Medimagazin logo

Sağlık Bakanı: Diyaliz merkezlerinde sadece diyaliz teknikerleri ile hizmeti hedefliyoruz

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada diyaliz teknikerlerinin yaşadığı istihdam sorununu çözeceklerini duyurdu. Koca diyaliz merkezlerinde sadece diyaliz teknikerleri ile hizmet vermeyi hedeflediklerini açıkladı
Sağlık Bakanı: Diyaliz merkezlerinde sadece diyaliz teknikerleri ile hizmeti hedefliyoruz
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Sağlık Bakanı yaptığı paylaşımda yürürlüğe girecek olan yeni yönetmelikle diyaliz teknikerlerinin yaşadığı istihdam sorununun çözüleceğini bildirdi. Koca açıklamasında; Bakanlık olarak, diyaliz merkezlerinde daha nitelikli ve kesintisiz hizmet vermek amacıyla yeni bir düzenlemeyi hayata geçireceklerini ve yürürlüğe girecek yeni yönetmelik ile Hemodiyaliz ve Periton Diyaliz Hemşireliği Sertifika Programlarını sonlandıracaklarını kaydetti.

Bu sayede istihdam sorunu yaşayan diyaliz teknikerlerinin önünün açılmasını sağlayacaklarını ifade eden Koca, “Diyaliz merkezlerinde kademeli geçişle sadece diyaliz teknikerleri ile hizmet vermeyi hedefliyoruz”dedi.

Koca yaptığı paylaşımda açıklamalarını şöyle sürdürdü:

Öte yandan Yönetmeliğin yayım tarihinden önce sertifika almış hemşirelerimizin tüm hakları korunacaktır. Bu sayede kamuda yeterli diyaliz teknikeri kadrosu oluşuncaya kadar diyaliz hizmetlerinin aksamaması sağlanacaktır.

Ayrıca daha önce periton diyalizi alanında görevlendirilmeyen diyaliz teknikerleri için Periton Diyalizi Sertifikalı Eğitim Programı başlatarak bu alanda da görev yapmaları sağlanacaktır.

 

Sağlık hizmetlerinde diğer meslek grupları için de benzer çalışmalar gündemimizdedir. Her meslek grubunun kendi alanında görevini yapması için gerekli düzenlemeleri yapacağız.”

diyaliz merkezi
diyaliz teknikeri
fahretti koca
sağlık bakanı
Yorum (12)
Halil Cıscıbıl
Büyük Hedef.. Büyük Proje...
22
Cevapla
Baba demir
Sanırım özel hastahanelerde diyaliz merkezlerine doktor bulmak zorlaştı bakanlıkta özel hastahaneler için bir çözüm geliştiriyor!!!
22
Cevapla
Cemile
Hemsirelik mesleginde yıllarca profosyenel saglik hizmeti için mutlaka üniversite mezunu olunması gerektiği savunuldu bu sebeple ortaogretim hemşirelik bölümlerinin kapatılması için mücadele verildi. Sonra hemşirelik eğitimi üzerine sertifika ya da yüksek lisans programları ile branşlaşma başladı. Doğrusu da buydu bence. Bir yandan da hemşirelik çalışma alanları için yeni yeni programlar türedi.(diyaliz teknikerliği, ameliyathane teknikerliği...) Ve şimdi bu açıklama ile görüyoruz ki tekrar başa sariyoruz... diyaliz hekimligi de sertifika ile. Onun yerinede bir bölüm türetirler artık... Maliyet düşsün amaç...
31
Cevapla
Melahat Kılıç
Bugüne kadarda gayet nitelikli hizmet verdiğimizi düşünüyorum .Bence hemen bütün hemşireleri alın sağlık meslek çıkışlı olmayan teknikerleri yerleştirin sonucu izleyin ama uzaktan değil....
31
Cevapla
İSMAİL ÇEÇEN
Değerli arkadaşlarım sayın bakanın dediği olursa bu tam bir facia olur.diyaliz hekimi olarak çalıştığım merkezlerde diyaliz hemşiresi ile teknikerin arasındaki farkı açık görebilirsiniz.genel tababet egitimi almış bir hemşire üstüne sertifika egitimi almış bir hemşire her zaman biz hekimlerin büyük yardımcısı ve diyaliz uygulamasının en güvenilir sağlık personelidir.kalp krizi geçiren bir hastaya,dm lu hipoglisemik bir hastaya,hipotansif bir hastaya yaklaşımı diyaliz teknikerinden çok ama çok iyidir.diyaliz teknikerinin adı üzerinde asıl vasfı diyaliz ekipmanları solusyonları ilave olarak diyalize hastanın alınıp çıkarılmasını yapar.aradaki farkı ben çok net görüyorum.öyleyse neden diyaliz teknikeri..çünkü daha ucuza çalıştırıldıkları için.tek tercih nedeni bu.diyaliz merkezi sahiplerinin bakanlıkta herzaman yaptıkları kulisin sonucudur.diyaliz mevzuatı işverenin istegi doğrultusunda ha bire değiştirilir.sürekli hekim ve hemşire emeğini ucuzlatmak için.bugün diyaliz hekimlerinin aylıkücretleri ortalama 7.000 tl,hemşirelerinkinin ise 2500 tl civarıdır.ancak bu gerçekleşirse hemşirelik hizmeti veremeyecek diyaliz teknikerinin yükü diyaliz hekimin sırtına yüklenecektir.en önemlisi hasta zarar görecektir.zaten var olan meslekten soğuma ve kronik depresyonumuz dahada artacaktir.sayın bakan bence daha iyisini yapıp diyaliz hekimliğinide sonlandırmalıdır.çünkü iki kuruş ödenen diyaliz saat ücretleri emektar sağlık personelinin emegi sömürülerek telafi edilmektedir. saygılarımla.
48
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir