Medimagazin logo

20. Ulusal Anatomi Kongresi 'daha çok klinik anatomi, daha iyi hekim' temasıyla başladı

İstanbul Medipol Üniversitesi ile Türk Anatomi ve Klinik Anatomi Derneği iş birliğinde organize edilen 20. Ulusal Anatomi Kongresi başladı.
Kaynak: AA
20. Ulusal Anatomi Kongresi 'daha çok klinik anatomi, daha iyi hekim' temasıyla başladı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

"Daha çok klinik anatomi, daha iyi hekim" sloganıyla üniversitenin Güney Kampüs Konferans Salonunda düzenlenen kongrede, kadavra üzerinde klinik uygulama çalışması yapıldı. 

Kongrenin açılışında konuşan İstanbul Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bayram Ufuk Şakul, anatomide yıllardır süre gelen sadece "gross anatomi" anlayışı yerine kliniğin anatomiden, anatominin de klinikten ayrı tutulamayacağı gerçeğini bir kez daha anlatmayı amaçladıklarını belirtti. 

Kongreye beyin cerrahisi, ortopedi, diş hekimliği ve radyoloji gibi birçok alanda yaklaşık 800 uzmanın katıldığına işaret eden Şakul, etkinlikte 4 konuşma, 4 klinik panel, 193 de sözlü bildiri sunulacağını kaydetti. 

Medipol Üniversitesi Uluslararası Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Alper Atasever ise anatominin insan vücudunun normal işleyişini ve ana yapısını ele alan bir tıp disiplini ve tıbbın temeli olduğunu vurguladı. 

Başta cerrahi branşlar olmak üzere bütün tıp dalları ve sağlık çalışanlarının aldığı en temel dersin anatomi olduğuna dikkati çeken Atasever, kongre kapsamında öğrencilere kadavra üzerinde klinik uygulama eğitimi verildiğini kaydetti. 

- "Anatomi eğitimi kadavrasız olmaz

Türk Anatomi ve Klinik Anatomi Derneği Başkanı Prof. Dr. Esat Adıgüzel de derneğin anatomi bilimi ve eğitimi alanında faaliyet gösterdiğini söyledi. 

Anatomi eğitiminin kalitesini yükseltmeyi hedeflediklerinin altını çizen Adıgüzel, söyle konuştu:

"Anatomi eğitimi kadavrasız olmaz. Her ne kadar dijital teknolojiler geliştiyse de 5 duyumuzla eğitim vermek istiyoruz. Kadavra konusundaki eksikliğimizin sebebi bağışların yetersiz olması. Yaklaşık 4-5 yıldır bağışları artırabilmek için çaba içerisindeyiz. Başarılı olduğumuz inanıyoruz ama çok yavaş ilerleyen bir süreç. Bu açıdan desteğe ihtiyacımız var. Bunun çözümü kanuni süreçlerin değiştirilmesini ve altyapı oluşturulmasını gerektiriyor. Anatomi eğitimiyle ilgili alanın, özellikle kadavra temininin kurumsallaştırılması ve geleceğe aktarılması lazım." 

Medipol Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabahattin Aydın da kongreye ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, katılımcılara teşekkür etti. 

Beyin cerrahisi, ortopedi, diş hekimliği ve radyolojinin de aralarında olduğu 7 farklı branşta kurs, yazılı ve sözlü bildirimlerin yapılacağı kongre, 31 Ağustos'ta sona erecek. 

20. ulusal anatomi kongresi
bayram ufuk şakul
Yorum (2)
neyzen
Onu bunu bilmem; cerrahpaşa'da orhan kuran; çapa'da sami zan'dan başka anatomi hocası tanımam. bilgi notu.cerrahpaşa'da 1974'de 4 sınıfta "klinik ve topografik anatomi" dersi vardı. metin toprak ile feridun ağabeyler anlatırdı. orhan kuran sınav yaparken hayatımda ilk ve şimdilik son kez gelen sol ayağımın kontrolsun titremesini engelleyemedim. sonra aşağıya kadavra salonuna gittik. kadavra üzerinde numara verilmiş küçük bayrak vardı. 4b bayragı işaret etti. eğildim büküldüm.penseti aldım.koldaki nervuz ulnaris dedim, doğru ama çile bitmedi.nereden çıkar nereden geçer hangi bilek kemiğinin hangi kanalından geçer el parmaklarında hangilerine motor ve his verir... orta alıp geçtiğimde o yıllardaki slogan yerine gelmişti. cerrahpaşa'da orhan kuran'dan orta alıp geçen (daha ikinci sınıf, çeğrek doktor, taliha hanımdan patolojiyi geçen yarım doktor sayılırdı...geçenlerde x tıp fakültesinden 5 sınıf öğrencisiyle mesleki bir amaçla karşılaştım bana anatomi hocanın adını söyle dedim yok.. mikrbiyolijiyi söyle kem küm,patoloji 5 hocadan birini atnırmış söyledi, farma söyleyemedi. cerrahpaşadan mezun olalaı 43 yıl oldu.anatomi okuyalı 48 yıl. anatomi hoclarımız orkhan kuran, metin toprak, sevket bey,asistanımız feridun ve atilla ağabeyler....hepsini saygı sevgi ve rağmetle anıyorum. bizim kuşak "cerrahpaşayı çok sevmişti"
17
Cevapla
Hayat Erdil
Görünen o ki en azından Ülkemizde kadavra sorunu çözüme ulaşmadıkça, özellikle yolun başındaki asistan arkadaşlarımızı gelişen teknolojiyi kullanabilme ve Anatomi öğretimi-öğrenimi bağlamında etkili araçlar olarak kullanmaları ve ayak uydurmalarına yönelik çalışmalar için teşvik etmeliyiz. Anatomi dersi anlatımına yeni kuşak adına duayen hocalarımızın tecrübelerinden de faydalanarak interaktif vb. anlatım uslubu ile kadavra açığını kapatmak için çaba harcamalıyızki bu açığın yerini doldurabilelim...Kadavra anatomi'nin "sine qua non" olmazsa olmazıdır buna katılmamak mümkün değil. Tüm duyularımıza hitap ettiği için kalıcı öğrenimi mümkün kılan materyalimizdir. Umarım ki Derneğimiz ilgili makamlar ile el ele ve iletişimle kadavra sorununa bir çözüm getirecektir .....
1
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir