Medimagazin logo

Ülseratif Kolit'e akupunktur desteği

Özel Maraş Polikliniği hekimlerinden Akupunktur Uzmanı Dr. İsmail Maraş, Dünya Sağlık Örgütü WHO tarafından akupunkturla tedavisi yapılabilen hastalıklar arasında kolitis ülserozanın da bulunduğunu belirterek, "Kolitis ülseroza da kalın bağırsağın müzmin bir şekilde iltihaplanması söz konusudur.
Ülseratif Kolit'e akupunktur desteği
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Özel Maraş Polikliniği hekimlerinden Akupunktur Uzmanı Dr. İsmail Maraş, Dünya Sağlık Örgütü WHO tarafından akupunkturla tedavisi yapılabilen hastalıklar arasında kolitis ülserozanın da bulunduğunu belirterek, "Kolitis ülseroza da kalın bağırsağın müzmin bir şekilde iltihaplanması söz konusudur.


İltihabi bağırsak hastalıkları sindirim sistemi kanalının kronik iltihabı ile karakterizedir ve en sık iki nedeni Crohn Hastalığı ve Ülseratif Kolittir. Bu iki hastalık birbirine benzediği için iltihabi bağırsak hastalığı adı altında toplanmıştır" dedi.

Hastalığın görülme sıklığı ülkeden ülkeye değişse de Batı toplumlarında daha sık görüldüğünü açıklayan Dr. İsmail Maraş, rahatsızlığın genelde 20 ya da 40 yaşlarında başladığını ama 55-65 yaşlarında da ortaya çıkabildiğini söyledi.

Akupunktur Uzmanı Dr. İsmail Maraş, rahatsızlığın müzminleşme durumunda bir de klinik uygulamalarda akupunktur tedavisi sonrası kolitis ülseroza vakalarında alevlenmelerin daha da azaldığını belirterek şunları söyledi: "Hastalık kontrol altına alındıkça kullanılan ilaçların dozunu azaltıyor bazen de ilaçsız takip edebiliyoruz . Zaten akupunktur hastayı bir bütün olarak tedaviye aldığı için vücudun bağışıklık sistemini dengeliyor ve direncini artırıyor. Böylece hasta alevlenmeleri tetikleyebilecek yeni bir enfeksiyona daha az yakalanıyor."

Akupunktur tedavisinin vücutta endorfin ve serotonin gibi maddelerin salgılanması için beyni uyardığını, böylece stres, depresyon gibi hallerin ortaya çıkmasını önlemeye yardımcı olduğunu belirten Dr. İsmail Maraş, akupunkturun diğer özelliklerini şöyle sıraladı: "Akupunktur vücudu, iltihap etkilerini azaltıcı ve baskılayıcı özellikteki kendi steroidini salgılaması için uyarır, Analjezik yani ağrı kesici etkisi vardır, Bağırsağın iç ve dış cidarının kanlanmasına ve beslenmesine sebep olur, Bağırsak boşaltım görevinin daha sağlıklı yerine gelmesini sağlar, Sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olur, Karaciğer ve böbrekleri uyararak vücuttaki toksinlerin atılmasını hızlandırır."

İltihabın, bizi enfeksiyonlar ve diğer dış etkenlerden koruyan bağışıklık sisteminin bir cevabı olduğunu anlatan Maraş, şunları söyledi: "İltihap normalde kötü bir şey değil, aksine savunmanın bir parçasıdır. Ama vücut zararsız maddelere karşı da aynı etkiyi gösterir veya başlattığı iltihabı kontrol edemezse, iltihabın kendisi hastalığa neden olabilir. Sindirim kanalı iltihaplandığında doku şişer, kızarır ve kalınlaşır. Ağrılı yaralar (ülser) oluşur ve bu yara kanayabilir. İltihabi bağırsak hastalıklarının nedeni tam bilinmiyor.

İltihabi hastalığın gelişiminde genetik, çevresel, enfeksiyöz, immunolojik (bağışıklık sistemiyle ilgili) ve psikolojik faktörlerin etkili olduğu düşünülüyor. Hastaların yüzde 20-30'unun ailesinde veya akrabalarında bu hastalık vardır. Bilinmeyen bir faktör veya bu faktörlerin birleşmesi sonucu bağışıklık sistemi tetikleniyor ve bağırsak duvarında kontrolsüz giden iltihabi bir reaksiyon başlatıyor. İltihabi reaksiyon sonucu bağırsak duvarı hasar görüyor ve kanlı ishale, karın ağrısına sebep oluyor."

BELİRTİLERİ

Hastalığın aktif döneminde görülebilecek belirtiler, Karın ağrısı, kramplar şeklinde olabilir, bazen akut apandisiti taklit bile edebilir.

Kanlı ishal, ülseratif kolitte daha sık görülürken dışkıda sümük benzeri akıntı (mukus) olur. Sürekli tuvalete gitme isteği, rektumdaki iltihap nedeniyle olur. İltihabın derecesi arttıkça sistemik belirtiler ortaya çıkar, yani ateş, terleme, halsizlik, bulantı, kusma, eklem ağrıları.
kilo kaybı, özellikle Crohn hastalığında belirgindir. Çünkü, ince barsak tutulumu emilim bozukluğuna yol açar. İştahsızlık, kansızlık olur.

NASIL TEŞHİS EDİLİR

Teşhiste hastanın hikâyesi önemlidir. Alevlenmeler ve yatışmalarla süre giden karın ağrısı, ishal, ateş iltihabi bağırsak hastalıklarını düşündürür. Bununla birlikte, dışkı incelemesi, Tam kan sayımı, Sedimantasyon, Baryumlu film, Endoskopi, Kolonoskopi gibi tahlil ve tetkiklerle teşhis edilebilir.

ülseratif
kolit'e
akupunktur
desteği
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir