Medimagazin logo

Sağlık Bakanı: 112 acil sağlık personeli sayesinde kendimizi güvende hissediyoruz

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 112 Acil hizmetlerinin 25. Yılını kutladı. Yazılı açıklama yapan Bakan Koca, 112 acil sağlık hizmetlerinin 25 yıldaki gelişimini “Helikopter ambulanslarımız 2008’den bu yana 31 bin 900, uçak ambulanslarımız ise 2010’dan bu yana 13 bin 500 hasta taşımıştır” sözleri ile anlattı
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Sağlık Bakanı: 112 acil sağlık personeli sayesinde kendimizi güvende hissediyoruz
Fotoğraf: DHA
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

112 acil hizmetlerin 25. Yılı dolayısıyla yazılı açıklama yapan Bakan Koca 112’nin, yardım isteyen her vatandaşa bir telefon kadar yakın olmanın adı olduğunu belirterek “Hastane öncesi ilk yardım ve acil sağlık hizmetlerimizin yüz akı olmuş bir 112 ağına sahibiz. “ dedi.

Bakan Koca 112’yi Türkiye’nin hemen her noktasına ulaşabilen, yerine göre trafik engellerini aşan, yerine göre paletle dağı tırmanan, denizde dalgaları, havada sınırları aşan bir sistemden olarak niteleyerek  112 acil hizmetlerin tarihini şu sözlerle anlattı:

“Birinci Dünya Savaşı sırasında Osmanlı ordusunda Hilal-i Ahmer’in atlı arabalarıyla verilen acil sağlık hizmeti, 1950’li yılların İstanbul’undaki Beyoğlu cankurtaran merkeziyle kurumsallaşmaya adım atmıştır.

Ardından 80’li yılların Bakanlık gezici ambulanslarından Ankara, İstanbul ve İzmir’deki 077 Hızır Acil Servislerine uzanan bir gelişmeye şahit oluyoruz.

1994 yılında Sağlık Bakanlığı tarafından başlatılan “112 Acil Yardım ve Kurtarma Hizmetleri Projesi” ile bugünkü yapımızın temeli atılmıştır.

Çeyrek asrı devirdiğimiz bugün, 3 bine yakın 112 istasyonumuz, 5 bini aşkın ambulansımız ve 34 bini aşkın personelimizle vatandaşımıza kesintisiz hizmet sunuyoruz.”

“Fedakârca uğraş veriyoruz”

İhtiyaç anında ihtiyacı olan sağlık hizmetini en kaliteli şekilde vermenin çabası içinde olduklarını belirten Sağlık Bakanı Koca  sözlerini şöyle sürdürdü:

Hastanelerimizi, sağlık kuruluşlarımızı modernize ediyor ve iyi yetişmiş yetkin sağlık çalışanlarıyla buralara hayat veriyor, fedakârca uğraş veriyoruz. Ancak, sağlık sistemimizin bu cephesinden söz edecek değilim.

Bildiğiniz gibi, ilk yardım ve acil müdahale, zamanın insafına bırakılamamakta, mekân da fayda etmemektedir.

Birçok hayatın kurtulması, zamanla yarışmaya, hastayı en yetkin ellere, en kısa zamanda ulaştırmaya bağlıdır.

Bu yüzden hastane öncesi acil sağlık hizmetlerinin örgütlenmesi sağlık sistemimizin bir diğer önemli cephesini oluşturmaktadır.

Hastanelerde ambulans bulundurulmasıyla yürütülmeye çalışılan hastane öncesi sağlık hizmetinin ne denli kısıtlı kaldığı malumunuzdur.

Bugün geldiği noktada 112 acil sağlık hizmetlerimiz, hastane öncesi sağlık hizmetlerinde iftihar edeceğimiz bir örgütlenmenin sonucudur.

Acil durumdaki hastaya doğru yapılan ilk yardımın ve hızlı müdahalenin, ölümleri ve sakatlıkları engellemedeki rolü, bu sorumluluğu sağlık sistemlerinin vazgeçilmez bir alanı haline getirmiştir.

Güçlü bir sağlık sistemi, gerekli tanı ve tedaviyi yapacak sağlık kuruluşlarına sahip olmak kadar, riskleri öngörebilen, toplumun hastalanmasını engelleyecek tedbirleri alabilen, sağlıklı gelişmeyi, sağlıklı yaşlanmayı ve sağlıklı yaşamayı teşvik edebilen, ihtiyaç duyana ihtiyaç anında ulaşabilen bir sistemdir.

Hemen hemen tüm ülkeler imkanları ölçüsünde ambulans ile sağlık ekibini ihtiyaç alanına ulaştırma, yerinde ilk müdahale ve ileri tedavinin yapılabilmesi için sağlık kurumuna götürme yönünde çaba harcamaktadır.

Zamanın iyi yönetilmesi, iletişim ve koordinasyon problemlerinin aşılması ve doğru yere her zaman doğru ekibin sevk edilebilmesini sağlayacak şekilde uygun komuta merkezleri ile ambulans sistemleri desteklenmektedir.

Bazı küçük farklılıklarla da olsa gelişmiş dünyanın tümünde benzer sistemler oluşturulmuştur.

İstanbul Ankara ve İzmir illerindeki yerel yönetim tecrübeleri üzerine Sağlık Bakanlığının başlattığı 112 Acil Yardım ve Kurtarma Hizmetleri Projesi, il il yaygınlaştırılarak tüm ülkeyi kapsayan bir örgütlenme halini almıştır.

Yurt dışı örneklerinin incelenmesiyle de her geçen gün geliştirilerek günümüzde entegre bir hizmet ağına ulaşmıştır. “

"UMKE ekiplerimiz  insanlık adına pek çok canın kurtulmasına vesile olmuşlardır"

2002 yılında yayımlanan İlkyardım Yönetmeliği Acil Hizmetlerin standardizasyonu ve kalite gelişimi adına atılan önemli adım olduğunu belirten Bakan Koca 2003’te başlayan Sağlıkta Dönüşüm Programının önemli bir başlığının da Acil Sağlık Hizmetleri olduğunu kaydetti.

Bakan Koca sözlerini şöyle sürdürdü:

Acil eylem planı kapsamında 112 hizmetlerinin kuvvetlendirilmesi, acil sağlık hizmetlerinin vatandaş üzerindeki finansal engelleri kaldırılarak, erişilebilir hale getirilmesi gibi pek çok tedbir yürürlüğe sokulmuştur.

Henüz acısı taze olan 1999 Marmara Depreminden edindiğimiz tecrübe ile afetlere hazırlıklı olma yönünde önemi adımlar atılmıştır.  

Afetlere hazırlıklı olma yolunda tamamen gönüllülük esasına dayalı, dünyanın en geniş insan kaynağına sahip Ulusal Medikal Kurtarma (UMKE) ekipleri oluşturulmuştur. “

Şu anda 12 bin gönüllüden oluşan UMKE görevlisi olduğunu kaydeden Bakan Koca “UMKE ekiplerimiz sadece ülkemiz içindeki olaylarda değil, yurtdışındaki afetlere yetişerek önemli hizmetler sunmuşlar, insanlık adına pek çok canın kurtulmasına vesile olmuşlardır. “ dedi.

Dünyada ücretsiz hizmet veren tek hava ambulans hizmeti

Bakan Koca 112 Ambulanslarının hem sayısal açıdan hem de personel ve teknolojik açıdan kuvvetlendirildiğini belirterek şu ifadelere yer verdi:

“Ülkemizin her yerine vaktinde ulaşabilir olmayı hedefledik.

Bu amaçla coğrafi ve iklim engellerine meydan okuyan ambulans parkı oluşturduk, 4 çeker ve kar paletli ambulanslarımız ihtiyaç neredeyse oraya yetişmeye başladılar.

Karada hizmetin yeterli olmadığını görerek 2007 yılında deniz ambulanslarımızı, 2008 yılından itibaren helikopter ambulanslarımızı, 2010 yılından itibaren de uçak ambulanslarımızı hizmete soktuk.

Dünyada ücret istemeden, herhangi bir sigorta kurumundan ücret almadan vatandaşına hizmet veren tek hava ambulans hizmetinin bizde olduğunu söylüyoruz ve bununla da gurur duyuyoruz.

Geldiğimiz noktada 112 istasyon sayımız 2 bin 840, sadece 112 hizmetlerinde kullanılan ambulans sayımız ise 5 bin 469 olmuştur.

250 ambulansımıza kar paleti takılarak, 22 ambulansımız ise kar bıçaklı ve kar paletli olarak en ağır kış şartlarında vatandaşlarımıza ihtiyaçları halinde erişebilmektedir. “

Özellikle ağır trafik kazalarına hizmet vermek üzere 4 yaralı birden taşıyabilen 62 adet ambulansımız hizmet vermektedir.

91 adet yoğun bakım ve obez ambulansına ek olarak, 62 adet motosiklet ambulansımız sahada görev başındadır.  

6 adet deniz ambulansımız, 17 helikopter ambulansımız, 3 uçak ambulansımızla karadan, denizden, havadan vatandaşımızın hizmetine yetişiyoruz.

Kentlerde vakaya ulaşma süremizi 10 dakikanın altına indirdik, kırsalda ise ilk 30 dakikada çağrıldığımız yere büyük oranda ulaşıyoruz.

Bu yılın ilk 10 ayında kara ambulanslarımız 4 milyon 780 bin kişiye hizmet vermiştir.

Helikopter ambulanslarımız 2008’den bu yana 31 bin 900, uçak ambulanslarımız ise 2010’dan bu yana 13 bin 500 hasta taşımıştır.

 

 

112 acil
sağlık bakanı
ambulans
Yorum (1)
pratisyen
sağlıkçı memnun değil.saldırı ve hakaretten bıktık.
9
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir