Medimagazin logo

Sağlığı tehdit eden unsurlar küreselleşiyor

Kocaeli Üniversitesi Sağlık Hizmetler Meslek Yüksekokulu'nda dün "Tek Sağlık Olmadan Sağlıklı Dünya Mümkün müdür?" adlı bir etkinlik düzenlendi.
Sağlığı tehdit eden unsurlar küreselleşiyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Konuşmacı olarak Kocaeli Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Rüştü Taştan'ın katıldığı etkinlikte "Tek Sağlık" konusu hakkında bilgilendirme yapıldı.

Önleyici ve koruyucu sağlık hizmetlerinde toplumsal farkındalığı ve mesleklerarası işbirliğini arttırmayı amaçlayan 3 Kasım Dünya Tek Sağlık Günü sebebiyle düzenlenen konferansta, Yrd. Doç. Dr. Rüştü Taştan, bugün ile ilgili olarak dünyada 144, Avrupa da ise 20 etkinliğin düzenlendiğini, ülkemizde ise 'Tek Sağlık Günü' ile ilgili yapılan tek etkinliğin üniversitemizde gerçekleştirildiğini söyledi.

Yrd. Doç. Dr. Taştan, Tek Sağlık Günü'nün amacına yönelik, "Gelişmekte olan sağlık problemlerine tek sağlık yöneliyle yaklaşmak, küresel ölçekte etkileri süren iklim değişikliği ve enfeksiyon salgınlarına yönelik çözümler üretmek, farkındalık oluşturmak ve ilham verici projelerin oluşmasını sağlamak" olarak tanımladı. Yrd. Doç. Dr. Taştan, konferansında tek sağlığın tanımı, tarihçesi, ilgilendiği alanlar ve önemine ilişkin bir sunum gerçekleştirdi.

 

 

 

Etkinliğin ardından Radyo K.İ. muhabiri Derya Özel'e açıklamalarda bulunan Yrd. Doç. Dr. Rüştü Taştan, tek sağlığın tarihçesi hakkında bilgiler vererek "Tek sağlık kimilerine göre 100-175 yıl önce tanımlanmış ancak tarihini Hipokrat'a kadar götürenler var. Uluslararası yayınlarda ve dünyanın gelişmiş üniversitelerinde tek sağlığın tarihçesi 2006 yılında yapılan uluslararası toplantıya dayanmaktadır ve tek sağlık 2014 yılında yapılan uluslararası toplantıyı da kapsamaktadır. O günden bugüne tek sağlık hakkında dünyanın değişik üniversitelerinde ve değişik ülkelerinde sürekli gelişen konferans ve sempozyumlar düzenlenmiştir" dedi.

Konuşmasının devamında tek sağlık kavramının tanımını yapan Yrd. Doç. Dr. Taştan, "Ülkemizde yeni kullanılan bir kavramdır. Türkçe literatüre bakarsak 10 yıllık bir geçmişi vardır. Tek sağlık, insan, hayvan ve çevre sağlığı üzerinde yerel, ulusal ve uluslararası düzeyde bilim insanlarının işbirliği içerisinde çalışması, bilgi ve deneyim paylaşması, bir ortak çabadır. Sağlık içerisinde ortak düşünce felsefesidir de denilebilir" ifadelerini kullandı.

Tek sağlık konusunda Türkiye'de yapılan çalışmalara da değinen Yrd. Doç. Dr. Taştan, "Bu kavram yeni bir kavram olduğu için bireysel anlamda yapılan çalışmalar var ancak kurumsal anlamda herhangi bir gelişme yok. Geçen yıl ülkemizde Zoonozlar konferansı düzenlenmişti ancak bu konu işlenmemişti. 2014 yılında İzmir veteriner hekimleri odası tarafından Tek Sağlık Süt ve Süt Ürünleri Çalıştayı düzenlenmişti. Kurumsal bir toplantıydı bu. Samsun'da geçen yıl bir hocamız tek sağlık hakkında konferans vermişti. Yani Türkiye'de tek sağlık konusunda çalışmalar oldukça az" dedi.

Kocaeli Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Rüştü Taştan, sağlık hizmetlerinin küreselleşmesiyle birlikte sağlığı tehdit eden unsurların da küreselleştiğini sözlerine ekledi.

 

 

tek saglik
küresel sağlık
dr. rustu tastan
kocaeli üniversitesi sağlık hizmetler meslek yüksekokulu
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir