Medimagazin logo

Sağlık çalışanlarının yüzde 80'i pandemide kendilerine değer verilmediğini düşünüyor!

Türkiye Kamu-Sen ve Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, Kovid-19 salgını döneminde sağlık çalışanlarının yüzde 54'ünün emeklerinin karşılığının verilmediğini düşündüğünü söyledi.
Sağlık çalışanlarının yüzde 80'i pandemide kendilerine değer verilmediğini düşünüyor!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

ANKARA-Sağlık Bakanlığının önünde yaptığı basın açıklamasında, "Pandemi Dönemi Sağlık Çalışanları Araştırması'nın" sonuçlarını paylaşan Kahveci, sağlık çalışanlarının, Kovid-19 salgını döneminde kahramanca bir mücadeleyle destan yazdıklarını ancak bu dönemde çalışma şartlarının iyileştirilmesi, mali ve özlük haklarındaki kayıpların giderilmesine ilişkin beklentilerinin giderilmediğini ifade etti.  

Kovid-19 salgınında, geçen bir yılda sağlık çalışanlarının yaşadıklarına ilişkin bağımsız bir araştırma şirketine yaptırdıkları çalışmayı Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya ileteceklerini belirten Kahveci, araştırmaya 4 bin 44 sağlık çalışanının katıldığını aktardı.

Araştırmada öne çıkan başlıkları aktaran Kahveci, şu verileri paylaştı:

"Sağlık çalışanlarının yüzde 79'u pandemi dönemi boyunca kendilerine gereken değerin verilmediğini, sadece yüzde 17'si yöneticilerin kendi sorunları ile gerektiği gibi ilgilendiğini düşünmektedir. Yüzde 92'si aldıkları maaş ve döner sermayelerin yeterli olmadığını belirtmektedir. Yüzde 22'si pandemi döneminde gelir kaybı yaşadıklarını söylemiştir. Yine bu dönemde çalışanların yüzde 54'ü emeklerinin karşılığının verilmediğini düşünmektedir. Yüzde 70'i geleceğe dair kendini güvende hissetmemektedir. Yüzde 43'ü çalışma şartlarının fiziksel ve psikolojik olarak hiç sağlıklı bulmamaktadır. Yüzde 75'inin bu dönemde en büyük kaygısı, virüsü aile bireylerine bulaştırmak olmuştur. Pandemide yüzde 49'u olağan çalışma yerlerinin haricinde görevlendirilmiştir."

Kahveci son bir yılda sağlık çalışanlarının yüzde 33'ünün belli bir süre de olsa evinin haricinde bir yerde konaklamak durumunda kaldığına işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sağlık çalışanlarının yüzde 80'i pandemi dönemi hayatlarından dolayı ailelerine yeteri kadar vakit ayıramadıklarını belirtmiştir. Yüzde 56'sı en az bir sefer şiddete uğramıştır. Birden fazla şiddete uğrayan sağlık çalışanlarının oranı ise yüzde 47 gibi ürkütücü bir rakamdır. Pandemi döneminde sağlık çalışanlarının yüzde 49'u emekli olmayı ya da istifa etmeyi düşünmüştür. Yüzde 64'ü pandemi döneminde psikiyatrik ya da psikolojik şikayetlerinin olduğunu belirtmiş, yüzde 83'ü psikolojik olarak tükenmişlik duygusu yaşamıştır."

- "Sağlık çalışanlarının ekonomik kayıpları telafi edilmeli"

Adaletli bir çalışma düzeni ve sorunlardan arındırılmış bir çalışma hayatı taleplerini dile getiren Kahveci, sağlık çalışanlarının ekonomik kayıplarının telafi edilmesi, ek ödemeden vazgeçilerek "maaşa zam" şeklinde tek ödeme yapılması, adaletli ve ekonomik bir katkı sunacak döner sermaye sisteminin tesis edilmesi, kamuda görev yapan tüm sağlık çalışanlarının kadrolu istihdam edilmesi, 3 bin 600 ek göstergenin hayata geçmesi için çaba sarf edilmesi, salgınla mücadelede hayatını kaybeden tüm sağlık çalışanlarının şehit statüsünde kabul edilmesi çağrısında bulundu.

Sağlık kurum ve kuruluşlarında ehliyet ve liyakatin hakim kılınmasını ve sadece devlete, millete sadakatin esas alınmasını isteyen Kahveci, her hastaneye bir kreşin yapılması ve sağlıkta şiddetin önüne geçilmesi için ağır yaptırımların hayata geçirilmesini talep etti.

"Türk Sağlık-Sen olarak yüzünüzü çalışana çevirin diyoruz." diyen Kahveci, Sağlık Bakanlığını, YÖK'ü ve üniversiteleri sağlık çalışanları konusunda adım atmaya çağırdı. 

Kahveci, "Türk Sağlık-Sen olarak 29 yıllık şanlı mazimizde, pandemide çalışanlar için tüm şartları zorlayarak yürüttüğümüz büyük mücadelede olduğu gibi hak davamızdan ve çalışanın yanında olmaktan bir an bile geri durmayacağız. Hak sahibine, emanet ehline verilene kadar gayrete ve mücadeleye devam edeceğiz." diye konuştu.

pandemi
saglik calisanlari
Yorum (8)
Muzaffer Hekim
Peki geri kalan %20? Cevap bile veremeyecek kadar küskünler mi?
10
Cevapla
Fzt mustafa
Sadece pandemi değil memuriyet hayatımın tüm döneminde değer görmedim. Umudum var mı oda yok, ayın 15inden 15ine yüksek çalışma performansıyla hiç bir şekilde tatile bile gitmeden geçiyor hayatım. Yapabildiğim tek şey evde çocuklarımla oyun oynamak. Yarın büyüdüklerinde bu ücretle nasıl altından kalkıcam masrafların bilmiyorum. Hastalara 3 ay sonrasına sıra ver Özel hasta yap evlere git diyorlar. Buda benim memur ahlakımla çelişiyor. Naapcam bilmiyorum. Aşağı tükürsem sakal var yukarı tükürsem bıyık..
7
Cevapla
dr.mikro
Sayın editör yorumları neden zamanında yayınlamıyorsunuz? Farkında mısınız bu tavrınız yüzünden düzenli ve çok değerli yorum yapan kimi arkadaşlarımızı küstürdünüz... Habere gelince olur mu alkışladılar bizi neyimize yetmiyor alkış.Hatta yetmediğini düşünerek örneğin tamda pandemi döneminde mikrobiyoloji ve biyokimya uzmanlarının ek ödeme katsayısını düşürdüler.PDC mağduriyeti ile kuşa dönen ek ödeme neredeyse sıfırlandı.Nereye dokunsanız bir ah işitiyorsunuz. Çözüm ek ödeme değil tek ödeme.Kariyer ve mesleğimize uygun emekliliğe yansıyacak temel ücret.İlk adım olarak sabit ek ödeme maaşa eklenerek iyileştirme yapılabilir...
12
Cevapla
Can K
Sağlık Bakanlığı sağlık çalışanlarının hakkını savunamıyor. Bu konuda Milli Eğitim'i tebrik ediyorum. Evde pijama terlikle online ders veren öğretmenler için Milli Eğitim Bakanı "Salgın sürecinde çok yıprandılar, ek ders ücretlerini tam alacaklar" dedi. Salgında en çok risk alan, en çok yorulan, en çok hastalanan, en çok ölen sağlık personeli ise bir çok yerde bırakın ücretlerini tam almayı eksik aldı. Haziran ve Temmuz aylarında SIFIR tl döner sermaye dağıtılan hastaneler oldu. Sonrasında akıllara zarar bir ek ödeme tablosu yayınlandı. Katsayısever bakanlık aynı işi yapan hekimlere farklı katsayılarla farklı ücretler ödedi, çalışma barışını bozdu, personelin motivasyonunu azalttı. Şubat ayında covid servis ve polikliniklerinde çalışanlar için ek ödeme yapılmadı. Bu ödemenin yapılmayacağına dair lütfedip bir açıklama dahi yapmadı. Ödemenin yapılmayacağı mart ayında belli oldu. Bunlar sadece ücretlerle ilgili haksızlıklardan seçmeler. Anayasaya aykırı istifa yasağı, anayasaya aykırı izin yasağı, tüm memurlara uygulanan esnek mesainin sağlık personeline uygulanmaması, il dışı görevlendirmeler dahil görevlendirmelerin son sürat devam etmesi... Uzar gider bu böyle. Bunları yaşayan sağlık personeli kendini nasıl değerli hissedecek?
24
Cevapla
Emekli
Normal şartlarda verilmeyen deger pandemi döneminde hiç verilmez . Daha söylenecek çok şey var ama değmez.
16
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir