Medimagazin logo

Çocuklara florür uygulaması masum mu?

Fluoridli ürünlerle diş minesinin asitler karşısında daha dayanıklı hale geliyor ve böylece diş çürüğünün önlenmesine yardımcı oluyor. İnsan sağlığına hiçbir zararı da yok
Çocuklara florür uygulaması masum mu?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Son günlerde bazı okullarda başlatılan florürlü diş jeli uygulaması ile birlikte florürün gerekli olup olmadığı, zararının bulunup bulunmadığı tekrar gündeme geldi.

Konu hakkında bilgi veren Okan Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Işın Ulukapı “Diş çürükleri halen en sık görülen sağlık sorunlarından biri olmaya devam ediyor. Diş çürüklerinin önlenmesi amacı ile kullanılan çeşitli tekniklerden biri olan fluoridli ürün uygulamaları hakkında son yıllarda özellikle internet ortamında ‘bilgi kirliliği’ yaşanıyor” diyor.

Prof. Dr. Ulukapı bilimsel araştırmaların, diş yüzeylerine doğrudan uygulanan fluoridli ürünlerle diş minesinin asitler karşısında daha dayanıklı hale geldiğini ve böylece diş çürüğünün önlenmesinde başarılı sonuçlar elde edildiğini gösterdiğini belirtiyor.  Ayrıca fluorid içeren ürünlerin insan sağlığına bir zararı olmadığını da ekliyor.

Prof. Dr. Ulukapı fluoridli ürün uygulamalarının diş çürüğü riski artmış hastalarda uygulanması gerektiğinin altını çiziyor: “Jel ve vernik şeklinde olan fluoridli ürünler diş çürüğü riskinin artmış olduğu belirlenen çocuk ve erişkin hastalarda diş hekimleri tarafından uygulanmaktadır.”

Peki bu uygulamanın sıklığı ne olmalı? Prof. Dr. Ulukapı  bu soruya şöyle cevap veriyor: “Uygulama sıklığı 3 veya 6 ay aralıklarla ve hastanın çürük riskine göre diş hekimi tarafından belirlenmektedir. Bu uygulamalar hastanın kullandığı fluoridli diş macunları ve fluoridli ağız gargaraları ile de desteklenmelidir”.

pedodonti
prof. dr. isin ulukapi
florür
fluoridli
diş macunu
Yorum (3)
telmiha
florür ün özellikle çocuklarda dikkat eksikliği,hiperaktivite vd.. başka sıkıntılara yol açtığı,bazı ülkelerde florlu diş macunlarının yasaklandığı şeklinde bilgiler var.Dileyen internetten araştırabilir.
4
Cevapla
Ozgur
Kronik olarak yani ornegin su icinde yuksek dozda alinmasi gibi durumlarda dediginiz durumun olsuma riski var. Bizlerin yaptığı flor uygulamalarinda ise 3 ayda bir yapilmayla zararli dozlara ulasma riski hic bir zaman yoktur. Herzamnki atasozunu gene soyleyecem. Azi yarar, cogu zarar. Kalin sağlıcakla
4
Cevapla
İnci Can
Bir önceki yorumu yapan kişi florürün başka sıkıntılara yol açabileceğini söylemiş. Siz çocuğunuz düştüğünde yaralanan dizine sürdüğünüz Baticon'u çocuğunuza içiriyor musunuz? Hayır. İşte bu da öyle bir şey. Dişlere sürerseniz zararı yok denecek kadar az, içirirseniz çok.
7
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir