Medimagazin logo

Dünya Sağlık Örgütü: Duma'da 500 hastada kimyasal madde bulundu

Dünya Sağlık Örgütü, Suriye'nin Duma ilçesine geçen cumartesi günü düzenlenen saldırı sonrası yaklaşık 500 hastada kimyasal madde içeren semptomlar görüldüğünü duyurdu
Dünya Sağlık Örgütü: Duma'da 500 hastada kimyasal madde bulundu
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Suriye'de rejimin kuşatması altındaki Doğu Guta'nın Duma ilçesine cumartesi günü düzenlenen saldırıyı kınadı ve yaklaşık 500 kişide yüksek derecede zehirli kimyasallara maruz kalındığını gösteren semptomlara rastlandığını açıkladı.

DSÖ, yaptığı yazılı açıklamada, ortaklarından Health Cluster'ın Duma'da kimyasal silahlar kullanıldığına dair raporlarından derin endişe duyulduğunu vurguladı.

Health Cluster'ın raporuna değinilen açıklamada Duma'daki saldırı sonrası sağlık kuruluşlarına kaldırılan yaklaşık 500 kişide yüksek derecede zehirli kimyasallara maruz kalındığını gösteren semptomlar görüldüğü belirtilerek bu kişilerde özellikle mukoza zarında ciddi tahriş, solunum yetmezliği ve merkezi sinir sisteminde bozulma belirtilerine rastlandığına işaret edildi.

Saldırıda binaların altındaki barınaklara sığınan 70'den fazla sivilin yaşamını yitirdiği anımsatılan açıklamada bunların 43'ünün ölüm nedeninin yüksek derecede toksik kimyasallara maruz kalma olduğu vurgulandı.

DSÖ Direktör Yardımcısı Peter Salama, "Hepimiz Duma'dan gelen bu korkunç raporlardan ve görüntülerden dolayı sarsılmalıyız." dedi.

Salama, kimyasal saldırılardan etkilenen sivillerin tedavisi, saldırının bölgedeki sivillere etkisinin değerlendirilmesi ve geniş çaplı sağlık hizmetleri verilmesi için bölgeye derhal engelsiz erişim sağlanması talebinde bulundu.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Sözcüsü Andrej Mahecic, dün BM Cenevre Ofisi'nde düzenlediği basın toplantısında, Duma başta olmak üzere Doğu Guta bölgesine BM kuruluşlarının erişim izni olmadığını kaydetmişti.

kimyasal silah
duma
dünya sağlık örgütü
Yorum (1)
Hasan Akdemir
Suriye Hükümeti ve Rusya kimyasal saldırı yapmadık diyor ama Amerika yaptınız diyor. 12 Eylül öncesi bir şehrimizde de A grubunun kahvelerini X grubu silahlar taramış ertesi günlerde aynı X silahları S grubunun işyerlerini taramıştı. Tarihin tekerrürü mü yoksa çok daha karışık bir şey mi var ?
3
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir