Medimagazin logo

5. Yenidoğan Hemşireliği Sempozyumu

İnönü Üniversitesi'nde ''5. Yenidoğan Hemşireliği Sempozyumu'' düzenlendi.
5. Yenidoğan Hemşireliği Sempozyumu
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

İnönü Üniversitesi Sağlık Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Behice Erci, İnönü Üniversitesi Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada, 2010 yılı verilerine göre Türkiye'deki bebek ölüm düzeyinin binde 10'a inmiş durumda olduğunu söyledi.
    

Bebek ölümlerinin yüzde 60 kadarını yenidoğan ölümlerinin oluşturduğuna dikkati çeken Erci, şunları kaydetti:
    

''Yenidoğan ölümlerinde en önemli payı doğuma bağlı sakatlıklar oluşturmaktadır. Tabii ki bebek ölümlerinde birçok faktör vardır. Bunların önlenmesi çok mümkün belki ama yenidoğan ölümlerinde anomallerin (sakatlıkların) önlenmesi bu kadar da mümkün görünmemektedir. Gelecekte belki bizim toplumumuzda da önemli bir sağlık sorunu olarak yenidoğan ölümleri yerini koruyacaktır. Bu nedenle de yenidoğan ölümleri gerek sağlık bilimleri açısından gerekse hemşirelik bilimi açısından son derece önemlidir.''
    

Neonatoloji Hemşireliği Derneği Başkanı Döne Eroğlu da derneğin amaçlarına ve faaliyetlerine değindi. Nitelikli hemşire yetiştirmenin, basamak ve tedavi hizmetlerinde çalışan hemşireleri eğitmenin hedefleri arasında bulunduğunu anlatan Eroğlu, ''Yenidoğan hemşireleri alanında araştırmalar yapılması, yapılan araştırmaların desteklenmesi, bakım ve tedavi uygulama standartlarının oluşturulması ve geliştirilmesi, oluşturulan bu standartların kullanılması ve geliştirilmesi diğer amaçlarımız'' dedi.
    

Ebeveyn eğitiminin derneğin amaçları arasında bulunduğunu ifade eden Eroğlu, ''Yenidoğan hemşirelerinin stresle baş etmesi konusunda desteklenmesi hedefimiz. Yenidoğan hemşirelerinin özelliklerini ortaya çıkarmak ve haklarını korumak istiyoruz'' diye konuştu.
    

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Neonatoloji Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ebru Ergenekon ise yenidoğan hemşiresini adeta çelikten sinirleri olan, hiç paniğe kapılmayan, acil girişimleri çok büyük bir başarı ve sükunetle gerçekleştirebilen kişi olarak tanımladı.
    

Yenidoğan hemşiresinin Türkiye'de adeta solunum terapisti gibi çalıştığını anlatan Ergenekon, ''Sağlık sistemimizde başkaları tarafından doldurulmuş olması gereken boşlukları da yenidoğan hemşireleri dolduruyor. Çok büyük bir iş yükünün altında kalıyorlar. Yenidoğan hemşiresinin rolünü tam kavrayamamış kişiler, aileler, ya da sağlık personeli gibi kişilerin şişkin egoları ile de baş etmek zorunda kalabiliyor yenidoğan hemşiresi. Bu her kesimde, her yerde karşımıza çıkabiliyor'' ifadelerini kullandı.
    

Dünyadan yenidoğan hemşireliği uygulamalarıyla ilgili bilgiler veren Ergenekon, bu konuda en kötü durumun Afganistan'da yaşandığını ifade ederek, ''Bebek ölüm hızı çok yüksek. Büyük olasılıkla tümü kaydedilmiyor. Eğitimli hemşire sayısı çok az ve daha çok erkek hemşire egemen. Kadınlar tüm hemşirelerin yüzde 20'sini oluşturuyor'' dedi.
    

Yenidoğan hemşireliği konusunda iyi bir örnek olabilecek olan İngiltere'deki uygulamalara işaret eden Ebru Ergenekon, İngiltere'de yalnızca yenidoğan hemşiresinin sayısını artırmanın yeterli görülmediğini, aynı zamanda alınan eğitimi de daha nitelikli kılmak istendiğini anlattı.
    

Birçok üniversitenin sağlık yüksek okulu akademisyenleri ile öğrencilerinin katıldığı sempozyumda, yenidoğan hemşireliği ve sorunları ele alındı.

5.
yenidoğan
hemşireliği
sempozyumu
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir