Medimagazin logo

Dünya Sağlık Örgütü, 2020 yılını ‘Hemşire ve Ebe Yılı’ ilan etti

2020, Modern hemşirelik ve hastane sanitasyonu ilkelerini kuran Florence Nightingale'nin doğumunun 200’üncü yılı olması nedeniyle ‘Hemşire ve Ebe Yılı’ ilan edildi
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Dünya Sağlık Örgütü, 2020 yılını ‘Hemşire ve Ebe Yılı’ ilan etti
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Dünya Sağlık Örgütü, Florence Nightingale'in hemşirelik alanına yaptığı katkılardan ve doğumunun 200'üncü yılı olması nedeniyle 2020 yılını 'Hemşire ve Ebe Yılı' ilan etti.

DSÖ, yaptığı açıklamasında "Bugün pek çok kişi, hemşireliği, Nightingale'nin zamanında olduğu gibi, öğrenilebilen dar bir dizi beceri olarak düşünüyor. Aslında üniversiteden mezun olan hemşirelerin birçoğunun doktora düzeyinde çalışmaları mevcut. Doktorlar gibi hemşireler de neonatoloji, kardiyoloji ve Kaza ve Acil Durum gibi sayısız klinik alanda uzmanlaşmıştır." ifadelerine yer verdi.

DSÖ'ye göre 2020 ve sonrasında hemşireler, hem akut hem de kronik bakımda doktorlara geleneksel olarak ayrılmış artan sayıda görev yapacaklar. Şu an, Amerika'daki hastalara verilen anesteziklerin yaklaşık üçte ikisi sertifikalı hemşire anestezistleri tarafından uygulanmaktadır. İngiltere'de ise uzman hemşireler bazı tip karın, ortopedik ve kalp cerrahisi yapmaktadır. Afrika'nın bazı bölgelerinde de hemşireler acil sezaryen yapmak için eğitiliyor ve sonuçlar doktorlar tarafından elde edilenlerle karşılaştırılabilir.

Hemşireliğin değişen yüzü

Çeşitli mesleklerden gelen insanlara güven konusunda yapılan araştırmalarda hemşireler her zaman üst sıralarda yer alırlar. Bu durumu akademisyen Brian Dolan'ın, “insanlar doktora bakarlar, ama gözlerine bir hemşire bakarlar.” Diyerek ifade ediyor.

Hindistan, Almanya ve Portekiz gibi çeşitli ülkelerde hemşireler hala büyük ölçüde doktor kölesi olarak görülüyor ve hatta yaygın rahatsızlıkları teşhis edemiyor veya ilaç yazamıyorlar.

Önümüzdeki on yılda hemşire sıkıntısı, tüm dünyada ulusal sağlık sistemlerinin karşılaşacağı en büyük sorun olacak. 2030'a gelindiğinde dünya, bugün sayılarının üçte biri olan 7,6 milyon hemşireden az olacak.

Bu geleceği değiştirmek için daha fazla insanı hemşireliğe çekme ve eğitimli hemşirelerin mesleği terk etmelerini engelleme çabaları hızlandırılacak. Ülkeler, hemşireleri yurtdışından çekmek veya çoğunlukla sağlık hizmetlerinin zaten hemşire kıtlığı tarafından sakat bırakıldığı yoksul yerlerden almak yerine, yerel olarak işe almaya odaklanacaktır. Ulusal medya hemşirelik profilini yükseltmeyi hedefleyecektir.

2018'de başlayan küresel bir kampanyayla daha fazla hastane, hemşireler için mesleki gelişim ve liderlik programları oluşturacak. Hemşireler için işlerini daha yönetilebilir hale getirmek ve tükenmişliği azaltmak için teknoloji devreye girecek. Örneğin algoritmalar, koğuş geçişleri için en uygun güzergahları haritalamak için kullanılacaktır.

Aynı zamanda, teşhis sistemleri ve cerrahi robotlar ilerledikçe, hemşirelik, makinelerin insanların yerini almayacağı sağlık mesleğinin tek yönü olabilir.

Florence Nightingale kimdir?

İlk hemşirelik okulunu 1860 yılında Londra'daki bir hastanede kuran ve yaklaşık 200 kitap ve makale yazan Nightingale, İstatistiki Infographics'teki öncü çalışmaları nedeniyle Kraliyet İstatistik Topluluğuna kabul edilen ilk kadındı. Kırım savaşında İngiliz askerlerine yönelirken, daha fazla askerin enfeksiyonlardan öldüğünü göstermek için pasta grafiğinin bir çeşitlemesini kullanarak “Doğudaki Ordudaki Ölüm Nedenleri Nedenleri Şeması” başlıklı hastane sanitasyonu davasını yürüttü. Grafiği, “kelime geçirmez kulakları aracılığıyla halkın beynine iletemediğimiz şeyleri Gözlerden etkilemek için” çizdi. Coxcomb diyagramı olarak bilinen şeyde, turtanın her dilimi aynı açısal genişliğe ve belirli bir kategorideki miktarı (ölü erkeklerin sayısı gibi) temsil eden bir alana sahiptir.

hemsire
nightingale
doktor
neonatoloji
kardiyoloji
ebe
Yorum (1)
mustafa kaya
Sağlık sisteminin bel kemiği..
32
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir