Medimagazin logo

Kronik hastaların yüzde 62’si alternatif tıbba yöneliyor

Kronik hastalıkları olan bireylerin tamamlayıcı ve alternatif tıpa bakışları değerlendirildi. Değerlendirme raporunda tamamlayıcı ve alternatif tıpa başvuran hastaların çoğunluğu sağlıklarına olumlu etki ettiğini ve maddi açıdan zorlanmadıklarını ifade etti
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Kronik hastaların yüzde 62’si alternatif tıbba yöneliyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Türkiye Klinikleri’nin yayınladığı Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp dergisinin 2018 Nisan sayısında kronik hastaların tamamlayıcı ve alternatif tıpa (TAT) yönelimlerinin değerlendirildiği bir araştırma yayınlandı. 19-96 yaş aralığındaki katılımcıların kronik hastalıkları yüzde 46,4 ile hipertansiyon ve bunu yüzde 21,7 ile diyabet olarak seyrediyor. 
TAT’a başvurma durumları değerlendirilen katılımcıların yüzde 62,3’ü tıbbi tedavi dışında en az bir TAT yöntemine başvurduğunu belirtiyor. Hastalardan yüzde 7,7’si bitkisel ürünler ve vitamin desteğine başvururken, yüzde 42,1’i bitkisel ürün olarak limonu tercih ettiğini açıklıyor. Katılımcıların yüzde 90,7’si TAT hakkındaki bilgiyi televizyon kanalıyla aldığını belirtirken, yüzde 56,6’sı TAT ürünlerine market/pazar aracılığı ile ulaştığını ifade ediyor. 

‘TAT ürünleri bütçeyi zorlamıyor’
Araştırma katılımcılarının tamamlayıcı tıpa maddi bakışlarını da değerlendiren değerlendirme raporunda katılımcıların yüzde 90,7’si “bu ürünleri satın almanın bütçesini etkilemediğini” belirtti. TAT’a yönelim nedenleri sorulan katılımcıların; yüzde 38,8’tansiyonu düşürmek, yüzde 30,2’si ağrıyı gidermek, yüzde 13,2’si enfeksiyonu önlemek, yüzde 9,3’ü kan şekerini düşürmek ve yüzde 6,2’si kanseri iyileştirmek için TAT’a başvurduğu görüldü. 
Yüzde 48,8’ini ilkokul mezunlarının oluşturduğu araştırmada TAT’ın sağlığa olumlu etkisi olduğunu belirten katılımcılar yüzde 79,8 olarak görüldü. 
Kronik hastalığı olan bireylerin TAT yöntemlerini kullanma durumlarını ortaya koymak için yapılan araştırma raporunda, hastaların yaklaşık yarısının hipertansiyonu olduğu ve bunu diyabetin izlediği saptanıyor. 
Araştırmacılar kronik hastalıkların modern tıbbi tedaviler ile tam olarak düzeltilememesi ve yaşam kalitesi üzerine olumsuz etkileri, bireylerin farklı tedavi seçeneklerini denemelerine neden olmaktadır. Kronik hastalığı olan bireylerin yarısından fazlasının TAT yöntemlerini kullandığı ve en sık bilgi kaynağının televizyon olduğu, bununla birlikte yaşlı hastaların ve düşük/orta gelir düzeyine sahip hastaların TAT yöntemlerini daha fazla kullandıkları sonucuna varıyor.
Bu araştırma Nisan 2016-Temmuz 2016 tarihleri arasında, bir üniversite hastanesinin dâhiliye polikliniklerine başvuran 207 hasta ile yüz yüze görüşme yöntemi ile İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalından Prof. Dr. Nesrin Nural ve Araştırma Görevlisi Seher Çakmak tarafından yapıldı. 

alternatif tıp
geleneksel tıp
Yorum (3)
Ali
Tamamlayıcı tıp ıp ve alternatif tıp farklı şeyler
6
Cevapla
Hasan Akdemir
Tamamlayıcı tıbbi uygulamaları kendi hastalıklarımda kullandığım gibi uygun hastalarıma da öneriyorum. Gerçekten hem faydalarını görüyor hem de bütçelerine dokunmadığından kendilerini sıkmıyorlar. Bazı arkadaşlar TAT uygulamalarını küçümsese de, etkinliği bilimsel olarak kanıtlanmış pek çok uygulama var. Bunca yıllık eğitimden sonra önyargılar önce tıpta yıkılmalı.
23
Cevapla
Ömer Faruk YETKİN
Tamamlayıcı tıp uygulaması ispatlandığında zaten konvansiyonel tıp uygulaması haline geliyor. O zaman neye tamamlayıcı/geleneksel/alternatif tıp diyoruz? İspatlanmamış uygulamalara. İspatlanmamış tedavilerin hastalara uygulanması etik açıdan ne kadar doğru? ya da gıda takviyesi denilen ürünlerin ilaç gibi pazarlanması? Ayrıca gıda takviyesi ne demek? Gıdayı takviye etme ihtiyacı nereden asıl oldu? Bu ürünlerin çoğunun etkileri plasebo etkisine dayanmakta. Etkisi ispatlananları hariç tutuyorum ki zaten ispatlanmış bişe bu gruba girmiyor. Sağlığı sömürmek için icat edilen çok janjanlı bir yöntem.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir