın, “Devletin (SGK) ödediği paraya göre bir yatırım yapıyorsunuz ve o yatırımdan borçlanıyorsunuz. Tüm planlarınız bu ödemelere göre yapılıyor. Zaman içerisinde bu ödemelerin en az enflasyon oranında artması gerekir. Ancak ülkemizde tam tersi oldu ve ödenen ücretler azaldı. Bu da özel sağlık kuruluşlarını zor durumda bırakıyor.” diye konuştu.

    ÖZEL MUAYENE YÜZDE 5 BİLE DEĞİL

    Dr. Taşkın, devletin sunduğu hizmet sayesinde, özel muayene oranının yüzde 5 bile olmadığını belirterek, “Yani, sağlıkta, yüzde 90-95 hizmeti devlet alıyor, dolayısıyla siz işinizi devlete göre planlamak zorundasınız. ‘Bu insanlar nasıl olsa bu işi kurdular, nasıl olsa işten vazgeçemezler’ diye ücretlerinde damping yapmak doğru bir yaklaşım değil.’’ diye yakındı.

    Sağlık hizmetlerinde belli bir enflasyon oranında artış yapmak gerektiğini ancak, devletin bu artışı yapmak yerine fiyatları tam tersine aşağıya çektiğini vurgulayan Dr. Taşkın, bunu bir örnekle açıklayarak şöyle dedi: “10 yıl önce devlet bir katarakt ameliyatına ne ödüyorsa şu anda daha az ödüyor. 2007’de 680 TL olan katarakt ameliyatı ücreti, 2008’de 350 TL’ye çekildi, arkasından da 410 TL’ye çıkarıldı. Türkiye’de o dönemde asgari ücret yaklaşık 300-400 TL idi, şu an 950 TL civarında. Vergilerimiz, elektrik giderimiz, her türlü sarf giderimiz artıyor ama kataraktın ameliyat ücreti düşüyor.’’

    Op. Dr. Taşkın, devletin, vatandaştan belli bir rakam üzerinde para alınmasına da mani olduğunu belirterek, “Buna bağlı olarak, kendi öz sermayesi ile kurulan küçük hastane ve tıp merkezleri kapanıyor ve yerine zincir hastaneler kuruluyor. Belli bir dönem sonra bu hastaneler SGK ile pazarlığa oturacak ve ücretlerin o zaman tekrar artacağını düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

    İşini doğru yapan özel tıp ve dal merkezlerinin, devletin sırtından ciddi bir yükü aldığını vurgulayan Taşkın, şöyle devam etti: “Devlet, sağlık hizmeti vermek için ciddi hastane yatırımları yapar ve çalışanın da ücretini bütçeden öder. SGK’dan aldığı para ile de ancak işletme giderlerini karşılar. Oysa özel sağlık kuruluşları yatırımlarını kendisi yapar ve elde ettiği gelirle hem personel giderini, hem işletme giderini karşılar ve devlete ciddi manada vergi ödeyerek devlete ek gelir sağlar. Bunları yaparken de SGK’dan aldığı ücret devlet hastanelerine ödenen ücretle aynı veya daha azdır. Ayrıca, özel sağlık kuruluşları Sağlık Bakanlığı ve SGK tarafından sıkı bir şekilde denetlenir. Devlet hastaneleri ise denetlenmez. Hal böyle iken devlet hala neden sağlık yatırımı yapar anlamıyorum.”

"özel
sağlık
hizmetinde
ücretler
geriledi"
Yorum (3)
dr.sinan
Bu saatten sonra hala hastane açmak isteyenlerin aklına şaşarım.
0
Cevapla
dr.kk
sistemi sürdürebilmek için tabii ki
0
Cevapla
selman çavuşoğlu
22 haziran 2012 tarihinde SUTTa yapılan değişikliklerde hemoroidopeksi paketi malzeme dahil fiyatı 390 tl. Fiyat tespiti nasıl yapıldı, kim yapar bilmem ama malzeme fiyatı ortalama 500 tl civarında. Sağlıkta SSK mantığı sürümden kazan yanlışlığı devam ediyor.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir