Medimagazin logo

Meclis'te "tam gün" mesaisi başlıyor

Meclis'in bu haftaki en önemli gündem maddesi, kamuoyunda "tam gün" olarak bilinen yasa tasarısı olacak.
Meclis'te "tam gün" mesaisi başlıyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

TBMM Genel Kurulu, bu hafta yoğun gündemle çalışacak. Genel Kurul'da, 19 Kasım Salı günü, sözlü soruların yanıtlanmasının ardından, görüşmeleri yarım kalan seçim malzemeleri alımını Kamu İhale Kanunu dışına çıkaran yasa teklifi ele alınacak. Yürürlük maddesi üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından düzenleme yaşalaşacak.

Genel Kurul'da,  "Anayasa Mahkemesinin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı" görüşülecek. Tasarı; Anayasa Mahkemesi Vakfı'nın kurulması, raportörlerin bilgi ve tecrübelerini artırıp bilgi paylaşımında bulunabilmesi için yurt içi ve yurt dışında görevlendirilebilmesi, Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanlığı'na bağlı olarak Genel Sekreterlik biriminin kurulmasını içeriyor.

Meclis'in bu haftaki en önemli gündem maddesi, kamuoyunda "tam gün" olarak bilinen "Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Yasa Tasarısı" olacak. 89 maddelik tasarı, "temel kanun" olarak üç bölüm halinde görüşülecek. Tasarıya göre, memur, subay, astsubay ve askeri öğrenciler; ofis, büro ve muayenehane açamayacak, vakıf üniversitelerinde çalışamayacak. Ancak memurların insani ve sosyal amaçlı gönüllü çalışmaları bu yasaklamanın dışında olacak.

Sağlık personeli, mesai saatleri dışında da hastane ya da sağlık kuruluşuna çağrılabilecek. Yükseköğretim kurumlarının kadro ve pozisyonlarında bulunmayan profesör ve doçentler, tıp ve diş hekimliği fakültelerinde sözleşmeli öğretim üyesi olarak istihdam edilebilecek.

Sünnet ameliyatını sadece tabipler yapacak. Bu düzenlemenin yayımı tarihinde sünnetçilik yapanlar, 31 Aralık 2013 tarihine kadar sünnetçilik yapmaya devam edecek. Sağlık çalışanlarına ödenen nöbet ücretleri yoğun bakım, acil servis ve 112 acil sağlık hizmetlerinde tutulan nöbetler için yüzde 50 oranında fazla ödenecek.

Ruhsatsız olarak sağlık hizmeti sunan veya yetkisiz kişilerce sağlık hizmeti verdirenler, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak. Ancak, olağanüstü durumlarda acil sağlık hizmeti ulaşana kadar sağlık hizmeti veren hekimler ve sağlık görevlileri bu cezaya çarptırılmayacak.

Sağlık kurum ve kuruluşlarında görev yapan personele karşı görevleri sırasında veya görevleri dolayısıyla işlenen kasten yaralama suçu tutuklama nedenleri arasında sayılacak. Reçete toplayarak haksız kazanç elde eden eczacılar ile hastane önlerinde hastaların reçetelerini alarak ilaç temin etmeye çalışan kişilere para cezası verilecek. Eczaneler toptan satış yapamayacak. İlaçlar internette satılamayacak.

Bütçe maratonu

Bütçe görüşmelerinin Komisyon aşaması bu hafta sona erecek.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, yarın Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Karayolları Genel Müdürlüğü, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü, Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü, Türkiye Yazma Eserler Başkanlığı bütçelerini ele alacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Mesleki Yeterlilik Kurumu, TODAİ, Devlet Personel Başkanlığı, Türkiye İş Kurumu, Sosyal Güvenlik Kurumu, Adalet Bakanlığı, Ceza ve İnfaz Kurumları ile Tutukevleri İş Yurtları Kurumu, Türkiye Adalet Akademisi, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay ile HSYK bütçeleri, 19 Aralık Salı günü görüşülecek.

Komisyon, 20 Kasım Çarşamba günü Sağlık Bakanlığı, Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu ile çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, 21 Kasım Perşembe  günü ise Dışişleri  Bakanlığı ve Avrupa Birliği Bakanlığı bütçelerini ele alacak.

Komisyon, bütçe maratonunu, 22 Kasım Cuma günü Maliye Bakanlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı, Kamu İhale Kurumu,  Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu, Gelir Bütçesi ile Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı ile Merkezi Yönetim Kesinhesap Kanunu Tasarılarının maddelerini görüştükten sonra tamamlayacak.

Yeni anayasa çalışmaları

Yeni anayasa yazımını sürdüren TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu, yarın Meclis Başkanı Cemil Çiçek başkanlığında yapacağı toplantıda, bundan sonraki süreçle ilgili karar verecek.

TBMM İçtüzük Uzlaşma Komisyonu,  geçen yasama yılında uzlaşmaya varılamayan 21 maddenin yazımına başlayacak.

meclis'te
"tam
gün"
mesaisi
başlıyor
Yorum (6)
Mesut Unsal
Anayasada ve 2547 sayılı yasaya göre öğretim üyesi tanımını mı değiştirecekler. Öğretim üyesi sağlık personeli değildir ve "Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarına bağlı değildir.
0
Cevapla
murat 124
Mesut Unsal (Ogretim üyesi) merak etmeyin efendim birden cok kilif var..devletten alacakli oldugunuz gelirleri 8 10 ay takarlar bu arada surekli borclu gozukursunuz. 1 sene sonra kendi isteginizle dovlet buba bize bakmiiir dersiniz.sonra sizi diyanet isleri baskanligina filan baglarlar..orada anlatirsiniz artik ogretim uyesi soyle boyle..
0
Cevapla
doktur
Sanki iptal edilsin diye ozellikle yanlis hazirlanmis gibi. Komik tasari, herkes gonullu calisacaktir.
0
Cevapla
Tahir
Tam günden önce kamuda tam gün çalışan ama döner möner ödenmeyen binlerce hekim arkadaşın durumunu düzeltin, emekli hekim maaşını düzeltin..
0
Cevapla
Bülent Duran
Anadolunun pek çok ilçesinde K. Doğum Uzmanı bulmak neredeyse imkansızdır. Bunun nedeni mecburi hizmetini tamamlayan hekimlerin ayrılmasıdır. Oysa Muayenehane açma olanağı sağlansa bu hekimlerin % 90'ı uzun yıllar yerlerinde kalacaklardır. Yanlışın neresinden dönülürse kardır. Her hekime muayenehane açma izni verilmelidir. Muayenehanesi olanlar döner sermaye katkısı almamalıdır. Saat 16 dan sonra muayenehanesine gitme hakkı olmalıdır. Yine muayenehanelerde katkı payı ödeyerek SGK ile anlaşma yapılmalıdır. Vergi kaçakları sıkı denetlenmelidir. Böylece başta K. Doğum olmak üzere pek çok klinik dalda Hekimleri bulundukları yerde daha uzun süre tutmak mümkün olacaktır. Sağlıkta büyüyen kaosu başka türlü önlemek olanaksızdır. saygılarımla.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir