Medimagazin logo

<b>Bakanlık okuyucularımızın eş durumu, mecburi hizmet ve atama konularında sorunlarını yanıtladı</b>

<b>Bakanlık okuyucularımızın eş durumu, mecburi hizmet ve atama konularında sorunlarını yanıtladı</b>
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Bakanlık personelinin sorularını yanıtladı


Sağlık Bakanlığı Personel Daire Başkanlığı, Medimagazin okurlarının atama, nakil, yer değiştirmeye ilişkin sorularını yanıtladı. Gazetemize ulaşan sorular ve yanıtları şöyle:

Eşim ve ben asistan doktoruz. Eşim benden memurlukta 6 ay daha kıdemli; ben daha önce uzman olsam eşim benden dolayı mazeret durumundan faydalanabilir mi? Atama ve nakil yönetmeliği değişmiş. Bununla ilgili bir durum nasıl?
Uzman tabip olarak göreve başladığınızda eşiniz mazeret durumundan başvuruda bulunabilir. Bakanlık Atama ve Nakil Yönetmeliğinin “Eş durumu nedeniyle atama” başlıklı 20.maddesinde konu açıklanmaktadır.

Ben uzman doktor olarak özel sektörde çalışırken çalıştığım yerin küçülmesi nedeniyle ayrılmak zorunda kaldım. Bazı özel nedenlerden dolayı bulunduğum şehirden ayrılamıyorum. Uzman doktor olarak Sağlık Bakanlığı kadrosuna bulunduğum şehre açıktan atanmam imkansız. Size sorum, Sağlık Bakanlığı açıktan atama kurasında pratisyen kadrosuna başvurup atanıp pratisyen hekim olarak çalışabilir miyim? Eğer çalışabilirsem uzmanlık haklarım sabit kalacak mı? (Uzman olarak mecburi hizmet ve askerliğimi yaptım. Özel nedenden ötürü ayrılıp özel sektöre geçtim) Nasıl bir yol izlemeliyim?
Pratisyen tabip olarak açıktan atama kurasına başvurduğunuz ve yerleştiğiniz takdirde pratisyen tabip olarak çalışmanız mümkündür.

Uzman hekim olarak mecburi hizmet kurasına katılıp 2 ay çalıştıktan sonra askere gittim. Askerliğim sırasında evlendim. Eşim tıp fakültesinde asistan ve bitirmesine 2 yıl var. Askerliğim 2 hafta sonra bitecek. Askerlikten sonraki bir aylık meyil müddetimde mecburi hizmet görev yerime geri dönüp başlangıç yapmadan eş durumu kurasına başvurabilir miyim yoksa illa ki görev yerime başlangıcımı yapmam gerekiyor mu?
Askerlik dönüşü görevinize başladıktan sonra eş durumu kurasına başvurmanız mümkündür.

Fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı olarak mecburi hizmet atamam yapıldı. Eşim üniversite hastanesinde kadrolu hemşire olarak çalışıyor. Eşimin atandığım yere eş durumu tayin durumu nasıl olur?
Eşiniz üniversitede kadrolu hemşire ise dilekçe ( sizin ve eşinizin görev belgesi, nüfus kayıt örneği, noter onaylı diploma sureti, eşinizin hizmet cetveli eklenerek) ile Bakanlık Personel Genel Müdürlüğüne başvurması gerekmektedir. Sizin çalıştığınız ilde münhal hemşire kadrosu olması ve üniversitenin muvafakatı sonucu ataması yapılabilecektir.

Eşimle ben bir üniversite hastanesinde asistan doktor olarak çalışıyoruz. Eşimle benim aramda tam 6 ay fark var, eşim 6 ay önce bitirecek.
1-Eş durumu atamalarında asistanlığa başlama tarihlerine mi bakılıyor yoksa iki eş arasındaki bitirmeye ne kadar kaldığına mı bakılıyor?
2-Çeşitli sağlık problemleri nedeniyle 1 ay kadar rapor kullandım ve ameliyat olacağım ve 2-3 ay daha rapor alacağım, bu süreler eş durumu atamamızı nasıl etkiler?
3-Eşim benden dolayı şu an bulunduğumuz yere atandı diyelim, ben asistanlığımı bitirdiğimde eşim şu an bulunduğu yerde kalabiliyor mu yoksa ikimizi de atıyorlar? Bakanlık bunun takibini nasıl yapıyor?

Eş durumu atamalarında; kamuda geçen hizmet yılına (kıdemli personel), eş asistan olduğu için eş durumu talep edilmesi durumunda asistanlığa başlangıç tarihine bakılır. Alınan raporlar tıpta uzmanlık eğitimi süresine ilave edilir. 6 aydan fazla süre varsa eş durumu nakli talep edilebilir. Tıpta uzmanlık eğitimi bittiğinde eşinizin eş durum mazereti sona erdiğinden ataması yapılabilmektedir. Bakanlık eş durum mazeret takiplerini Atama ve Nakil Yönetmeliğinin 18.maddesine göre yapmaktadır.

Şu an bir üniversite hastanesinde asistanım. Eşim yeni mezun oldu ve ilk kez TUS’a girecek. Eş kurasına başvursak ve eşimin tayini benim bulunduğum ile çıksa ve bu arada eşim TUS’da başka bir şehirdeki asistanlığı kazanırsa ve orada göreve başlarsa ben uzman olunca tayin için tekrar eş kurasına başvurup uzman olarak mecburi hizmetimi eşimin yanında yapabilir miyim?
Tıpta uzmanlık eğitimi gerekçe gösterilerek (kalan asistanlık süresi 6 aydan fazla ise ) eşinizin tayini bulunduğunuz ile yapılabilmektedir. Eşiniz TUS’u kazandığı yere başladıktan sonra, eş durum kurasına girerek nakliniz halinde mecburi hizmetinizi bu ilde yapabilirsiniz.

Dahiliye uzmanı olarak mecburi hizmete dahil değilim. Yan dal uzmanlık sonrası mecburi hizmetim olup ancak özel sebeplerden bir süre mecburi hizmete gitmem mümkün değil. Yan dal uzmanlığımda müstafi olup dahiliye uzmanı olarak özel merkezde çalışabilir miyim? Yan dal mecburi hizmetimi daha sonra süresi cezalı olarak yapabilir miyim?
3359 Sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanununa 05/07/2005 tarih ve 5371 sayılı Kanunun 1. maddesi ile eklenen Ek-4. maddesinde “…Devlet hizmeti yükümlülüğü kapsamındaki personel, bu görevlerini tamamlamadan mesleklerini icra edemezler…” hükmü yer aldığından ana dal uzmanı olarak çalışmanız mümkün değildir.

Mecburi hizmet yükümlüsü bir uzman doktorum. Mecburi hizmet süremin bitmesine 3 ay var. Mecburi hizmet sürem dolmadan atama ve nakil yönetmeliğinin 26. maddesine istinaden alt hizmet bölgesinde/veya grubunda bulunan bir ile atanabilir miyim? Bu maddede mecburi hizmetin bu atamayı kısıtladığı ile ilgili bir şey yazmıyor. Eğer atanabiliyorsam nasıl ve nereye başvurmalıyım?
3359 Sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanununa 05/07/2005 tarih ve 5371 sayılı Kanunun 1. maddesi ile eklenen Ek-6. maddesinde “ …Devlet hizmeti yükümlülüğü yapmakta olan personel, mazeret ve zorunlu haller dışında başka yere atanamaz….” hükmü yer aldığından alt bölgeye başvurunuz mümkün değildir. Mecburi hizmet bitiminde alt hizmet bölgesine başvurunuz mümkün olabilecektir.

<b>bakanlık
okuyucularımızın
durumu
mecburi
hizmet
ve
atama
konularında
sorunlarını
yanıtladı</b>
Yorum (3)
ABDULLAH ÖZDEMİR
Ben ARDAHAN DH. de 4aydır. çalışmaktayım.Eşim RİZE Fındıklı DH.ne anest.uzm.olarak atandı.Bulunduğum bölge D grubu.eşim 15 aralık 2001de işe başladı.ben 16 aralık 2001 de işe başladım eş tayini için neler yapmam gerekiyor.şimdiden teşekkürler.
3
Cevapla
melek anıl
merhaba.. 1 ay sonra bir branşta uzm.öğr.sürem doluyor, mecburi hizmete gittiğimde sürem dolmadan başka bir branş için tusu tekrar kazansam, mecburi hizmetimi tamamlamadan ikinci biranşın eğitimine başlayabilirmiyim öğrenmek istiyorum.. teşekkürler..
2
Cevapla
Asal sabouri
ben ve eşim 6.sınıf tıp oğrencisiyiz ama türk vatandaşı değiliz size sorum biz tus kazanırsak ver her kes başka şehirlerde uzmanlık yapma durumunda kalırsa ikimizden birisi eşinin asistanlık yaptığı şehire atana bilirmi?
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir