Medimagazin logo

Hemşirelik Haftası’nda ‘Hemşirelikte Dayanıklılık’ konuşuldu

Dokuz Eylül Üniversitesi’nde Hemşirelik Haftası; Hemşirelik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Samiye Mete ve DEÜ Hastanesi Hemşirelik Hizmetleri Müdürü Yüksek Hemşire Saliha Özdöker’in ev sahipliğinde düzenlenen törenle kutlandı.
Hemşirelik Haftası’nda ‘Hemşirelikte Dayanıklılık’ konuşuldu
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

İZMİR-Tıp Fakültesi Kurucu Öğretim Üyeleri Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinlikte, son yıllarda hemşirelerin artan iş yükü ile birlikte hemşire açığının da giderek fazlalaşması sorunu öne çıkarken, Dekan Prof. Dr. Samiye Mete açılış konuşmasında, bu yıl sorunlardan çok çözüm önerileri üzerinde konuşacaklarını belirtti, sürekli gelişen dünyada yeniliklere açık bir vizyonla, güçlü hizmet anlayışı ile hareket ettiklerini ifade etti. 
Dekan Mete, Uluslararası Hemşireler Birliği’nin bu yılki temasının ‘Hemşirelikteki dayanıklılık’ olduğunu, bu temanın da hemşirelerin güçlü, her türlü zorlukla baş edebilecek kadar güçlenmeleri gerektiği üzerinde toplandığını ifade ederek, “Uzun yıllardır meslekteyim. Hemşirelik Haftaları’nda hep sorun konuştuk. Sorunlarımız her geçen yıl katlanıyor. Ama biz artık bu sorunların çözümlerini konuşmak istiyoruz” dedi. 
Türk Hemşireler Derneği İzmir Şubesi Başkanı Fatma Vural da, hemşirelerin sağlık sektöründe önemli bir güç olduğuna vurgu yaptı, tüm meslektaşlar olarak bu gücün daima farkında olarak hizmet vereceklerini ifade etti. 

 DEÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün konuşmasında 34 yaşındaki Dokuz Eylül Üniversitesi’nin 14 fakülte, 10 enstitü, 10 yüksekokul, bir konservatuvar, bir hastane, İBG İzmir gibi büyük bir biyomedikal ARGE Merkezi, 72 bin öğrencisi, 8 bine yakın çalışanı ile Türkiye’nin gururu bir kurum olduğunu ifade ederek, “Sizler de böyle büyük bir kurumda olmaktan gurur duymalısınız. Ben her zaman üniversitemizin 6 temel özelliğinden bahsederim. Bunlardan birisi Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi’nin mükemmelliğidir. Tabii ki sorunlar var. Bin yatağa 1000 hemşire olması gerekirken, ortalama 700 hemşire ile çalışıyoruz. 300 hemşirelik eksiği sizler kompanze ediyorsunuz. Ben tüm hemşirelerimize gönülden teşekkür ediyorum. Her zaman belirttiğim gibi hizmet anlayışınızda Akıl, Bilim ve Vicdanınızı (A,B,V) öne çıkararak hareket edeceğinize inanıyor, Hemşirelik Haftası’nı kutluyorum” dedi. 

DEÜ Hastanesi Başhekim Yardımcısı Prof. Dr. Ersin Aksay, Batılı toplumlarda 1000 kişi başına 10,5 hemşire düşerken, ülkemizde bu oranın 1,5 olduğunu ifade etti. 2013 yılı Sağlık Bakanlığı verilerine göre ülkemizde 140 bin hemşire olmasına karşın bunların sadece yüzde 15’inin üniversite hastanelerinde görev yaptığına dikkat çekerek şöyle konuştu: “Bir insanın en temel hakkı yaşam ve sağlık. Hemşirelerimiz de bu hakkın korunması için var güçleri ile çalışmaktalar. Bu hakların korunmasındaki emeklerinin basit bir teşekkürle yerine konması mümkün değil. Hastanemizde hemşire azlığı nedeniyle sıkıntılarımız var. Örneğin 2-3 yıldır açılamayan yoğun bakımlarımız mevcut ve bazı servisler ile yoğun bakımlarda da yataklarımızın bazıları kapalı. Hemşire başına düşen hasta sayısı oldukça fazla. Bu yoğunlukla ve özveri ile çalışan hemşirelerimize minnetlerimizi sunuyoruz” dedi. 

DEÜ Hastanesi Hemşirelik Hizmetleri Müdür Yardımcısı Zerrin Ataman, “Her geçen yıl zorlaşan çalışma şartlarına, yoğun iş temposuna, şiddete maruz kalmalarına rağmen özverili, disiplinli, sabırlı hoş görülü tutumları ile hemşireler, sağlık ekibinin temel taşlarından olmaya devam edecektir. Görevlerini en iyi şekilde yerine getiren bütün meslektaşlarıma teşekkür ediyor, 12 Mayıs Hemşirelik Haftası’nı kutluyorum” diye konuştu.

Hemşirelik Fakültesi Halk Oyunları ekibinin gösteri sunduğu törende, Bilimsel çalışmaları ile ödül alan akademik personele teşekkür belgesi, DEÜ Hastanesi’nden emekli olan hemşirelere de plaket verildi. 
Daha sonra  “Değişen Değerler Işığında; Hemşirelikte Sosyalizasyon Süreci” konulu konferans Hemşirelik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Samiye Mete’nin yönlendiriciliğinde yapıldı. Araştırma Görevlileri İsa Çelik (Meslekte 1,5 yıl), Burcu Aksoy (Meslekte 8 yıl), Hemşire Özlem Sultan Dernek (Meslekte 9 yıl), Hemşire Aysun Ünal (Meslekte 20 yıl), yıllar içinde yaşadıkları mesleki deneyimlerini, karşılaştıkları sorunları paylaştı, çözüm önerilerini değerlendirdi, çeşitli katılımcıların sorularını yanıtlayarak önerilerde bulundu.  


 

hemşirelik haftası
dokuz eylül üniversitesi
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir