Medimagazin logo

Fizyoterapistler YÖK'ü protesto etti

Türkiye Fizyoterapistler Derneği, Ergoterapi Derneği ve Diyetisyenler Derneği üyeleri, Yükseköğrenim Kurulu Başkanlığı (YÖK) önünde 2 yıllık ön lisans mezunlarının 4 yıllık lisans bölümlerine sınavsız olarak alınmasını protesto etti.
Fizyoterapistler YÖK'ü protesto etti
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Türkiye Fizyoterapistler Derneği, Ergoterapi Derneği, Diyetisyenler Derneği, Konuşma ve Ses Uzmanları Derneği üyeleri, YÖK tarafından açıklanan lisans tamamlama eğitimi listesinde Fizyoterapi, Diyetisyenlik, Konuşma Bozuklukları ve Odyoloji ve Ergoterapi bölümlerinde okuyan iki yıllık ön lisans mezunlarının 4 yıllık lisans bölümlerine sınavsız olarak alınmasını protesto etti. YÖK önünde toplanan grup, "Lisans tamamlanmaz kazanılır", "Aklın ve bilimin kabul etmediği lisans tamamlamaya hayır" dövizleri açtı. Grup adına basın açıklaması yapan Türkiye Fizyoterapistler Derneği Başkanı Doç. Dr. Bülent Elbasan, "Yakın tarihte YÖK tarafından açıklanan lisans tamamlama eğitimi listesinde Fizyoterapi, Diyetisyenlik, Konuşma Bozuklukları ve Odyoloji ve Ergoterapi bölümleri bulunmaktadır. YÖK'ün bu kararı ile bu bölümlerde okuyan 2 yıllık ön lisans mezunları, 4 yıllık lisans bölümlerine sınavsız olarak alınmışlardır. Hatta bazı lisans bölümlerine ilgili ilgisiz tüm ön lisans programlarından sınavsız olarak açık öğretim fakültelerine 10 bin kişi alınmıştır. Bu durum sağlık mesleklerinde eğitim kalitesini düşüreceği gibi, haksız bir uygulamanın gündeme gelmesine neden olmuştur. Diğer taraftan derslerinin çok büyük bir kısmı pratik uygulamalardan oluşan bu bölümlerde uygulama eğitimi nerede ne zaman ve kimler tarafından verilecek. Bu uygulamaların Sağlık Bakanlığı hastanelerinde verileceği söyleniyor ancak bu alaylı bir iş değildir. Bu yanlışın telafisi çok ağır ve dönülmez bir skandal olduğuna inandığımız için böylesi bir uygulamaya asla izin vermeyeceğimizin de bilinmesini isteriz" diye konuştu.

Grup, yapılan basın açıklamasının ardından Dağlıca ve Iğdır'da şehit düşen asker ve polis memurları için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. Saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okuyan grup, YÖK'ün önünden olaysız bir şekilde ayrıldı.

fizyoterapistler
yök'ü
protesto
etti
Yorum (5)
MURAT ŞAHİN
Zamanında 3-4 hafta FTR rotayonu yapmış FTR uzmanlığı dışındakı diğer branşların orderını yapmak için itiraz etmemişlerdi. Ama gerçekten çok saçma bir uygulama. Dışardan okumayla fizyoterapist mi olunur? Bu yanlıştan hemen dönülmesi lazım. Bu yolu açanların yakınları kırık veya nörolojik rehabilitasyon için bu yeni çakma fizyoterapistlere götürüler mi? hiç sanmıyorum. Olan yine gariban halka olur.
1
Cevapla
merve a.
Niçin lisans tamamlama bölümlerinde tıp,eczacılık ve Diş hekimliği yok? Diyetisyenlik ve özellikle uygulamalı eğitimi yoğunlukta olan fizyoterapi varken? Bu bölümlerde verilen eğitimin kalitesi çok mu önemsiz? kayıt yaptırılsa yeter bi şekilde mezun olunur zaten mi zannediliyor? Sağlık Bakanlığına mesleğimi yaparken çektirdiği sıkıntılardan(uygulamadaki belirsizlikler ve haksız ücret dağılımları,fiziksel yorgunluklar) ayrıca öss de aldığım yüksek puandan (o puan için dersaneler vs.. okurkenki zorluklar) dolayı tazminat davası açsam gerçekten hiç abes olmaz...Gerçekten meslek branşlarında yaptığı bu haksızlıklar bitmiyo... Not:sakın yanlış anlaşılmasın hiç bir meslek branşının uzaktan eğitimle icra edilmesini kabul edecek kadar gözüm dönmedi.. sadece Sağlık bakanlığının artık 'DOKTOR BAKANLIĞI' ayrıcalığından sıyrılıp, özellikle 4 yıllık lisans mezunlarının aldığı eğitime saygı duymasını ve sağlık sistemi içine bizleri gerektiği gibi yerleştirmesini istiyorum artık bıkkınlık geldi ya doktorsun ya hiçbirşey sin anlamına gelen uygulamalardan!!!!...
1
Cevapla
uzm dr
Mesleki yeterliliği, mühürlü kağıttan ibaret gören sahaya yabancı, ehil olmayan kişilerin kararıdır bu. Ellerinden gelse biz doktorların da böyle muadillerini üretmeye çalışırlar. Benzerlerini yabancı doktorlar (bizden daha üçüncü dünya ülkelerinden gelen, eğitim ve nitelik olarak eksik) için yaşadık.
1
Cevapla
UMUT
Bırakın artık şu doktor düşmanlığını.Kendi özlük haklarınızı ararken bile doktora sataşmadan yapamıyorsunuz. Ne kuyruk acınız var anlamadım arkadaş. 6 harfli bir 'doktor' ünvanını alabilmek için gece gündüz demeden çalışan, gençliğini feda eden insanlarla kendinizi kıyaslamayın bile. Eğer özlük haklarınızı savunacaksanız efendi gibi savunun uzanamadığınız ciğere mındar demeden yani.
0
Cevapla
Merve A.
Buradaki tek tepki Sağlık Bakanlığınadır... Hiç bir meslek grubunun üstüne almasına gerek yok zaten yazımın son kısmında bunu belirtmiştim. Sonuçta her branş kendine özeldir ve kıyaslanamaz. Herkes sağlık bakanlığının bir çalışanı sonuçta fark yok... Sağlık Bakanlığıyla uygulamada uyuşmazlıklar yaşayan tek meslek grubu biz değiliz elbet.. Bunu Recep Akdağ zamanında çok gördük. Önemli olan gerektiğinde hakkı haklıya vermek.. Ve doğruları kompleksten uzak telaffuz edebilmek, koşullar ne olursa olsun..
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir