Medimagazin logo

14 Mart'ın bilinmeyen hikayesi

14 Mart Tıp Bayramı’nın 100. yılında, Maltepe Üniversitesi tarafından yapılan araştırma, tarihin tozlu sayfaları arasında kalan bir kahramanlık hikayesini gün yüzüne çıkardı.
Kaynak: OdaTV
14 Mart'ın bilinmeyen hikayesi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Osmanlı’da tıp eğitiminin başlama günü olan 14 Mart, ilk kez 1919’da İstanbul işgal altındayken, mandaya karşı çıkan Tıbbiyeli Hikmet ve arkadaşlarının Türk bayrağını dalgalandırdığı sabah kutlandı.

Oda TV'de yer alan habere göre; 14 Mart’ın ilk kez kutlanış hikayesini, Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeliha Özer, şöyle anlatıyor:

“Osmanlılar Birinci Dünya Savaşı’ndan yenik ayrıldığı ve İngiliz Donanması, topları şehre çevrili halde Haydarpaşa Limanı’nda demirlediği günlerde, işgalciler limana yakın olduğu için dönemin Tıp Fakültesi olan Tıbbiye-i Şahane binasına el koymuştu, ancak, Tıbbiye öğrencileri bu duruma sessiz kalmamaya karar verdi ve Hikmet Bey etrafında örgütlendi. İşgali protesto edeceklerdi.”

 


Başhekimden 14 Mart hediyesi! 24 sağlık çalışanı Prag gezisine gidecek! 


Özer, 14 Mart sabahı Hikmet Bey ve arkadaşlarının dev bir Türk bayrağı hazırladığını, İngiliz nöbetçileri atlatarak okulun iki kulesinin arasındaki çatıya çıktığını ve ardından dev bayrağı dalgalandırdığını söyleyerek, şöyle devam ediyor:

“Üniversitemiz yaptığı arşiv çalışmalarında ve tanıklarla görüşmelerinde, İngilizlerin eyleme katılan tüm öğrencileri tutukladığını da saptadı. Ancak anlatılanlara göre, Hikmet Bey ve arkadaşları, bahanelerini hazırlamıştı; 14 Mart 1827 tarihi, Osmanlı’da ilk modern tıp öğreniminin başladığı tarih olarak kabul ediliyordu. Öğrenciler “Biz her yıl 14 Mart’ı kutlarız” diye savunma yaptılar. İngilizler, bu eylemi sineye çekmek zorunda kaldı.”


 Türk Hemşireler Derneği: 100 bin hemşire atama beklerken, hemşirelik diploması olmayanlar istihdam ediliyor



TIBBİYELİLERİ TEMSİLEN SİVAS’A GİTTİ

Tıbbiye öğrencilerinin milli mücadelede de önemli roller oynadığını, Tıbbiyelileri temsilen Sivas Kongresi’ne de Tıbbiyeli Hikmet’in katıldığını söyleyen Özer, izini sürdükleri hikayenin devamını ise şu sözlerle anlatıyor:

 “Kongrenin bir bölümünde İngiliz mandasından yana olanlarla, Amerikan mandasından yana olanlar tartışıyor, Mustafa Kemal olanları izliyordu. Manda isteklerine daha fazla seyirci kalamayan Tıbbiyeli Hikmet, söz alarak ayağa kalktı ve kongreye şöyle seslendi: “Mandayı kabul edemem. Eğer kabul edecek olanlar varsa, bunlar her kim olursa olsun şiddetle ret ve takbih ederiz. Farzımuhal manda fikrini siz kabul ederseniz sizi de reddederiz!” Bu konuşma üzerine Mustafa Kemal ayağa kalkmış ve “Gençlikle iftihar ediyorum ve gençliğe güveniyorum. Biz ekalliyette kalsak dahi mandayı kabul etmeyeceğiz. Parolamız tektir ve değişmez: Ya istiklal, Ya ölüm!”

Kurtuluş Savaşı’ndan sonra Genel Cerrah olarak ülkenin dört bir yanında halak hizmet edene Hikmet Boran, 1945 yılında İstanbul’da hayatını kaybetti.

tıp bayramı
14 mart
zeliha özer
Yorum (1)
murat 124
ilginctir ki oglu da unlu turk radyo televizon ve sinema insani orhan boran dir.yasi tutanlar yuki ile tanir..nispeten su anda orta yasli olanlar ise kulturlu ve adapli sunuculuk kariyerinden..ne guzel ulkeymis zamaninda burasi nereden nereye ..
5
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir