Medimagazin logo

Kamudaki yeni yönetim şekli fizyoterapistleri de memnun etmedi

Kamu Hastanelerinde yapılan yeni yönetimsel düzenlemelerin ardından pek çok hastanede fizyoterapistler Bakım Hizmetleri Müdürlüklerine bazılarında ise Başhekimliklere bağlandı.
Kamudaki yeni yönetim şekli fizyoterapistleri de memnun etmedi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol


Türkiye Fizyoterapistler Derneği Başkanı Bülent Elbasan, “Kamu hastanelerinde çalışan meslektaşlarımızın her gün şikayet alıyoruz. Bakım Müdürü olarak atanan ve bu konuda bir tasarrufları olmayan hemşire arkadaşlarımızın birbirinden farklı meslekleri bilmeleri ve bu hizmetleri tek başlarına koordine etmeleri imkânsızdır. Bu yönetim şekliyle hekimlerin idaresi kendi meslektaşlarınca idare edilirken, eczacı, psikolog, fizyoterapist, diyetisyen gibi lisans mezunları ile teknisyen ve teknikerlerin idaresi genel olarak Hemşire olan Bakım Müdürlerine bırakılmıştır” dedi.

Elbasan sözlerine şu şekilde devam etti: Fizyoterapistlerin gerek yataklı gerekse ayaktan hasta kabulünde sundukları hizmetler hekimlerin yönlendirmesini takiben başlamakta ve tıbbi hizmetler kapsamına girmektedir. Fizyoterapistlerin icra ettikleri faaliyetler ve yöntemlerin gerek içerik gerekse hastaların akut, subakut ve kronik dönemlerde kullanılmaları sebebiyle Bakım Hizmetleri sınıfında değerlendirilmeleri son derece yanlıştır. Fizyoterapistler hekimlerle son derece yakın ve süreğen işbirliği içinde çalışmaları sebebiyle daha önceki uygulamalarda bulundukları hastanelerde idari yönden Başhekim yada Başhekim Yardımcılarına bağlı olarak çalışmışlardır.
Kamu Hastaneleri Birliği Yönergesinde Madde:17 /1 ‘Teşhis, tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerinin aksatılmadan yürütülmesini sağlamak’ belirtildiği gibi Başhekim’in görevleri kapsamındadır. denilmektedir. Halen bazı hastanelerde aynı uygulama sürerken bazı hastanelerde idari yönden “Sağlık Bakım hizmetleri”ne bağlanması söz konusudur. Sağlık Bakım Hizmetleri müdürünün fizyoterapistler tarafından sunulan hizmetleri sağlıklı şekilde yönetmesi ve etkin hizmet sunumu sağlaması teknik yönden imkansızdır. Bu uygulamalarda etkin hizmet sunumunu hedefleyen standartların geliştirilmesine ihtiyaç bulunduğu net olarak görülmektedir.  

Bunun dışında fizyoterapistlerin verilen farklı hizmet türlerine, bu hizmetlerdeki iş yükü dağılımı ve hasta kapasitelerini en uygun şekilde bilen kendi meslektaşları tarafından idare edilmeleri en sağlıklı sonucu doğuracaktır. Yapılacak düzenlemelerde hizmet kalitesinin artışı ve ulaşılabilirliğin sağlanması bakımından belirli sayıda fizyoterapistin bulunduğu kurumlarda Sorumlu/Koordinatör/Başfizyoterapistlik kavramını geliştirmesi ve idari yönden sorumluluğun bu kişiye verilmesi en doğru yaklaşım olacaktır.

 

kamudaki
yeni
yönetim
şekli
fizyoterapistleri
de
memnun
etmedi
Yorum (37)
hbö
gelen gideni aratır.
0
Cevapla
k ATAKOĞLU
KHB'nin çağın gereklerini yansıtmaktan uzak Hastane yönetimi anlayışını savunacak değilim ama Fizyoterapist konusu çok hamasi yorumlanmış."Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürünün fizyoterapistler tarafından sunulan hizmetleri sağlıklı şekilde yönetmesi ve etkin hizmet sunumu sağlaması teknik yönden imkansızdır" cümlesi gibi... (Allah allah böyle anlaşılmaz, teknik düzeyi çok yüksek, yönetilemez ne yapıyor olabilirler ki bu fizyoterapistler)... Keza Biz bakım değil, tıbbi hizmetiz cümlesi gibi.. (Hemşire ilaç tedavisi yapıyor, tıbbi değil mi?)... Devlet hastanelerinde İki, üç fizyoterapist anca var, biri baş olsun gibi... Bizi doktor yönetsin, sadece o yönetsin gibi...Hastanelerde Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürlüklerinde, belki de sistem kurucu olarak, yokedilen Başhemşireliklere yönelik tepkileri azaltmak için şimdilik Hemşireler var, yarın olmayabilirler. Aynı Bakım Hizmetleri Müdürlüğü noktasında yarın birgün bir fizyoterapist de orada oturuyor olabilir. O zaman da bizim ne işimiz var bakım hizmetlerinde diyebilecek misiniz, merak ediyorum. Yoka tüm "teknik" itirazınız, olmaz'lanmanız, sadece ve sadece Hemşire kimliğine mi, göreceğiz o zaman mesleki ilkelerinizi? Saygılarımla,
0
Cevapla
zekeriya
sorun tabanda değil,tavanda!!!
0
Cevapla
Tarık Demirok
Derneğimizin haklı itirazına destek vermekteyim. Çünkü hastalık ve özür durumunun her aşamasında çalışan fizyoterapistleri ve psikologlar, eczacılar gibi diğer meslek gruplarını bakım hizmetlerine sığdırmak hem bu mesleklerin sağlıklı biçimde çalışmasını etkileyecek hem de hastalara sunulan hizmet kalitesini düşürecektir.
0
Cevapla
Özlem Sonkal
10gün boyunca 45er dk.dan tedavi alan hastamı dr 10dk bile muayene etmiyor,benim yürüttüğüm felç hastasının performansını o alıyor,BİZ FİZYOTERAPİSTLER DE PERFORMANS İSTİYORUZ emek hırsızlığı yapılmasın artık..
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir