Medimagazin logo

Sağlık Bakanı: Sağlık personelimizin görevlerinin yeniden tanımlanması çalışmalarına başladık

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: - "İşini bilgiyle, ilgiyle ve sevgiyle yaptığına inandığım sağlık personelimizin meslek ve görev tanımlarının çağdaş normlara göre yeniden tanımlanması çalışmalarına başladık"
Sağlık Bakanı: Sağlık personelimizin görevlerinin yeniden tanımlanması çalışmalarına başladık
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

ANKARA (AA) - Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Başta hemşire ve ebeler olmak üzere sağlık meslek mensuplarının 'yardımcı sağlık personeli' statüsü ile çalışmalarına son vermek temel hedefimizdir." ifadesini kullandı.

Bakan Koca, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı Sergi Salonu'nda sağlık çalışanlarına verdiği iftar davetine katıldı.

Burada yaptığı konuşmasında Koca, Sağlık Bakanlığının vizyonunun, toplum olarak sağlıklı hayat tarzının benimsendiği, herkesin sağlık hakkının korunduğu, ihtiyaç halindeki herkesin vaktinde ve kaliteli sağlık hizmetine kolayca erişebilmesi olduğunu söyledi.

"Sağlıklı bir toplum olma hedefimize ulaşmadaki en büyük gücümüz, her biri sağlık hizmetine kendini adamış olan doktorundan hasta bakıcısına kadar geniş yelpazedeki fedakar sağlık çalışanlarımızdır." diyen Koca, fedakar çalışanları sayesinde Türkiye'nin sağlık sisteminde büyük aşamalar kaydettiğini vurguladı.  

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın direktifleriyle hayata geçirilen şehir hastanelerinin onuncusunun açılışını önümüzdeki günlerde Bursa'da yapacaklarını bildiren Koca, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şehir hastanelerimizde hizmetin son noktasına ulaşabilmek iyi yetişmiş, görevini ibadet aşkıyla yapan çalışanlarımız sayesinde mümkün olacaktır. Bu hastanelerimizde ulaştığımız hizmet kalitesini bütün sağlık kuruluşlarımıza yaymanın gayreti içinde olacağız. Son dönemde zatıalinizin desteği sayesinde çalışanlarımızın özlük haklarında önemli adımlar atılmış oldu. Bu yılbaşından itibaren hekimlerin emekli maaşlarındaki ek ödeme devreye girdi. Yıllardır telaffuz edilen sağlık personelimizin fiili hizmet zammı, genel bilinen adıyla yıpranma tazminatı artık gerçek oldu."

Bakan Koca, sağlık hizmetinin insan odaklı olduğunun, doktorundan hasta bakıcısına kadar her aşamada sabır ve fedakarlık istediğinin altını çizdi.

Sağlık hizmetinde zaman zaman istenilmeyen olayların yaşandığını söyleyen Koca, bu hususun sadece Türkiye'nin değil birçok ülkenin önemli bir sorunu olduğunu kaydetti.

- "Güçlü hasta-hekim iletişimi önceliğimizdir"

Yapılan yasal düzenlemeyle, artık sağlık çalışanına şiddet uygulayanlar hakkında şikayete gerek kalmaksızın kolluk kuvvetlerince işlem başlatıldığına ve bu kişilerin salıverilmeden savcılığa sevk edildiğine dikkati çekerek, sağlık çalışanlarının ifadelerinin de iş yerlerinde alındığını bildirdi.

Koca, "Ceza Kanunu'nda sadece sağlık çalışanlarına yönelik değil, bütün şiddet olaylarında, hırsızlık, gasp ve benzeri olaylarda herkesi ilgilendiren, kamu vicdanını rahatlatıcı genel düzenlemelerin önümüzdeki günlerde gündeme gelecek olan Adalet Reformu'nda yer alacağını umuyorum." ifadelerini kullandı.

Konuya sadece bir asayiş sorunu olarak yaklaşmanın ve çözümünü sadece bir noktada aramanın netice vermediğini belirten Koca, bunun için çok yönlü bir yaklaşımla tedbirlerin artırılması gerektiğine işaret etti.

Bakan Koca, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sağlıkta Şiddeti Önleme Eylem Planı hazırladık ve aşama aşama uygulamaya başlıyoruz. Konusu insan olan, nesnesi insan olan ve insanın mahremine müdahale hakkı olan bir mesleğin insani yönü ihmal edilmemelidir. Sağlık talebine muhtaç olan insanın beklentisi tüm bilimsel ve teknolojik desteklerden önce kendine güven veren bir güler yüzdür. Güvenli bir hizmet ortamı ve güçlü hasta-hekim iletişimi önceliğimizdir."

Hastanın ve sağlık çalışanlarının kendini karşılıklı güvende hissedeceği bir hizmet ortamını sağlamaları gerektiğine vurgu yapan Koca, "İşini bilgiyle, ilgiyle ve sevgiyle yaptığına inandığım sağlık personelimizin meslek ve görev tanımlarının çağdaş normlara göre yeniden tanımlanması çalışmalarına başladık. Başta hemşire ve ebeler olmak üzere sağlık meslek mensuplarının yardımcı sağlık personeli statüsü ile çalışmalarına son vermek temel hedefimizdir." ifadesini kullandı.

Koca, diyaliz teknikerleri ile başlanılan çalışmayı diğer sağlık meslek mensuplarına da yaygınlaştırarak, meslek mensuplarının asli görevlerinde çalışmalarını temin edeceklerini belirtti.

Sağlıkta hizmetin kalitesi kadar, sürdürülebilirliğin de önem arz ettiğini aktaran Koca, sürdürülebilir bir sağlık sistemi için kaynakları Türkiye'nin üretmesi gerektiğine dikkati çekti.

Koca, aşı, ilaç ve tıbbi cihaz teknolojisini yerelleştirerek, Türkiye'nin jeopolitik durumu ve son dönemde bölgesinde kazandığı nüfuzu da göz önüne alarak önemli bir ekonomik fırsata dönüştürmenin mücadelesini verdiklerini kaydetti.

Bakan Koca, biyoteknoloji alanında çalışmalar yapıldığını, sağlıkta büyük veri yönetimi ve yapay zekanın gündemlerin başında yer alacağını sözlerine ekledi.

yardimci saglik personeli
saglik bakani fahrettin koca
görev tanımı
Yorum (6)
Çetin
Ne kadar görev tanımı yaparsanız yapın boş.Çünkü her zaman ki son madde "İdarenin verdiği diğer görevleri yapar" diye yazdığınızdan , bu maddeye istinaden tüm personel idarenin oyuncağı olmaya mahkumdur.
10
Cevapla
zekeriya kalkan
Fizyoterapist: Hekim tarafından yönlendirilen hastayı değerlendiren, fizyoterapi programını planlayan ve uygulayan profesyonel bir sağlık mesleğidir. Bizler yardımcı değil aksine bağımsız bir meslek erbabıyız. Tüekiye deki gibi 3. dünya ülkesi bir tanım değil, dünya standartlarında bir tanım istiyoruz, DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ TANIMINA GÖRE: Physiotherapists assess, plan and implement rehabilitative programs that improve or restore human motor functions, maximize movement ability, relieve pain syndromes, and treat or prevent physical challenges associated with injuries, diseases and other impairments. They apply a broad range of physical therapies and techniques such as movement, ultrasound, heating, laser and other techniques. They may develop and implement programmes for screening and prevention of common physical ailments and disorders. Kaynak: https://www.who.int/hrh/statistics/Health_workers_classification.pdf
6
Cevapla
Diş hekimi
İlçe Devlet hastanelerinde çalışan DİŞ HEKİMLERİ içinde bir düzenleme istiyoruz.. Ne döner sermayeden para alıyoruz, ne sözleşme hakkımız var.. İlçede çalışan polisten, öğretmenden, uzman çavuştan daha az maaş alıyoruz..
7
Cevapla
Hakan
Kamu hemşirelerinin sadece yarısı hasta ile ilişkili işler yapıyor Gerisine rahat edecekleri boş oturacaklar bölümler bulunmuş oralarda boş otururlar kalite kontrol ilişkiler idare sosyal vs Sürekli hemşire alır kamu ancak çalıştıramaz Çünkü hemşirelik sorumsuz yetki makamıdır
7
Cevapla
saglık mem
YETKİLİ SAĞLIK SEN SİZLERİ ALLAH BİLDİĞİ GİBİ YAPSIN BİZLERİN BU HALLERİNİ BİLDİĞİNİZ HALDE TEPKİ GÖSTERMEYİP HAKLARIMIZ TALEPLERİMİZİ DİLE GETİRMİYORSANIZ NE HALİNİZ VARSA GÖRÜn kuruluş amacı görevleri ve işleri biz sağlık çalışanlarının haklarını savunmak olan bu amaçla kurulan sendikalar özellikle yetkili sağlık sen kendi çıkarları kendi koltukları için ses çıkarmıyorlarsa tepki göstermiyorlarsa bu durumumuzun başlıca nedeni budur.yazıklar olsun grevse grev,iş yavaşlatmaksa yavaşlatmak,iş bırakmaksa bırakmak ne yapılması gerekiyorsa artık yapılmalıdr askerlere 1 yıl önce 400 tl ile 900 tl zam yapılırken öğretim elemanlarına 1000 tl zam yapılırken doktorların sabitleri 2000 tl arttırılırken işçiler zamlar yapılırken oluyorda para ekonomi de sorun olmuyorsa bizlere gelince neden bir iyileştirme yapılmıyor bizler bunları hak ediyoruz bizlerin haklarını taleplerini dile getirecek olan yetkili sağlık sen ses çıkarmıyorsa ve bizlerde bunnları bile bile halen üyeliğe devam ediyorsak olacağı budur neden yetkili olup ses çıkarmıyor yetkili sendika koltuk kovalayacağına sesini çıkarsa iş çözülür ama nerde…bu sendikaya yetki verenler bu vebal sizin boynunuza istifa edin artık şu sendikadan yetkileri düşsün bak gör nasıl bağırıyorlar o zaman…2 saat iş bırakırsın dünya duyar sesini bunun başka yolu kalmadı… Hastanede 18 yıldır çalışan saglık memuru toplum saglığı teknisyeni olarak ve hemşire arkadaşlar olarak döner filan istemiyoruz maaşlarımızda adelet istiyoruz adalet kamuda en düşük maaşı alıyoruz buna ragmen hastaların banyosu alt temizliği bulaşıcı hastalıkları tedavileri vb vb ne hafta sonu ne bayramı ne gecesi ne resmintatili olmayan bizlerin aldığı maaş _4200 tl diğer kurumlarda bir polis 6000 tl bir zabıta 550o tl bir asker 7000 tl bir öğretmen 6000 tl alırken bir imam bir müftü masa başlarında çalışanlar bile bizlerden daha fazla maaş alırken hiç bir riski olmayan evrak işleriyle uğraşanlar bile fazla alıyor bunun neresi adalet iş yükü riski olan bu mesleği kaldırın o zaman madem bu kadar değersiz görüyorsunuz herşeyi doktorlar yapsın
27
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir