Medimagazin logo

Fizyoterapistler: Fizyoterapi uzaktan okunmaz!

Mersin'deki fizyoterapistler, YÖK'ün 'lisans tamamlama ve uzaktan eğitim' uygulamasını protesto ederek önlük çıkardılar.
Fizyoterapistler: Fizyoterapi uzaktan okunmaz!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Türkiye Fizyoterapistler Derneği Mersin Temsilciliği'ne üye bir grup fizyoterapist, Cumhuriyet Alanı'nda düzenledikleri eylemle, YÖK'ün bu alandaki uygulamalarını protesto ettiler. Atatürk Anıtı'na çelenk konulmasının ardından konuyla ilgili açıklama yapan Türkiye Fizyoterapistler Derneği Mersin Temsilcisi Fatma Kaçmaz, fizyoterapist olmak için üniversite giriş sınavlarından oldukça yüksek puanlar alınması gerektiğine dikkat çekerek, 4 yıllık eğitim süresince temel tıp derslerinin yanında, teorik ve pratik açıdan da kapsamlı bir eğitim verildiğini kaydetti. Kaçmaz, Türkiye'de 50 yıldır icra edilen bu mesleğin, ileri ki yıllarda gelişmiş dünya ülkelerindeki standartları yakalayacağı umut edilirken, YÖK'ün 'lisans tamamlama ve uzaktan eğitim' uygulaması ile dünyadaki uygulamalar ve bilimsel verilerin hiçe sayıldığını ileri sürdü. Kaçmaz, "Bu uygulama ile farklı alanlarda 2 yıllık önlisans eğitimi almış kişilere, sınavsız olarak fizyoterapi alanında lisans tamamlama hakkı tanınıp, fizyoterapist olma yolu açılmıştır. Ayrıca pratik eğitimin esas olduğu fizyoterapide, uzaktan eğitimle fizyoterapist yetiştirmek mantık dışı bir uygulamadır" dedi.


Bu durumun fizik tedavide eğitim kalitesini düşürdüğü gibi vatandaşların sağlığını da tehlikeye soktuğunu savunan Kaçmaz, "Bu yararlı değil, aksine zarar veren bir uygulamadır. Ülkemizde yeterli sayıda fizyoterapist mevcutken ve halihazırda ihtiyacın üstünde fizyoterapist yetiştiriyor olan üniversiteler bulunmasına rağmen, görülüyor ki, bu uygulama yüksek kapasite gerektiren ve pratik eğitimle kazanılan tecrübeye dönük. Bu meslek grubunun geleceğini tehlikeye atmaktan öteye gidemeyecektir. Sınava girmeden fizyoterapist olunuyorsa, üniversite seçme sınavı neden yapılıyor? Bir kısmı uzaktan eğitimle mezun olacak bu yetersiz fizyoterapistleri halkımız nasıl ayırt edebilecek?" diye konuştu.


Kaçmaz, sağlık mesleklerinin uzaktan değil pratik eğitimle kazanılan meslekler olduğunu vurgulayarak, sağlıkta kalitenin yükseltilmesinin esas olduğunu ifade etti.
Açıklamanın ardından alanda toplanan fizyoterapistler, uygulamayı, önlüklerini çıkarıp yere atarak protesto etti.

fizyoterapistler:
fizyoterapi
uzaktan
okunmaz!
Yorum (2)
Bartu
Neden itiraz ediyorsunuz anlamadım? Tıp eğitimi almadan FTR uzmanlığı ve reçete yazma, tedavi verme yetkisi talep ediyordunuz, şimdi halkın sağlığı mı tehlikeye gidi?
16
Cevapla
Üniversite mezunu
Bence ülkemizde üniversite okumanın bir önemi yok.Aöf Akşam kursları vs ile isteyen istediği mesleğe sahip olabilmeli.Mühendis Doktor Fizyoterapist Avukat.Yeterki Yök onay versin nasıl olsa eğitim işi çok kolay ülkemizde.1 milyon öğretmenli bir ülkede Oecd ortamalarımız yerlerde...
2
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir