Medimagazin logo

Tıp fakülteleri karmaşası... Fakülte var ama akademisyen yok!

ÖSYM verilerine göre, 10 tıp fakültesinde akademik kadro yetersiz. Bu fakültelerin 8’inde ise hiç akademisyen yer almıyor.
Kaynak: Cumhuriyet
Tıp fakülteleri karmaşası... Fakülte var ama akademisyen yok!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Üniversitelerin durumunu özetleyen bir tablo daha ÖSYM’nin verileriyle açığa çıktı. 2020 YKS tercih kılavuzunda yer alan bilgilere göre 8 tıp fakültesinde akademisyen kadrosu bulunmuyor. Bir fakültede yalnızca tek akademisyen yer alırken bir fakültede ise 4 akademisyen bulunuyor.

BirGün'den Mustafa Kömüş'ün haberine göre 80’i devlet 31’i vakıf üniversitesine bağlı olmak üzere tercih yapılabilen 111 tıp fakültesinin 10’unda yeterli akademik kadro yok. Bu fakültelere 2020 YKS’de 550 öğrenci yerleşti. ÖSYM verilerine göre bu fakülteler ile akademisyen ve yerleşen öğrenci sayıları şöyle:

- Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Tıp Fakültesi: Akademisyen 1; öğrenci 30

- Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi: Akademisyen 0; öğrenci 40

- Kırklareli Üniversitesi Tıp Fakültesi: Akademisyen 0; öğrenci 30

- Malatya Turgut Özal Üniversitesi Tıp Fakültesi: Akademisyen 0; öğrenci 80

- Sağlık Bilimleri Üniversitesi Trabzon Tıp Fakültesi: Akademisyen 0; öğrenci 60

- Sağlık Bilimleri Üniversitesi Erzurum Tıp Fakültesi: Akademisyen 0; öğrenci 60

- Sağlık Bilimleri Üniversitesi İzmir Tıp Fakültesi: Akademisyen 0; öğrenci 60

- Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bursa Tıp Fakültesi: Akademisyen 0; öğrenci 60

- Sağlık Bilimleri Üniversitesi Adana Tıp Fakültesi: Akademisyen 0; öğrenci 60

- Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hamidiye Uluslararası Tıp Fakültesi: Akademisyen 4; öğrenci 70


Tıp fakültesini tercih durumu ve gelecek


Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konsey Üyesi Dr. Samet Mengüç tıp fakültelerinin sayılarının fazla olduğuna dikkat çekti. Mengüç şunları söyledi: “Bu kadar fazla tıp fakültesi açılmasının hiçbir bilimsel karşılığı yok. Tıp fakültesinin bir altyapısı, laboratuvarları, akademik yeterliliği olmalı. Ancak açalım bir bina, verelim ilanı, alalım öğrenciyi şeklinde yürütüldüğü için süreç tabi ki nitelik de düşüyor. Zaten bir vakıf açan yanına bir de tıp fakültesi konduruyor. Bu tabii ki iktidarın ekonomik ve politik kaygılarından yapılıyor. İnsanlara gösteriş yapmak için her yere okul açıyorlar, tıp fakültesi açıyorlar. Nitelik yerine nicel kaygılar güdüyorlar. Böyle olunca da sağlık hizmetinde aksamalar yaşanmaya başlıyor. Yurttaşlar gittikleri hastaneden, doktordan aldıkları hizmetten memnun kalmıyor, güven duymuyor. Böylece daha fazla hastaneye gitmeye daha fazla doktora görünmeye ihtiyaç duyuyorlar. Böylece sağlık hizmeti üzerine kurulan ekonomik çarkın istedikleri gibi dönmesini de sağlıyorlar.”

turk tabipleri birligi
tip fakulteleri
yeterli akademik kadro yok
yks
Yorum (4)
Aykut Soyer
Nüfusu belli bir rakamın altında olan Tıp fakülteleri kapanarak. O tıp fakültelerine alınan öğrenci ve akademisyenler öğrenim gördükleri fakültelere devredilmelidir. Bu şekilde öğrenci öğrenim kalitesi artar. Başka türlü çok değil 10 sene sonra kendinizi emanet edemeyeceğiniz Dr. lar yetişir.
32
Cevapla
Mustafa Kara
Diş Hekimliği Fakultelerinde durum dahada vahim
6
Cevapla
Ozge
Desenize işsizlik sizi de bekliyor.. yalnız bu uygulamalar yanlıştır türkiye'nin yeni tıp fakültelerine ihtiyacı yok türkiyenin ekonomik olarak sürdürülebilir bir sağlık politikalarına ihtiyacı var.. yalnız bu sistem hastaları ekonomik olarak etkilerken sağlık profesyonelleri için daha fazla mesai demek.
5
Cevapla
bedrettin alyamaç
inanırmısınız geçenlerde bir yeni mezun doktor kardeşimize diabet hangi organın hastalığıdır dedim inanın cevap alamadım....akademisyensiz yetişirse sonuç budur derhal bu öğrencilerin akadermisyenleri bol olan yere transferi gerekir yoksa durum feci...........
13
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir