Medimagazin logo

Fizyoterapistler mesleğini icra edemiyor!

Fizyoterapist Zekeriya Kalkan, Medimagazin’e yaptığı açıklamada, Türkiye’deki fizyoterapistlerin olumsuz sağlık politikaları nedeniyle ciddi sıkıntılar yaşayarak mesleklerini icra edememe noktasına geldiğini ifade etti.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Fizyoterapistler mesleğini  icra edemiyor!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

 Türkiye’de yaklaşık 10 bin fizyoterapistin, mesleğini icra etmek istediğini ancak olumsuz sağlık politikaları nedeniyle fizyoterapistlerin hem mesleklerini icra etme konusunda hem de istihdam alanında ciddi sıkıntılar yaşadığını belirten Fizyoterapist Zekeriya Kalkan, Medimagazin’e açıklamalarda bulundu.

    Kalkan, açıklamasında Kanun ve yönetmelikte yer alan hukuki düzenlemelere rağmen fizyoterapistlerin farklı branş hekimleri ile çalışamamakta ve fizyoterapi programını planlayamadıklarını belirtti.

 “ Dünyanın en saygın meslekleri arasında yer alan fizyoterapistlik mesleği maalesef ülkemizde yeterli değeri görmemekte ve sağlık politikaları nedeniyle suistimal edilmektedir.” diye konuşan Fizyoterapist Zekeriya Kalkan, dünyanın diğer ülkelerinde hastaların fizyoterapiste direkt ulaşıp tedavi görme imkanı varken, Türkiye’de bir hastanın fizyoterapiste  direkt ulaşmasının imkansız olduğunu kaydetti.

Tedaviler Fizyoterapist yetersizliğinden dolayı aksıyor

    1 Mayıs 2014 tarihinde yayımlanan genelge ile fizik tedavi kotasının düşürülerek onlarca fizyoterapistin işten çıkarıldığını belirten Kalkan,
“Türkiye’de fizik tedavi ihtiyacı olan binlerce hastanın tedavisinin, hastanelerdeki fizyoterapist yetersizliğinden dolayı aylarca aksayarak hastaların çok ciddi mağduriyetler yaşamasına sebep olmaktadır” diye konuştu.

  Kalkan, 6225 sayılı kanunun ek 13. Maddesinin b fıkrası ile ek 1/A sında yer alan madde de fizyoterapist tanımının yapıldığını belirterek, bu tanımlar doğrultusunda Türkiye’deki fizyoterapistler olarak, tanısı konmuş hastaların fizyoterapiye ihtiyacı olması halinde ilgili branş doktoru hastayı direkt fizyoterapiste gönderilebildiğini, Fizyoterapiste gelen tanısı konmuş hastaların fizyoterapi programı ile fizyoterapistler tarafından belirlendiğini ifade etti.

 Fizik tedavinin mimarı olan fizyoterapistlerin yaptıkları tedavilerin altına imza atmak ve tedavi   sorumluluğunu resmi olarak üstlenmek istediklerine de dikkat çeken Kalkan, Fizyoterapistlerin  farklı branş hekimleri ile yaptığı tedavi hizmetlerinin SGK tarafından faturalandırılmasını istediklerini kaydetti.

fizyoterapistler
mesleğini
icra
edemiyor!
Yorum (120)
gizem
Dile getirdiğiniz için teşekkürler
0
Cevapla
aydin sinal
Sayin Kalkanin aciklamalarina bir aciklama;"Dünyanin en saygin meslekleri arasinda yer alan.."Almanyada Fizyoterapisler saygin meslekler arasinda yer almazlar,normal bir calisan kadar sayginligi vardir yani bir Hastahane hemsiresinin sayginligini alamazlar.zaten alman halki arasindaki yaygin ismi"masajci"dir. "diger ülkelerde hastalarin fizyoterapise direk ulasip tedavi görme imkani"Almanyada böyle bir imkan yok , hastaligi teshis ve istenilen tedaviyi iceren doktor sevk kagidi olmadan fizyoterapistler hic bir sigortali hastayi kabul edip tedavi edemezler,ancak özel,parayi kendisi ödeyecek hastayi kabul ve tedavi ederler,bu durumda dogacak komplikasyondan kendileri sorumludurlar.Diger avrupa ülkelerindede aynidir.
0
Cevapla
ali
zekeriya bey sonuna kadar haklıdır... tesekkur edıyoruz
0
Cevapla
zeynep çelik
aydın sinal bey masör ve fizyoterapisti ayıramayacak kadar kültürlüsünüz.
0
Cevapla
Fzt
almanyadan bahseden sevgili hekim arkadaşım, diğer ülkelerin de böyle olduğunu söylemiş, İNGİLTERE ile ilgili de bilgi verebilir mi ?
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir