Medimagazin logo

Türk Tabipleri Birliği'nden sağlık çalışanlarının izin yasağına tepki: Karar hukuka ve bilime aykırı

Türk Tabipleri Birliği, Antalya'da sağlık çalışanlarının izinlerinin yasaklanmasına, sağlık çalışanlarının izinlerini pandemi fırsatçılığıyla kaldırmak, hukuk ve bilim dışıdır sözleri ile tepki gösterdi.
Türk Tabipleri Birliği'nden sağlık çalışanlarının izin yasağına tepki: Karar hukuka ve bilime aykırı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Antalya'da, salgının yayılmasını engellmek gerekçesi ile İl Umumi ve Hıfzıssıhha Kurulu’nun 9 Ağustos tarihi itibari ile sağlık çalışanlarının izinlerinin iptal edilmesi ve yeni yıllık izin taleplerinin durdurulması kararına Türk Tabipleri Birliği tepki gösterdi. Tabipler Birliği, salgında canla başla mücadele veren sağlık çalışanlarının dinlenme haklarının elinden alınmasının hukuka ve bilime uygun olmadığını açıkladı.

Pandemi, hak kısıtlamalarında araca dönüştü

Tabipler Birliği, alınan kararın 72.maddeye dayandırıldığını ancak kanunda salgın hastalıklarda yayılmayı önleyecek tedbirlerin yer aldığı, sağlık çalışanlarının izinlerine yönelik bir yasaklamanın kanunda yer almadığını ifade ederek,”Pandemi, hak kısıtlamalarında kullanışlı bir araca dönüştürülmemelidir. Sağlığın bilimsel gereklerine uymayan kısıtlamalar, amaç yönünden hukuka aykırıdır.” İfadelerini kullandı.

Birlik, kontrolsüz normalleşmeyi eleştirirken, vaka sayılarının artış göstermesi karşısında alınan ilk kararın sağlık çalışanlarının izin hakkının ellerinden alınması olmasının yanlış bir karar olduğunu, bu durumun çalışanların istifa etmesine neden olduğuna vurgu yaptı.

Türk Tabipleri Birliği açıklamasında şu sözlere yer verdi:

“Defalarca uyardık ve hep haklı çıkmanın üzüntüsünü yaşadık. Salgını değil algıyı yönetmenizin bedelini sağlık çalışanlarına ödetemezsiniz. Artan iş yükü, uygun olmayan çalışma ortamları, pandemi döneminde yetersiz ücretler gibi birçok sorunla boğuşan ve artık tükenmiş olan sağlık çalışanlarını zorla daha fazla çalıştırmak, izinlerini ve dinlenme haklarını gasp etmek çözüm değildir. Ne vatandaşlarımız ne de tükenmiş sağlık çalışanları, yönetilememenin bedelini daha fazla ödemek istiyor. Sağlık çalışanları, sizden bir an önce sorunlarına çözüm üretmenizi bekliyor. Yönetilmeyen pandeminin yükünü, iki yıla yakındır, insanüstü bir özveriyle taşıyan sağlık çalışanları tükendi.”

“Yapılması gereken; yüksek viral yük riski altında olan sağlık çalışanlarının çalışma sürelerinin kısaltılması, çalışma alanlarının bulaş riskini en aza indirecek şekilde yapılandırılması, dinlenme hakkının tanınması ve hukuksuz şekilde kamu hizmetinden çıkarılan, atama bekleyen sağlık çalışanlarının bir an önce kamu hizmetine alınmasıdır.”

türk tabipleri birliği
antalya
izin yasağı
sağlık çalışanları
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir