Medimagazin logo

Acil'in tanımı değişiyor... Bakanlık acil servislerde yeni sistem için harekete geçti

Hızlı hizmet almak ve katılım payı ödememek için acile yönelen hastaların sayısını azaltmak amacıyla Sağlık Bakanlığı harekete geçiyor. Acil tanımı yeniden yapılacak ve acil olmayan hasta triyaj içinde olmayacak. Merkezi Hekim Randevu Sistemi’nin yoğun kullanımı sağlanacak
Kaynak: Milliyet
Acil'in tanımı değişiyor... Bakanlık acil servislerde yeni sistem için harekete geçti
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol


Sağlık Bakanlığı, acillerde radikal değişime hazırlanıyor. 6 yıldır uygulanan “yeşil, sarı, kırmızı” (triyaj) alan uygulamasında hizmet tanımları değişecek. Milliyet'ten Önder Yılmaz'ın haberine göre Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, TBMM’deki sohbetinde alınan tüm önlemlere rağmen acil servislerdeki yığılmanın giderilememesi nedeniyle sistemi yeni baştan ele aldıklarını dile getirdi. Koca, şu mesajları verdi:
YÜZDE 16’SI ACİL DEĞİL: Acildeki yığılmaları önlemek istiyoruz. Toplamda yüzde 26-27 olan acil oranı içinde yüzde 16’sının acil olmayan hasta olduğunu biliyoruz. Yani yüzde 16’sının fazla olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla amaç acil olmayan hastanın acil olmadığını tespit edip, normal polikliniklere yönlenmesini sağlamak.

İKİ NEDEN: Acil değilse acile gelen hasta niye geliyor? Bir, katılım payını vermemek için. İki, acilde randevu almadan gelip hızla hizmet almak istiyor.

RANDEVU SİSTEMİ KOLAYLAŞACAK: Temelde öncelikle Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) dediğimiz sistemde daha yoğun randevunun şekillendiği bir uygulama arzuluyoruz. Yüzde 28 oranında MHRS üzerinden randevu alınarak polikliniğe geliniyor. Bunu her geçen gün artırmayı istiyoruz. Ayrıca acil olmayan hastanın da tespit edilip normal poliklinik ortamında takibi önemli.

ACİL TANIMI DEĞİŞİYOR: Bir diğer önemli sorun, biliyorsunuz sarı, yeşil, kırmızı (triyaj) tanımlamalar var. Bu tanımlamaların içeriğini, dediğim çerçevede şekillendirerek, anlamlandırarak yeni bir yaklaşım getirmek istiyoruz. Biz ne kadar poliklinik ilave edersek, ne kadar ortamı genişletiyor olsak bile yüzde 27-28 oranındaki acil hastayı her geçen gün artıran, bütün hastalara acil muamelesi yapan ve toplamda her geçen gün acil hastanesine dönen bir yapıya dönmüş oluruz. Bunu çözmenin yolları da dediğim iki önemli yöntem. Katılım payını artırarak değil var olan sistemi düzelterek sonuç alabiliriz.

AİLE HEKİMLERİNİN YÜKÜ: (Hastaların aile hekimlerine yönlendirilmesi) Bugün aile hekimlerinin halen ciddi oranda baktıkları hasta sayısı 3 bin 300 gibi. Aile hekimliğini her geçen gün baktığı, sorumlu olduğu kişi sayısını 2 binlere doğru indirebilirsek yeni yöntemleri her dönem uygulayabiliriz. Ama şimdi kaosa sebep olur.

YAŞLI HEKİMLERİN YÖNLENDİRİLMESİ: (Yaşı ileri doktorlar var, emekli olmayı düşünüyor. İşlerini azaltmak için aile hekimliğine kaydırmak söz konusu olabilir mi?) Olabilir niye olmasın.

İLAÇLAR ŞUBATTA FİYATLANIYOR

İLAÇ FİYATLARI: (Dövizdeki artış ilaçta çarpan etkisi yarattı. İlaç fiyatlarına ilişkin şikayetleri nasıl değerlendiriyorsunuz?) İlaçla ilgili şu an bir sorun yok. Özellikle ithal ilaçlar konusu önemli. İthal ilaçlarla ilgili biz, her yılın şubat ayında bir önceki yılın ortalamasını euro veya dövizdeki artış ortalamasının belli yüzdesini vererek yol alıyoruz. Önümüzdeki şubatta 2019’da gündeme gelebilecek. Yıldan yıla her yılın şubat ayında fiyatlar belirleniyor. Yeni dönemde şubatta biz bir önceki yılın yani 2018 yılının dövizdeki artış ortalamasının bir çarpanı var. Yüzde 70. Biz çarpanı ile değerlendiriyoruz. Şimdilik sorun yok.

acil servis
112 acil
hastane acil
Yorum (14)
bg
inanalım mı şimdi? balıkları yakalamak için de en sevdikleri yemleri/ kurtları kancaya takarlar. o yemi yedin mi kanca boğazına girdi mi; çıkar çıkarabilirsen
40
Cevapla
Tarık Yognuc
acil başvurusunu 5 TL yapsalar yarı yarıya düşer gereksiz başvuru
53
Cevapla
Hasan Akdemir
Sağlık çalışanlarına talimatlar gönderilerek acillerdeki sorunlar halledilemez. SORUN SİSTEMDE DEĞİL Kİ , HALKTA. Pek çok zat-ı muhterem 3 aydır süren başağrılı eşini , 1 ay önce felç geçirniş dedesini, 12 ay önce verilmiş olan serumun yantesiri diyerek bulantı kusması olan torununu akşam yemeğinden sonra nöroloji uzmanı acilde baksın diye getirebiliyor. Acil doktoru kardeşimiz bunların acil olmadığını belirtip yeşil alana sokup ücret ödeme dönemine gelince, veznedeki garibana ana avrat küfreden tutun da "siz benim kim olduğumu bilmiyorsunuz tabii , yakında öğrenirsiniz !! …" diye külhanbeylik taslayanlara kadar bilimum mahlukla karşılaşabiliyoruz. Amerika'da olduğu gibi , ACİLİ GEREKSİZ MEŞGUL ETTİĞİNİZ İÇİN 850 DOLAR PARA CEZANIZ SİGORTANIZDAN TAHSİL EDİLMİŞTİR şeklinde bir mektup kimseye gönderemeyeceklerinden, eski tas eski hamam devam edecek. TV lerde zorunlu kamu yayını olarak, sertifikasız ve yetkisiz birisi yaptığı zaman cinayetle bile suçlanabileceği KALP MASAJI bilgilendirmesini bu gariban halkın kafasına sokmaya çalışacaklarına, ACİL NEDİR HANGİ DURUMLARDA ACİLE GİDİLİR diye bir yayın yaptıranı tüm sağlıkçılar hayırla anacaktır.
91
Cevapla
Mustafa D.
HADİ BENİ MUTLU EDİN. -Yasal olarak acil ve acil olmayan durumları AYRINTILI şekilde tanımlayacak ULUSAL TRİYAJ REHBERİ oluşturulmalı. Hasta reddetmenin HUKUKİ ZEMİNİNİN oluşturulması. -Acil hekimlerinin PERFORMANS sisteminden kısmen çıkarılması ve/veya SABİT MAAŞLARINA yıpranma payı eklenmesi maaşlarının (ÖZENDİRME-PERFORMANS KAYGISIZ ÇALIŞMA) -Seviye 1 dahil tüm acil servislerde triyajı şart koşma, 2. ve 3. basamak hastanelerde TRİYAJIN hekimler tarafından yapılması, triyaj muayenesinin de performans sistemine dahil edilmesi (PERFORMANS KAYGISIZ ÇALIŞMA) -24 esasında yazılan nöbet sisteminden vazgeçip vardiyalı sisteme geçilmesi. RIZASIZ 16 saatin üzerinde yapılan kesintisiz çalışmanın YASAKLANMASI gerekiyor (Esnek çalışma) -Asistanlarda haftalık 56 saatin üzeri, diğer personelin 48 saatin üzeri çalışması YASAKLANMALI. Avrupa'da asistanların 60 saat üzeri diğer hekimlerin 48 saat üzeri çalıştırılması YASAK. -Acil girişleri ile ziyaretçi girişleri TAM BAĞIMSIZ hale getirilip, girişlere X-RAY konulmalı, acil servislere silah ile girişler engellenmeli. Acil kapısından acil servisle işi olmayan TEK bir kişi dahi geçememeli. Acil ve hastane içi geçişler FİZİKSEL olarak KAPALI duruma gelmeli. Acil içinden servislere, servislerden acil servise geçişler GÜVENLİK KONTROLÜNDE yapılmalı. -Sağlıkta şiddete zorunlu öfke kontrol terapisi (psikoterapi) ve yanında kamu hizmeti cezası ve/veya hükmün açıklanması geri bırakılmayan cezalar getirilmeli. -Şiddet olayı başladığında, olay GÜVENLİK tarafından SESLİ/GÖRÜNTÜLÜ kayıt altına alınmalı. 29 tane mahkemem oldu, hangi birine yetişeceğiz, KİMSE KİMSEYE şahitlik yapmak istemiyor (HUKUKİ SÜREÇLERDEN HERKES BIKTI). Sözel şiddette BEYAZ KOD bildirimi %7 civarında. -Hasta karşılama birimlerinin ve triyajların aktive olması için PERSONEL EKSİKLİĞİNİN tamamlanması. Yardımcı sağlık personeline verilen acil farkının maaşının %50'si kadar arttırılması. İhtiyaç duyulan personelin %10'u kadar fazla personelin devamlı sistemde tutulması. En az bir dini bayram tatiline denk gelecek şekilde RESMİ İZİN kullanma hakkı tanınması. -Sarı alan takip, uzun takip, riskli hasta portföyü takip; PERFORMANS sistemi devam edecekse ayrı puanlamaya tabi tutulmalı. Düzgün triyajmış sarı hastası ile yeşil hastası aynı puana tabi olmamalı. Hem muayene süreleri hem adli riskleri hem emeği FARKLIDIR. 2 saat başından ayrılamadığım akut akciğer ödemi ile farenjit aynı puan. Saçmalık.
100
Cevapla
Erkan karagöz
Randevuyu 5 dakikada bire mi düşürecekler
14
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir